Niets is gezonder dan wandelen met de hond. Dat gebeurd ook veel, want er zijn gemiddeld 1 hond per 8 Nederlanders. Maar je mag niet overal wandelen met je viervoeter. Zelf ben ik liefhebber van klompenpaden, maar de hond meenemen is verboden. Waar mag dat wel? Gelukkig zijn er genoeg plekken en in dit artikel geven we 5 tips met losloop- en wandelmogelijkheden voor je hond en jij als eigenaar

1. Wandelen met de hond in het bos of op het strand

In Nederland zijn er ruim 2,2 miljoen honden. Hondeneigenaren laten hun hond graag vrij en los lopen om te rennen en te spelen met de eigenaar e/o andere honden. Ook als je van lange wandelingen houdt, dan ben je op zoek naar lange wandelroutes waar de hond ook mag komen.

1.1 uiteenlopende locaties

Hieronder geven we 5 tips van uiteenlopende locaties in Nederland. Tenslotte laten we leuke video zien van hond Rüzgar, die helemaal los gaat als hij andere honden ontmoet tijdens een strandwandeling.

Dat is ook gelijk onze eerste tip: wandelen met je hond op het strand!

2. Op het strand rennen en wandelen met de hond (tip 1)

In de winterperiode – vanaf 1 oktober van elk jaar – mogen honden los lopen op een strand. Daarvoor mag een hond niet vrij rennen op de witte korrels, maar wel aangelijnd.

Toch zijn er per gemeente eigen voorwaarden en kan soms verwarrend voor je zijn. Wij hebben een overzichtspagina gevonden waar jij mag wandelen met de hond en wat de algemene regels zijn voor een bepaald strand.

Het is overzicht per provincie maar ook de kustrook van België. Let op: in België moeten de honden het ganse jaar aan de leiband, ook op het strand!

In België moeten de honden het ganse jaar aan de leiband!

2. Wandelen met de hond in de natuur (tip 2)

In vele natuur gebieden van Staatbosbeheer en Natuurmomenten kan je perfect wandelen met de hond!

Beide organisaties beheren ontzettend groot oppervlak van onze natuurpracht. Van beiden organisaties geven we een korte lichting.

2.1 StaatsBosBeer (SBB) is grootste beheerder

In opdracht van het rijk is StaatsBosBeheer (SBB) de grootste natuurbeheerder van Nederland. Naast inkomsten van het rijk, ontvangen ze eveneens subsidies van de provincies. In zijn totaliteit beheren ze 270.000 hectare bossen en natuur- en recreatiegebieden.

De SSB beheert niet alleen, maar hun andere doelstelling is om recreatie te bevorderen in jaar gebieden. Voor zowel voor mens als het huisdier zoals de hond.

2.2 Natuurmonumenten al sinds 1905

De Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten in Nederland, opgericht in 1905 en wordt kortweg Natuurmonumenten genoemd. Het is een Nederlandse natuurbeschermingsorganisatie, opgericht in 1905, die natuurgebieden in Nederland aankoopt en beheert.

De particuliere organisatie is een vereniging – met ruim 760.000 leden en donateurs – beheert 112.000 hectare natuurgebied.

2.3 Hondenlosloopgebieden

Op de gebieden die door beide organisatie worden beheerd is je viervoeter welkom. In principe moeten ze aangelijnd zijn en op het voet- of fietspad blijven. De reden is dat ze zo geen overlast veroorzaken voor andere mensen, vogels en ander wild in het bos.

Maar er zijn ook speciale gebieden waar honden mogen los lopen. Samengevat in een een mooi (scrabble!) woord: hondenlosloopgebieden.

Op de website van Natuurmonumenten is een speciale pagina met routes waar je wandelen met de hond. Je kan daar 20 verschillende routes zijn te vinden. De kortste route is 1 kilometer en de langste ruim 11 kilometer. Voor elk wat wils!

Een extra services is dat je ook via Google Maps de routes in een oogopslag kan terugvinden. De pagina is 1,6 miljoen keer bekeken dus voldoet blijkbaar aan de behoefte…

3. Losloopgebieden in de natuur, stadspark en strand (tip 3)

Naast natuurmomenten en staatsbosbeheer zijn er natuurlijk nog meer wandelgebieden. Op de bekende website Doddy Dating kan je ook losloopgebieden vinden. Je kan selecteren per provincie, maar ook je type gebied (bos, stand, stadspark). In totaal ruim 400 gebieden.

Een tweede website is Honden Op Vakantie. Daar kan je ook snel een gebied selecteren waar je – al of niet los – kan wandelen met je hond.

4 Wandelroutes waar ook honden mogen (tip 4)

De website Wandel Zoek Pagina bevat vele wandelroutes. Het is een ware goudmijn, want je vind ruim 18.000 routes waar honden aangelijnd zijn toegestaan. Ook zijn er plekken (ruim 100) waar je hond los mag lopen.

De bronnen van deze wandelingen zijn heel divers: De NS, Groene Wissels, Trage Tochten enz enz.

5. Streekpaden en lange afstandspaden (tip 5)

De laatste tip alweer! Nederland is niet zo groot, maar kent wel een aantal lange afstand wandelpaden (LAW).

De bekendste is het 500 kilometer lange Pieterpad en loopt letterlijk van Noord naar zijn Zuid aan de oostkant van Nederland. Andere bekende LAW paden zijn waar je ook kan wandelen met de hond:

 • Pelgrimspad
 • Trekvogelpad
 • Utrechtpad
 • Grote Rivierenpad
 • Maarten van Rossumpad
 • Marskramerpad
 • Rondom de Veluwe pad

Niet op alle gedeelte mag je met de hond samen wandelen. Wim Edelman heeft een website ‘Wandelen met je hond’ waarop een groot aantal paden staan en geeft aan wat de mogelijkheden zijn.

Waar je niet mag komen met je hond beschrijft hij alternatieve routes. Daarnaast vind je ook nog tips om samen met je hond te trainen voor lange afstanden, en verzorging en de benodigde uitrusting.

6. Genieten maar!

Tenslotte een compilatievideo van hond Rüzgar. Hij ontmoet allemaal andere honden tijdens strandwandeling. Een compilatievideo van een hond, die andere honden ontmoet tijdens het uitlaten. Zie ze genieten!

Zowel voor de eigenaren als de hond is het leuk om tijdens een wandeling andere hondenliefhebbers tegen te komen.

6.1 Wandelen met de hond: een gezonde bezigheid

Wandelen met de hond is een heerlijke actieve bezigheid. Weet je niet precies hoe je met hond het beste kan wandelen? Lees ook ons artikel met 3 tips om je hond uit te laten. De tips kan je gebruiken voor zowel korte als lange wandelingen.

Het je nog een puppy? Let op om lange wandelingen te maken. Onderstaand boek geeft daar alle tips en suggesties wanneer je met een puppy langere wandelen kan maken!

Het Grote PuppyBoek

Wil jij van je pup een lieve gehoorzame hond maken?

Jouw puppy krijgt een goede opvoeding met dit handboek!

 • Complete handleiding om jouw gewenste puppy aan te schaffen
 • Krijg een geweldige band met je viervoeter
 • Inzicht in de groeifasen en bijbehorend (on)gewenst gedrag
 • Ontdek hoe je je huis voorbereidt op de komst van je pup
 • Leer de snelste methode om je pup volledig zindelijk te maken.

Ik wil nu het eBook kopenDirect toegang 

Het grote puppy boek

 • Zo ziet de pup de wereld
 • Van puppy tot volwassen hond
 • Je pup zindelijk maken
 • Krachtige socialisatie tips
 • Dagelijkse verzorging en aanraken
 • Belangrijke commando’s en goede manieren aanleren
 • Leren alleen zijn zonder blaffen e/o knagen
 • Puppy’s laten leren op 2 fraaie manieren

Ik wil het eBook kopenDirect toegang 

 

 • Ervaren auteur met 25 jaar ervaring met opvoeden en trainen van (jonge) honden
 • Boek kost geen €37 euro, maar (tijdelijk) €27 euro
 • Gratis 3 bonussen (waarde: €29,97)
 • Bonus1: Zo Denkt Een Hond
 • Bonus2: Mijn Hond is Ziek!
 • Bonus3: Levenslange updates
 • Tientallen positieve recensies, ook van fokkers
 • 60 dagen niet goed geld terug garantie

Ik wil het eBook kopenDirect toegang 

 

Pin It on Pinterest

Share This