Gezond hondenvoer is essentieel! Mensen evalueren regelmatig hun eet- en bewegingsgewoonten en nemen zich voor om elke jaarwisseling gezonde eetpatronen aan te leren. Herkenbaar? Verantwoordelijke honden eigenaren maken ook goede en keuzes om hun harige vrienden gezond te houden. Waarom is gezond hondenvoer zo belangrijk?

1. Geef je hond gezond hondenvoer maar ook traktaties

Net als mensen houden honden van lekkernijen en traktaties. Daarom is het niet te verwachten dat eigenaren van gezelschapsdieren afzien van het geven van traktaties aan bijvoorbeeld hun honden.

Net als tussendoortjes tussen de maaltijden door, zijn traktaties oké, maar je moet de calorieën aftrekken van de dagelijkse hoeveelheid van jouw hond en haar minder voeren tijdens de maaltijd.

1.1 Paar lekkernijen per dag

Beperk jouw huisdier tot slechts een paar in de winkel gekochte lekkernijen per dag, aangezien de meeste veel calorieën bevatten. Geef jouw huisdier gezondere opties, zoals vers fruit en groenten, die minder calorieën bevatten, zodat ze de hele dag door meer kan genieten.

Honden genieten vaak net zoveel van rauwe wortelen en sperziebonen als hondenkoekjes en is uiteindelijk ook gezond hondenvoer!

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

2. Honden zijn …gewoontedieren!

Een regelmatig voedingsschema helpt bij het zindelijk maken van puppy’s. Maar ook voor volwassen honden die geen huishoudelijke manieren hebben aangeleerd gekregen.

Het is een open deur, maar gezond hondenvoer helpt je hond beter in conditie te houden. Ze worden niet zo snel dik en zijn minder ziek, zoals een verkoudheid! Sommige honden eigenaren geven hun honden rauw vlees, maar dat is volgens experts niet vrij van risico’s

2.1 Rauwe vleesvoeding bevat bacterien

Met rauwe vleesvoeding bestaat de kans dat er parasieten en bacteriën worden overgebracht via de voeding. Daardoor neemt de kans op infecties bij het hond maar ook de mens. Uit eerder onderzoek bleek de bacterie Brucella suis in rauw hondenvoer voor te komen: gevaarlijk voor mens én dier.

Onderzoek uit januari 2018 toont aan dat ook in rauw vlees uit Nederland  schadelijke bacteriën en parasieten bevat.

Er is tot op heden nog geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat rauwe vleesvoeding gezonder zou zijn dan commercieel verkrijgbare complete blik- of droogvoeding. Uit onderzoek blijkt wel dat rauwe vleesvoeding zelden tot nooit een compleet palet aan voedingsstoffen biedt. Dus gebruik gezond hondenvoer!

Rauw vlees is niet gezonder dan blik- of droogvoeding

2.2 Puppy’s moeten vaker

Puppy’s moeten over het algemeen binnen 10 tot 15 minuten na het eten van hun gezonde hondenvoer hun behoefte doen. Je kan koppelen aan een maaltijd en je kan de puppy direct ook leren om de aandrang tot plassen en poepen te associëren met het zich op de juiste plek bevinden.

2.3 Gezonde hondensnacks

Geef je huisdier bijvoorbeeld ook regelmatig gezonde hondensnacks. Dit is eveneens een zeer belangrijke stap in het huistrainingsproces. Het regelmatig voeren van een volwassen hond biedt de zekerheid en voorspelbaarheid van een routine.

Het klinkt misschien vreemd, maar een voedingsroutine maakt een noodzakelijke voerwissel makkelijker. Wanneer jouw hond eraan gewend is elke dag op hetzelfde tijdstip te eten, wordt zijn lichaam geconditioneerd om op die tijden voedsel te verwachten. Honger kan een grote motivator zijn.

3. Eenvoudige maag

Omdat honden een eenvoudige maagstructuur hebben, is de maag, als deze eenmaal gevuld is met voedsel, binnen een paar uur leeg als het voedsel in de dunne darm komt.

Na 8 tot 10 uur begint een lege maag signalen naar de hersenen te sturen die een hongerreactie stimuleren. Om deze reden zijn minimaal twee maaltijden per dag het beste voor jouw hond.

Stel je voor dat je elke dag alleen maar mocht ontbijten, en dat was het dan! Door regelmatige, routinematige voedseltijden kan het lichaam van jouw hond worden voorbereid op het voedsel dat het zal krijgen. Oriënteer je daarom regelmatig op gezond eten voor je hond!

4. Honden doen smaaktest!

Tenslotte nog een video uitsmijter. Tucker’s Husky-vriend Echo kwam het weekend over voor een speeldate men Tucker. Tucker wil graag dat Echo meedoet aan de smaaktest, iets dat Tucker wel vaker doet! Kijk hoe ze reageren op verschillende producten en op gezond hondenvoer.

Klantenbeoordeling 9/10

De specialist in diergeneesmiddelen

 • Deskundigheid van een dierenarts voor een online prijs
 • Geschikt voor puppy’s en volwassen honden
 • Meer dan 700 soorten medicijnen voor jouw hond voor:
  • Blaas, lever, nieren en hart
  • Gebit, huid en vachtverzorging
  • Gedrag, angst en luchtwegen
  • Gewrichten, ogen, oren, maag en darm
 • Nieuw: hondenvoer en snacks
 • 96% van de klanten beveelt hun aan
dierenapotheek - vertical

Pin It on Pinterest

Share This