Groenten voor honden zijn gezond, maar welke groenten mogen zij hebben? Wij weten daar wel raad mee. Dus als je je hond af en toe eens wat groenten wil geven kun je hier lezen wat je wel of niet mag geven. Veel groenten voor honden mogen wel en ze zijn er vaak ook dol op!

1. Groenten voor honden doen of niet?

Als hondeneigenaar zul je weten dat je jouw hond beter niet van de tafel kunt laten mee-eten (al werd dat vroeger wel gedaan).

Je kunt uit verschillende soorten voeding voor de hond kiezen: vers vlees (diepgevroren thuis laten bezorgen of zelf in de supermarkt ophalen) of brokken, compleet voor waar alles wat de hond nodig heeft in verwerkt is. Een combinatie kan ook als je graag wilt dat de hond wat te kauwen heeft.

1.1 Wat is het beste?

Wat het beste is, is niet duidelijk. Beide manieren van voer zijn prima. Het ligt er ook aan wat jij prettig vindt om te geven. Brokken kun je eenvoudig meenemen en wegzetten als de hond niet meteen gaat eten.

Bij vers vlees is dat wat moeilijker, je kunt het niet bewaren, er komen vliegen op af en vlees in moeilijker mee te nemen als het eenmaal ontdooid is.  

2. En als je groenten wilt geven….. ?

Sommige mensen willen hun hond groenten geven. Nodig is dat niet als ze brokken of vers vlees krijgen waarop staat compleet voer. Een hond mag wel groenten eten, maar voor zijn gezondheid is dat niet van belang.

Mensen hebben groenten en fruit nodig, voor honden geldt dat in veel mindere mate. Je kunt groenten als versnapering geven, als tussendoortje of beloning bij goed gedrag.

Je mag het ook tussen het andere voer aanbieden, let op niet teveel! Geef jij jouw hond groenten, zorg dat ze puur zijn, dat wil zeggen zonder toevoegingen van zout, kruiden of sausjes. Welke groenten kun je daarvoor gebruiken en welke zeker niet.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

3. Groenten voor honden die mogen

De groenten die een hond mag hebben is best veel. Bekijk de lijst:

 • sperzieboontjes
 • erwtjes
 • asperges
 • selderij
 • spruitjes
 • bloemkool
 • sla
 • wortel
 • spinazie
 • komkommer

Na inspanning lusten honden vaak wel wat lekkers. Groenten voor honden zijn dan een goede optie, zoals na het zwemmen. Maar bij zwemmen moet je wel altijd goed letten op blauwalg zeker in de zomer!

4. Groenten voor honden die NIET mogen

Andersom is ook mogelijk: groenten die je NIET aan de hond geeft:

 • ajuin
 • prei
 • paprika
 • rauwe aardappel
 • champignons

Tip: als je groenten geeft aan de hond doe het met kleine beetjes. En uiteraard kijk je welke groenten jouw hond goed verdraagt. Let rondom de feestdagen ook extra goed op zeker als je een hond hebt die alles lust! Kerststerren zijn ook giftig voor honden!

5. De eerste keer dat je jouw hond groenten geeft……

Heeft jouw hond nog nooit groenten gegeten? Begin met een klein beetje dat je aan zijn voer toevoegt. Ook dat voer dient een klein beetje te zijn, want als de hond de groenten niet lust, moet je alles weggooien.

Sommige honden zijn kieskeurig! Laat hem in kleine hoeveelheden aan de nieuwe smaak wennen.

Sommige honden zijn kieskeurig!

6. Vragen of twijfels over groenten geven aan de hond

Heb je vragen of twijfels over het voer van jouw hond, stel ze online bij de producent van het voer dat je geeft, vraag het de dierenarts of aan een voedingdeskundige voor honden.

Zeker als jouw hond een allergie heeft kun je wel wat hulp gebruiken bij het kiezen van het juiste voer.

Veranderen van voer bijvoorbeeld overgang van brokken naar vers vlees met of zonder groenten

6.1 Verander in kleine stapjes

Als je gaat veranderen van voer, doe het in kleine stapjes. Vervang eerst een klein beetje van het huidige voer door nieuw voer. Vervolgens geef je steeds meer van het nieuwe voer en minder voer dat hij gewend was.

Zo kan hij er rustig aan wennen. Let op hoe de hond reageert op ander voer, wat betreft gedrag en energie, blijft zijn vacht er gezond uitzien en houd zijn ontlasting in de gaten.

Tip: heeft jouw hond altijd honger (hij wil altijd meer), heeft hij nooit een vol gevoel, geef hem sperziebonen door zijn eten. Daarvan raakt zijn buikje goed gevuld.

Hij wordt er niet dik van, hij zal er zelfs door afvallen in gewicht. Je kunt de bonen uit blik geven en koud met zijn voer mengen.  Dierenartsen bevelen bonen aan bij een hond en kat met overgewicht. De meeste honden vinden bonen lekker.

7. En hoe zit het dan met het geven van fruit aan de hond?

De meeste soorten fruit kun je zonder problemen aan de hond geven. Zoals bij groenten dien je fruit ook in kleine hoeveelheden te geven. Lekker fris, vooral in de zomer. De hond krijgt dan ook extra vocht binnen. Denk aan de watermeloen, geef deze zonder de pitten.

7.1 Hond met pit

Dat geldt eigenlijk voor alle vruchten die pitten hebben, haal ze eruit. Bij de appel haal je het klokhuis er helemaal uit. Mango geef je zonder schil en pitten. Geef zeker GEEN druiven aan de hond.

Je kijkt bij alle vruchten die je aan de hond geeft of ze door de hond goed worden verdragen. Tomaat, of je die nu plaatst bij fruit of groenten, mag de hond ook eten. De tomaat dient wel rijp te zijn. Een groene tomaat is giftig, daarvoor zorgt de stof solanine.   

Klantenbeoordeling 8,4

De beste en goedkoopste hondenverzekering

 • Alle hondenrassen welkom
 • 4 pakketten met oplopende vergoeding en dekking
 • Basispakket: consult, diagnostiek, operaties, bijzonderlijk behandelingen, medicijnen
 • Identificatiechip plaatsen inbegrepen
 • Aanvullende verzekeringen mogelijk (chemo, reisverzekering)
 • Direct online afsluitbaar, 14 dagen bedenktijd
 • 92% van de klanten beveelt hun aan
logo online honden speciaalzaak

Pin It on Pinterest

Share This