Soms komen we iemand tegen met een hart van goud. De dierenarts in de video van vandaag is zo iemand en is een held voor daklozen en hun huisdieren. Hij gaat regelmatig de straat op opzoek naar daklozen met huisdieren. Vervolgens onderzoekt hij deze huisdieren gratis om te zien of hun hond gezond is en geeft ze vervolgens advies. Kijk hieronder de reacties en resultaten.
1. Een dierenarts wordt niet graag bezocht
Honden bezoeken net als mensen niet graag een dokter. Maar soms moet je toch. Voor ons mensen bijvoorbeeld voor de jaarlijks griepprik en bij honden de jaarlijkse inenting. Wij geven hieronder een vijftal tips waarop mens en dier ontspannen een bezoekje brengen aan de dierenarts. De eerste tip gaat over om vroeg te beginnen..
Tip 1: Laat je hond vroeg wennen
Sommige honden voelen perfect aan als ze naar de dierenarts moeten gaan. Dan is het voor de eigenaar een flinke toer om hem mee te krijgen. Maar dat hoeft niet. Laat je huisdier aan vroeg wennen, zodat het een gewoonte wordt. Het grote voordeel is dat een hond al gewend is het bezoekje als er echt wat aan de hand is.
Laat bezoekje een positieve ervaring zijn
Toen mijn dochter voor het eerst naar de tandarts moest, was het eesrte bezoekje alleen maar kennismaking. Mijn dochter zag de behandelkamer en de tandarts sprak vriendelijk met mijn dochter. Ze ging huppelend de kamer uit.
Dezelfde aanpak kan je ook met hond doen. Laat de eerste afspraken rustig verlopen, zodat het positieve ervaring zijn voor je hond. Zeker met een jonge hond, ga zo vroeg mogelijk naar de dierenarts toe. Ook als je net in bezit bent van een oudere hond – bijvoorbeeld uit het asiel – maak zo vroeg mogelijk een afspraak.
Ga zo vroeg mogelijk naar de dierenarts
Algemene gezondheid controle
Tijdens zo’n eerste bezoek kan de dierenarts een kleine onderzoekje doen naar de algemene gezondheid van je hond. Denk aan een check van het gebit, de oren, luisteren van de longen en hart. Geef als beloning een koekje en de hond heeft een positieve ervaring te pakken, zeker als hij het allemaal toelaat.
Natuurlijk is de ene hond ongeduriger als de ander, maar als er op zich niets aan de hand is, dan was het eerste bezoek een goed begin. Als je hond onstuimiger is, dan kan je thuis ook al oefenen door het gebit te bekijken, in de oren te kijken ed.
Tip 2: Wees zelf ook ontspannen
Honden voelen perfect aan als hun baasje gespannen is. Ben je zelf druk en zenuwachtig en druk, dan heeft je hond dat snel door. Dat werkt een relaxed bezoek aan de dierenarts niet in de hand.
Wees zelf zo rustig mogelijk en laat de dierenarts het onderzoek doen. Gedraag je zodanig dat je je hond tot steun bent door erbij te blijven en zacht toe te spreken.
Tip 3: Wacht rustig buiten de wachtkamer
Een volle wachtkamer met allerlei dieren is niet bevorderlijk voor de rust van je hond.
Al die geurtjes en geluiden van andere dieren helpen niet om een bezoek zo ontspannen mogelijk te laten verlopen. Wacht dan samen even buiten of ga nog een blokje om met je viervoeter. Lees meer in ons artikel hoe je beste je hond kan uitlaten.
Tip 4: Laat de dierenarts het werk doen
Het is belangrijk je te realiseren om de dierenarts het werk te laten doen en hem of haar met jouw hond te vertrouwen. Dat geeft rust voor alle betrokkene. De arts, je hond en jij als eigenaar.
Want een dierenarts is een professional en echt wel bekend met honden die in meer of mindere mate gespannen zijn. Soms laat hij of zij een hond eerst even een rondje door de behandelkamer maken voordat hij of zij het huisdier op de behandeltafel tilt.
Een behandeling verloopt immers sneller als je hond ontspannen is. Ga je er niet mee bemoeien, ga niet druk doen en blijf rustig. Volg de handelingen van de dierenarts. Als hij of zij jou nodig heeft om de hond even vast te houden, dan zal hij of zij gerichte instructies daarvoor geven.
Tip 5: Oefening baart kunst
Als voorbereiding op een bezoekje kan je je hond ook trainen op een dierenartsbezoek. Dit kun je thuis doen, maar als je lid bent van een hondenschool, dan kan je het ook daar oefenen. Vraag er naar als je een cursus of een gedragstraining overweegt voor je hond of puppy. Want oefening baart kunst!
Klantenbeoordeling 9/10
De specialist in diergeneesmiddelen
- Deskundigheid van een dierenarts voor een online prijs
- Geschikt voor puppy’s en volwassen honden
- Meer dan 700 soorten medicijnen voor jouw hond voor:
- Blaas, lever, nieren en hart
- Gebit, huid en vachtverzorging
- Gedrag, angst en luchtwegen
- Gewrichten, ogen, oren, maag en darm
- Nieuw: hondenvoer en snacks
- 96% van de klanten beveelt hun aan
