Grasaren zijn erg vervelend en gevaarlijk voor honden! Lees dit artikel goed door en probeer een heleboel dierenleed te voorkomen, leed dat één grasaar kan veroorzaken. Heeft jouw hond grasaren opgelopen die je niet zelf kunt verwijderen, wacht er niet mee en bezoek de dierenarts.
Inhoudsopgave
1. Ga zelf niet opereren
Een dierenarts zal de grasaar met een tangetje proberen weg te nemen en dat gaat in veel gevallen heel moeilijk. Daardoor kan een operatief ingrijpen noodzakelijk zijn. Hoe langer de grasaar jouw hond belaagt, des te groter de gevolgen zullen zijn.
Zoals dat teken bij een mens en hond een heleboel leed kan veroorzaken geldt dat ook voor grasaren.
1.1 Geen middel tegen grasaren
Tegen teken echter kun jij de hond behandelen met een antitekenmiddel en in de meeste gevallen helpt dat ook. Tegen grasaren is geen middel, je kunt het niet voorkomen dat ze in de huid, oren, ogen, neus, staart van de hond kruipen en daar een heleboel leed aanrichten.
Het enige dat je dient te doen is proberen grasaren te vermijden door bloeiende velden en bermen NIET op te zoeken, hoe mooi deze in de zomer ook zijn, ga alleen zonder de hond.
Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber
Je vind er basiskennis over aanschaf, opvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!
2.Wat is een grasaar?
Een grasaar is een harde stekelige aar. Deze wordt ook kruipertje genoemd. En dat doet de naam eer aan, want hij wandelt, kruipt als het ware door het lichaam van de hond.
Hij kruipt diep onder de huid en door de weerhaakjes kan de aar niet terug en daarom ook moeilijk te verwijderen.
Zit er een grasaar diep in het oor, achter het oog, in de neus, tussen de tenen, onder de huid dan moet deze er door de dierenarts worden uitgehaald.
Een grasaar is een harde stekelige aar. Deze wordt ook kruipertje genoemd
De hond loopt deze nare aren op als hij bijvoorbeeld door de bloeiende berm loopt, door een wei die niet (vaak) wordt gemaaid, maar ook tussen stoeptegels kom je ze tegen.
Het meeste last ervan heb je in de zomer op niet of niet vaak gemaaide velden en bermen.
Bovenstaande video geeft een mooie uitleg waar je grasaren tegenkomt en waar je op moet letten.
2.1 Wat moet ik doen na een wandeling?
Zoals je wellicht ook een controle op teken uitvoert, doe je datzelfde met grasaren. Betast de hond overal en haal de grasaar meteen weg, voordat hij schade aanricht.
In veel gevallen zal dat lukken, doe het consequent na elke wandeling. Echter ook in je eigen tuin kan hij een grasaar oplopen.
Loop door de tuin en haal bloeiend gras weg. Maai het gazon regelmatig.
3. Help, het wegnemen van de grasaar lukt niet!
Aarzel niet, als jij de aar zelf niet kunt verwijderen, maar maak meteen een afspraak bij jouw dierenarts. Je zult er snel terecht kunnen, want deze weet hoeveel leed en ernstige schade een aar kan veroorzaken.
Misschien lukt het hem of haar wel de grasaar zonder ingreep (met een speciaal tangetje) te verwijderen, zo niet dan moet er operatief worden ingegrepen.
3.1 Ingreep dierenarts
Wordt een grasaar laat ontdekt, dan zal er bij de hond een zwelling ontstaan, een bult met vocht en pus. De aar zit zo vast en er ontstaat een ontsteking.
In dat geval wordt er een ingreep gedaan door de dierenarts. Ga niet zelf dokteren, je kunt misschien de bult wel laten slinken, maar de grasaar blijft zitten en kan zelfs dieper in het lichaam van jouw hond kruipen.
Een ingreep is zeker niet leuk, maar meestal is er geen levensgevaar. Dat is afhankelijk van de leeftijd van de hond, zijn conditie en de plek waar operatief moet worden ingegrepen.
Lees vooraf ons veel gelezen artikel 5 tips om je hond te ontspannen voor de dierenarts om zo mogelijk stress te voorkomen
4. Hoe weet je dat de hond last heeft van een grasaar?
De hond zal met zijn kop gaan schudden (meer dan normaal) en/of hij gaat niezen, heeft braakneigingen als er een aar in de keel terecht is gekomen of loopt mank, daardoor merk je dat er wellicht sprake is van een aar.
Weet je niet zeker of de oorzaak een aar is, neem geen enkel risico, raadpleeg de dierenarts en voorkom erger.
Klantenbeoordeling 8,4
De beste en goedkoopste hondenverzekering
- Alle hondenrassen welkom
- 4 pakketten met oplopende vergoeding en dekking
- Basispakket: consult, diagnostiek, operaties, bijzonderlijk behandelingen, medicijnen
- Identificatiechip plaatsen inbegrepen
- Aanvullende verzekeringen mogelijk (chemo, reisverzekering)
- Direct online afsluitbaar, 14 dagen bedenktijd
- 92% van de klanten beveelt hun aan
