Gezonde hondenvoeding, het is belangrijk voor iedere hond. Onze huisdieren zijn een lid van het gezin. Hun gezondheid is belangrijk voor het dier zelf, maar ook voor de huisgenoten. Gezondheid van je viervoeter betreft zowel zijn fysieke gestel als ook het mentale deel. Een hond dient in balans te zijn, geen zenuwachtig dier te zijn, het dient blij rond te lopen en niet bang te zijn voor wat er zich in zijn omgeving afspeelt. Een goede opvoeding, maar ook gezonde hondenvoeding en een consequente eigenaar dragen daar aan bij.
Inhoudsopgave
- 1.1 Mentale gezondheid belang gezonde hondenvoeding
- 1.2 Leer je hond goed kennen
- 1.3 Gezond hondenleven
- Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber
- 2. Wat is gezonde hondenvoeding?
- 3. Gezonde hondenvoeding en ouder worden
- 4. Hoeveelheid voer aanpassen
- 5. Waar let je op bij het kopen van gezonde hondenvoeding?
- 6. Een lang en zo gezond mogelijk hondenleven
1. Prettig gevoel hond en baas
Een hond dient zich prettig te voelen bij de roedel waarbij hij hoort en dat is het gezin. Laat hem daarom ook geen hele dagen zonder toezicht alleen thuis. Hij zal wegkwijnen.
Als je van jouw hond houdt zal je hiermee zelf ook geen genoegen nemen, een hond die je alleen maar ’s avonds ziet. Vaak ben je na een hele werkdag te moe om nog activiteiten met hem te doen, waar hij enorme behoefte aan heeft.
Een energieke hond verbruikt meer dan een rustige
Hij heeft dan namelijk de hele dag alleen gelegen, geslapen. Neem tijd voor hem ook al ben je moe, je wordt er weer fit van als je samen naar buiten gaat. Vervolgens gezonde hondenvoeding geven aan je hond en je hebt een heerlijke avond samen.
1.1 Mentale gezondheid belang gezonde hondenvoeding
Naast de fysieke gezondheid (bewegen, ravotten, speuren, apporteren) is de mentale gezondheid van groot belang. Is de mentale gezondheid niet goed, dan krijg je een hond met probleem gedrag.
Dat kan zich uiten door niet te gehoorzamen, door bijtincidenten, door veel te blaffen, door spullen te vernielen, door de eigen huid kapot te bijten of te krabben.
Als je veel bij hem bent, de hond voldoende afleiding heeft en de zekerheid van jouw aanwezigheid, dan zullen genoemde problemen zich niet voordoen als de hond uit een goed nest komt, van een verantwoorde fokker.
1.2 Leer je hond goed kennen
Observeer de hond, speel met de hond en je leert hem goed kennen. Je weet door zijn gedrag wanneer er met hem iets niet oké is. Uiteraard maak je dan een afspraak bij de dierenarts.
Probeer in het belang van de hond (en jezelf) steeds dezelfde dierenarts te bezoeken.
1.3 Gezond hondenleven
Naast gezonde voeding is een goed hondenleven erg belangrijk. Dat wil zeggen niet de hele dag op de bank liggen, maar actief zijn in de buitenlucht. Komt je vorige zin bekend voor?
Dat kan, want dat geldt namelijk ook als belangrijkste leefregel voor mensen. Met het baasje eropuit trekken, wandelen, fietsen, rennen, een parcours afleggen als je daarvoor een geschikte hond hebt, naar de bossen, naar zee en samen gezellig thuis tuinieren, denkspelletjes doen (puzzels speciaal voor honden).
Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber
Je vind er basiskennis over aanschaf, opvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!
2. Wat is gezonde hondenvoeding?
Gezonde hondenvoeding is hondenvoer dat geschikt is voor het door jou gekozen ras, waarin alle voedingsstoffen zitten die een hond nodig heeft.
Je hebt zelf de keuze of je vers vlees (diepvries) of brokken gaat geven. De hoeveelheid gezond hondenvoer staat op de etiketten vermeld.
Echter houd zelf in de gaten of het genoeg is voor jouw hond. Een energieke hond verbruikt meer dan een rustige.
2.1 Aanpassen ouder worden
En ook heel belangrijk is dat het gezonde gezonde hondenvoeding wordt aangepast als de hond ouder wordt, geef hem dan seniorenvoer. De samenstelling van de verschillende soorten hondenvoer is erg wisselend, ook de prijzen verschillen.
Je mag er vanuit gaan dat in een goede brok alles zit wat de hond nodig heeft (naast uiteraard die bak water die altijd voor hem klaar dient te staan).
Een hond met chronische problemen kan baat hebben bij aangepast voer. De dierenarts kan je daarover alles vertellen.
Ook gezonde hondenvoeding moet je aanpassen als ze ouder worden
2.2 Hoe zie je dat je de juiste brok hebt gekozen?
De hond is energiek, eet de bak meteen leeg en zijn huid ziet er prima uit. Datzelfde geldt voor vers vlees, waar veel honden dol op zijn. Let op met vers vlees en warm weer!
Er komen snel vliegen op af. Het is ook niet erg als een hond met warm weer minder of een keer niet eet, zolang hij maar wel drinkt.
3. Gezonde hondenvoeding en ouder worden
De ouder wordende hond heeft wellicht niet meer dezelfde behoefte als je jonge. Pas de gezonde hondenvoeding aan, de hoeveelheid en de samenstelling.
Speciaal voer voor de oudere hond bevat de juiste samenstelling. Wordt een hond te zwaar dan is dieetvoer een optie. Zoals bij mensen zijn er veel honden te zwaar en dat doet geen goed aan de gewrichten, deze worden bij elke stap overbelast.
Neem dat serieus! Je wilt graag dat jouw hond in goede gezondheid oud wordt, toch? Laat de hond na het eten eerst rustig slapen en dan pas mag je wandelen.
3.1 Let op met zout
Heerlijk een glaasje wijn en een stukje kaas. Dat stukje kaas, dat worstje, dat lust de hond ook wel….. niet geven, ze zijn veel te zout, het is geen hondenvoer. Honden kunnen last krijgen van hun nieren, dat wil je toch niet!
Wil je toch perse iets geven, geef een hondenversnapering of een brokje uit de zak gezonde hondenvoeding. Tip: Wen je hond er niet aan telkens met jou iets mee te eten of te snoepen, hij kan er storend gedrag door gaan vertonen als kwijlen, piepen, bedelen, ook bij jouw gasten.
Dit voorkom je door hem alleen iets in zijn voerbak te geven. Een hond is een gewoonte dier dus hij snapt dat.
4. Hoeveelheid voer aanpassen
Na een operatie of ingreep kan het nodig zijn de hond een aangepaste hoeveelheid gezonde hondenvoeding te geven of zelfs tijdelijk over te gaan op vloeibaar. De behandelende dierenarts zal je adviseren en je daarin begeleiden.
4.1 Minder eten warm weer
Als het heel erg warm is gaan veel honden minder eten. Dat is niet erg, zorg wel dat er water staat (en dat moet elke dag ook als het niet warm is).
4.2 Ander voer oudere hond?
Heeft je huisdier andere voeding nodig? De puppy is toe aan voer voor de volwassen hond of de oudere hond is toe aan de senioren brokken. Bouw het huidige voer rustig af en vervang dit steeds meer door het nieuwe.
Na een week ongeveer kun je helemaal overgaan op het nieuwe voer. Ga je te snel dan kan er bij de hond diarree ontstaan. Tip: als jij het huidige voer gaat vervangen door ander, koop dan niet meteen een grote voorraad. Probeer eerst of het bevalt.
5. Waar let je op bij het kopen van gezonde hondenvoeding?
Wat heb je nodig puppypoer of voer voor de volwassen hond? Geef een puppy nooit voer voor een volwassen hond en andersom ook niet. De brokken voor de volwassen hond zijn op de eerste plaats te groot en op de tweede plaats zitten er andere voedingsstoffen in. Het is altijd van belang gezonde hondenvoeding te kopen voor jouw viervoeter.
De puppy heeft speciaal puppyvoer nodig in zijn eerste maanden, waarin hij ontzettend hard groeit. Hoeveel maanden dat zijn scheelt per ras. Voor het ene ras is dat 9 maanden (voor het kleine ras) en voor een groot ras kan dat 15 maanden zijn.
Het middelgrote ras zit daar tussen in namelijk ongeveer 12 maanden. De tijd om van de puppy brok over te gaan tot de andere is de fysieke volwassenheid.
5.1 Advies fokker
Een goede honden fokker zal je adviseren wat hij of zij een goede brok of vers vlees vindt. Jij beslist of jij met dit voer door gaat. Een dierenarts is uiteraard ook een goede adviseur en iemand van de rasvereniging heeft ook kennis van zaken.
Kijk zelf ook altijd wat er op het etiket van de zak brokken of het verse vlees staat. Wat heeft jouw hond nodig? En wat zit er in die brokken en het vers vlees?
Weetje: als je een hond vers vlees te eten geeft, produceert hij minder ontlasting dan wanneer hij brokken eet.
5.2 Hoe reageert de hond?
Het is van belang om het juiste voer te zoeken, eenmaal een goede brok of vers vlees gevonden, dan kun je dit een hondenleven lang gebruiken. Het is geen garantie dat als het voer duur is, het wel goed zal zijn.
Bekijk de samenstelling, de ontlasting, de vacht van de hond en hoe energiek hij is. Hoe reageert hij op zijn voer? Dat is de beste graadmeter voor gezonde hondenvoeding.
6. Een lang en zo gezond mogelijk hondenleven
Je wilt zo lang mogelijk samen met je hond zo gezond mogelijk leven. Dus veel bewegen, goed voer, niet snacken (geen snacks voor mensen), rekening houden met het ouder worden en voeding en bewegen aanpassen.
Zo nodig een dierenarts raadplegen. Blijf altijd kijken naar de gezonde hondenvoeding en kies wat er bij jouw dier past (leeftijd).