Het aantal bijtincidenten door honden loopt steeds verder op, dit blijkt ook uit diverse nieuwsberichten. Hierdoor waarschuwen deskundigen steeds vaker dat hondeneigenaren kinderen niet alleen moeten laten bij de hond. Voor sommige mensen lijkt dit vanzelfsprekend, maar sommige mensen denken dat het gewoon samen moet kunnen.

1. Meer over bijtincidenten

Helaas belanden er ieder jaar ruim 200 mensen in het ziekenhuis na een ernstig bijtincident. Soms kan dat ook een fatale afloop hebben en veel mensen denken dan wel mijn hond doet dat niet, maar je weet nooit wat er is. Een hond kan pijn hebben en wat is er aan vooraf gegaan?

Het kenniscentrum voor letsel heeft een onderzoek gedaan waaruit blijkt dat ruim 150.000 mensen per jaar worden gebeten en men denkt dat het aantal alleen maar zal stijgen.

Gedragsdeskundigen geven ook aan dat iedere hond kan bijten, ook een kleine hond kan ernstige schade veroorzaken. Bijtincidenten ontstaan niet zomaar, ga dus op zoek naar de oorzaak.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

2. Hond en kind niet alleen laten

Het advies is om kinderen en honden niet alleen te laten. Waarom niet vragen sommige mensen zich dan af, maar je weet nooit wat een kind bij een hond doet en hoe de hond er op reageert.

Met name kleine kinderen gaan vaak bij de hond in de mand liggen, terwijl de hond de eigen plek is van de hond.

Een hond moet een eigen veilige plek hebben en als kinderen hier dan bij gaan liggen dan is dat idee weg. De hond kan zich dan ongemakkelijk voelen en zal dan diverse signalen vertonen.

Kinderen kennen de signalen niet en gaan door met aaien, maar kinderen kunnen ook prikken in de ogen van de hond of in de oren. Trekken aan de vacht of wat anders doen.

2.1 Speelgoed in de mand

Speelgoed kan ook om de hoek komen kijken als kinderen aan het spelen zijn erg dicht bij de hond in de buurt. Daarom moet je ze niet alleen laten, je weet niet hoe je hond reageert en of je hond misschien pijn heeft.

Misschien gaat het 9 van de 10 keer goed, maar je zal het jezelf nooit vergeven als het de 10e keer fout loopt.

Neem daarom ook geen risico en laat hond en kinderen NOOIT samen alleen. Je kunt een hond gerust alleen thuis laten (als hij dat gewend is), maar laat een hond en kind nooit samen alleen thuis!

Neem geen risico en laat hond en kinderen NOOIT samen alleen

3. Iedere hond kan bijten

Waar het vaak mis gaat, is dat mensen denken dat alleen bepaalde hondenrassen kunnen bijten. Bijtincidenten kunnen met ieder hondenras voorkomen. Maar iedere hond kan bijten. Ook de oh zo lieve labrador retriever kan bijten, de hond kan pijn hebben, een kind kan de hond treiteren en op een gegeven moment is het voor de hond ook genoeg.

Lees ons veelgelezen artikel met de veelzeggende titel: een pitbull hond is niet altijd vals en een labrador niet altijd lief.

Iedere hond zal signalen afgeven maar als die niet op worden gemerkt dat is de hond de boosdoener. We vergeten vaak te kijken naar wat er aan vooraf is gegaan, dus ben voorzichtig en laat je hond niet alleen bij kinderen.

Bekijk onderstaande korte documentaire en weet meer om te gaan met honden en kinderen.

L

4. Grote hond is meer schade bij bijtincidenten?

Het hoeft niet zo te zijn dat een grotere hond meer schade aanricht dat een kleinere hond. Iedere hond kan gemeen bijten en het ligt er maar net aan waar de hond je te pakken krijgt. Is het net bij een slagader dan heb jij een groot probleem (en dat kan ook veroorzaakt worden door een kleine hond).

Let daarom altijd goed op en zorg dat jij de lichaamssignalen van een hond kent. Geef de hond op tijd zijn rust die hij altijd nodig heeft om alle prikkels van de dag te verwerken.

Pelsbarn premium hondenbed

Pak de extra korting van 10% (gebruik couponcode!)

De droom van elke hond: een eigen plek gezellig naast jou!

 • Bescherm thuis je meubels tegen haren en voorkomt vieze poten op de bank
 • Werkt rustgevend voor je hond door de verhoogde rand
 • Was machine-vriendelijk: snel schoon
 • Verbetert de slaapkwaliteit van je hond (elk ras en leeftijd)
 • Hoogwaardige materialen (vegan), uniek ontwerp en Scandinavisch design

Ik wil een echte Pelsbarn kopengebruik couponcode ‘HZG-2022’ 

 

Pelsbarn en trustpilot -300

 • Hoes is 100% veganistische Viscose vezels en voelt extreem zacht aan als zijde.
 • Geen gewrichtsproblemen dankzij verhoogd ontwerp
 • Honden krijgen geen huidproblemen of oververhitting door de gebruikte luchtige stoffen
 • Hoes kan door 2 ritssluitingen snel verwijderd worden en kan in de wasmachine
 • Bodem van het Pelsbarn bed is verstevigde Oxford stof. Beschermd je hond tegen oneffen en gladde oppervlakten

Ik wil een echte Pelsbarn kopengebruik couponcode ‘HZG-2022’ 

 

Pelsbarn mand voorbeeld


Garanties

 • Houdt zijn vorm
 • Verwijderbare en wasbare hoezen
 • Hoogwaardige kwaliteit & bijtbestendig
 • Gemaakt van niet-toxische materialen
 • Ontwikkeld met Wakker Dier en per aankoop een gift aan het asiel

Acties:

 • Nu tijdelijk van €99 euro voor €74 euro!
 • Extra 10% korting als je gebruik maakt van couponcode: HZG-2022

Ik wil een echte Pelsbarn kopengebruik couponcode ‘HZG-2022’ 

 

 

Pelsbarn mand wasmachine vriendelijk

 

Pin It on Pinterest

Share This