Het is uiteraard belangrijk om je goed voor te bereiden bij een pup en of asielhond adopteren. Natuurlijk is er van alles wat je nodig hebt en dit moet je allemaal gereed hebben voor dat je nieuwe trouwe viervoeter gaat halen.

Op de website van dierenasiel.com kan je een asiel bij jouw in de buurt vinden. In dit artikel geven wij een checklist met daarin een 9 tal zaken waar je zeker aan moet denken. Er zijn altijd nog meer dingen die je kan aanschaffen maar dat is maar net waar je keuze ligt, en hoeveel je wilt besteden. Wij kunnen u alleen heel veel plezier wensen met alle voorbereidingen. We beginnen met de basis!

1. Lijn, tuig en halsband

Om je hond veilig mee naar buiten te kunnen nemen zal je asielhond moeten wennen aan een halsband/tuig en riem. Neem hier alle tijd voor, want een asielhond adopteren geeft soms verrassingen.

Vooral in het begin kan je nieuwe viervoeter soms tegen werken. Maar al snel hebben ze door dat zodra ze hun riem om hebben ze een leuke wandeling gaan maken. Lees ook ons artikel met 3 tips om je hond niet te laten trekken aan je hondenriem.

1.1 Verstelbaar laten zijn

Dus binnen de kortste keren zal je nieuwe hond kwispelen zodra de riem al in zicht komt. Waar je op moet letten bij de keuze is dat het halsbandje en of de tuig verstelbaar zijn.

Ga je een jonge asielhond adopteren, dan groeien ze natuurlijk ontzettend hard. Als de handband verstelbaar is, kan je er langer plezier aan beleven. Zorg in het begin vooral voor een lijn die lang is, zodat ze de weide wereld in kunnen lopen.

Later als je hond goed luistert dan kan je ervoor kiezen om de hond los te laten lopen op de plekken waar deze los mag.

2. Mand en bench

Een bench is geschikt als eigen plekje voor je viervoeter waar hij zich ook veilig zal voelen. Bij een asielhond adopteren zeker een pre, want een asiel is niet altijd een veilig plek voor de hond. Daarnaast is een bench handig als hulpmiddel om het alleen blijven aan te leren en het zindelijk worden te bespoedigen.

Handig kan het wel zijn als je dit traint, in het begin zal het niet meteen soepel verlopen maar als je dit aanleert beleef je veel aan je asielhond adopteren.

Je hond zal in elk geval op deze manier wel snel zindelijk worden. Dit omdat een hond van nature namelijk hygiënisch is en zijn eigen plek niet snel zal gaan bevuilen.

2.1 En asielhond adopteren ? Hoe groot wordt de viervoeter?

Waar je wel op moet letten bij het kopen van een bench is hoe groot je nieuwe hond wordt of is. Dit voorkomt dat je op snel alweer een nieuwe moet aanschaffen.

In principe heb je bij een bench geen aparte mand meer nodig, maar toch vinden veel honden het wel prettig. Kies in elk geval voor op de bodem van de bench een deken of een bench kussen.

Houd er bij aanschaf wel rekening mee dat het makkelijk te reinigen is, want soms gaat het mis

3. Voer- en drink bakken is ook nodig bij een asielhond adopteren

Het is natuurlijk belangrijk dat je drink en waterbakjes hebt. De voorkeur gaat vaak uit naar Roest Vrij Stallen (RVS) bakken.

Waarom? Dit omdat het hygiënischer is en gemakkelijk schoon te maken.

Op kunststof en/of plastic bakjes gaan ze te snel kauwen dus daar ligt niet de voorkeur. Wel handig is het om te bedenken dat voer/drink bakken in hoogte te verstellen zijn zodat deze met je hond mee kunnen groeien.

Eet je nieuwe hond slecht of helemaal niet? Lees dan ons artikel met 3 tips wat je eraan kan doen.

4. Borstel en/of kammen

Er komt wat kijken bij een een asielhond adopteren! Maar ze kunnen nu eten en slapen!

In het begin zal het nog niet nodig zijn bij een puppy voor de vacht om deze te borstelen, maar het zal wel goed zijn om je hond hier al aan te laten wennen.

Over het algemeen begin je met een zachte borstel en wees vooral voorzichtig met klitten. Vooral met een lange vacht kan dit nog wel eens een uitdaging zijn.

4.1 Vraag een trimster

Gebruik voor honden met een lange vacht dan ook het liefst een grove kam of een borstel met lange tanden. Voor kortharige honden is een borstel met korte rubberen nippen het meest makkelijke.

Het mag de hond in elk geval geen pijn doen, klitten kunt u er eventueel uitknippen met een stompe schaar.

Mocht je toch ergens over twijfelen of het zelf niet voor elkaar krijgen dan kan je altijd een trimster om hulp vragen.

5. Speeltjes voor je hond.

Voor je nieuwe trouwe vriend is er een enorm breed assortiment aan speelgoed op de markt.

Kijk bijvoorbeeld in de dierenwinkel of online. Ballen, Frisbee, Flossen, Ringen echt van alles. Allemaal bedoeld om je hond een plezier te doen. Ook voor trainings doeleinden zijn er diverse mogelijkheden.

Als een hond alleen speelt zal hij doorgaans ergens op willen kauwen, dit is een natuurlijke behoefte van uw hond. Het is belangrijk dat u dan ook kauw materiaal aanbied, denk dan bijvoorbeeld aan buffelhuid kluifjes deze zijn er prima voor geschikt.

Wel is het verstandig even goed op te letten wanneer deze op zijn, veel honden slikken het laatste stukje vaak in een keer door, dit kan gevaarlijk zijn. Om verstikkingsgevaar te voorkomen kunt u het laatste stukje beter weggooien.

5.1 Puppy heeft andere speeltjes dan een volwassen hond

Als je een pup heeft geadopteerd, dan heb je uiteraard andere dingen nodig dan als bij een volwassen asielhond adopteren. Met speelgoed kan je helpen om je pup te socialiseren. Het is een belangrijk punt om te voorkomen dat hij of zij op je eigen meubels gaat verbouwen door erop te kauwen.

Let er op dat je speeltjes aanschaf die geschikt zijn voor een pup en die niet makkelijk kapot te krijgen zijn. Een van de meest bekende merken is KONG deze hebben een aantal speeltjes voor pups ontwikkeld.

De KONG is in het midden hol en kan gevuld worden met bijvoorbeeld, pindakaas smeerworst of zelfs hondenkoekjes. Dit houd je hond ook nog eens een hele tijd bezig en zo eet hij ook nog eens tegelijk.

6. Traphekjes is zeker bij pups nodig

We blijven nog even bij de puppy’s.

Balkons, trappen en vijvers zijn verboden terrein voor puppy’s die graag op onderzoek uitgaan. Een strategisch aangebracht traphekje lost dat probleem op als je niet in de buurt bent om op je pup te letten.

Een hekje beschermt eventueel ook je meubels en andere zaken voor de niet te stuiten kauwlust van je pup. Misschien toch een volwassen asielhond adopteren als je dit wilt voorkomen?

Misschien toch een volwassen asielhond adopteren als je geen slopende pup wilt hebben?

7. Voeding

Het is aan te raden om je hond de eerste dagen het zelfde voer te geven als hij gewend was in het asiel. Overstappen op een voer van eigen keuze je pas doen als de hond zich op zijn gemak voelt.


Meng de eerste dagen wat brokken en ga zo over op de eigen voeding naar keuze.

8. Tandborstel en tandpasta

Het is belangrijk je pup al vanaf jonge leeftijd aan het tandenpoetsen te laten wennen. Wanneer u hier voor de leeftijd van 12 weken mee begint, zal de pup het tandenpoetsen als een normale handeling ervaren.

Door de tanden van uw hond te poetsen, voorkomt u dat tandplak en tandsteen ontstaat en het gebit aangetast wordt.

Hiervoor is het voldoende als u minstens twee tot drie keer per week de buitenkant van de tanden en kiezen (met name de achtersten) goed poetst. Bij de dierenspeciaalzaak is speciale honden tandpasta te koop.

9. Hondenkoekjes.

Om uw hond te beloven kun je gebruik maken van hondenkoekjes. Houd er rekening mee dat de beloning lekkerder en aparter is dan het gewone voer.

10. Asielhond adopteren met mooie gevolgen

In onderstaande video kan je zien wat er met een bange schuilhond kan gebeuren. Kijk hoe Whitney Cummings de hond Violet helpt om van een bange, zieke en veel te magere asielhond te veranderen in een groot, gelukkig, rimpelig meisje!

Het Grote PuppyBoek

Wil jij van je pup een lieve gehoorzame hond maken?

Jouw puppy krijgt een goede opvoeding met dit handboek!

 • Complete handleiding om jouw gewenste puppy aan te schaffen
 • Krijg een geweldige band met je viervoeter
 • Inzicht in de groeifasen en bijbehorend (on)gewenst gedrag
 • Ontdek hoe je je huis voorbereidt op de komst van je pup
 • Leer de snelste methode om je pup volledig zindelijk te maken.

Ik wil nu het eBook kopenDirect toegang 

Het grote puppy boek

 • Zo ziet de pup de wereld
 • Van puppy tot volwassen hond
 • Je pup zindelijk maken
 • Krachtige socialisatie tips
 • Dagelijkse verzorging en aanraken
 • Belangrijke commando’s en goede manieren aanleren
 • Leren alleen zijn zonder blaffen e/o knagen
 • Puppy’s laten leren op 2 fraaie manieren

Ik wil het eBook kopenDirect toegang 

 

 • Ervaren auteur met 25 jaar ervaring met opvoeden en trainen van (jonge) honden
 • Boek kost geen €37 euro, maar (tijdelijk) €27 euro
 • Gratis 3 bonussen (waarde: €29,97)
 • Bonus1: Zo Denkt Een Hond
 • Bonus2: Mijn Hond is Ziek!
 • Bonus3: Levenslange updates
 • Tientallen positieve recensies, ook van fokkers
 • 60 dagen niet goed geld terug garantie

Ik wil het eBook kopenDirect toegang 

 

Pin It on Pinterest

Share This