Mijn hond eet van straat, erg vervelend en het kan ook frustrerend zijn, maar wat kun jij er aan doen? Gelukkig heb je dit artikel nu gevonden en kunnen wij je maar liefst 7 praktische tips geven hoe je dit kunt voorkomen en afleren. Lees het daarom ook op je gemak door zodat jij weet wat je eraan kunt doen!

1. Mijn hond eet van straat, HELP!

Als de hond alles opeet wat hij tegenkomt op straat is dat een groot probleem, want dat kan gevaarlijk zijn.

Het kunnen restjes zijn van jeugd die onderweg brood weggooien, maar het kunnen ook etenswaren zijn waarin iemand die honden haat, iets ziekmakends hebben gestopt, tot vergif aan toe.

Je leest het weleens in de nieuwsberichten dat eigenaren van honden en katten extra oplettend moeten zijn in een bepaalde buurt waar dergelijk “voedsel” is gevonden.

1.1 Hond kan van alles eten!

Honden eten ook poep van andere honden, rollen in de wei door de koeienvlaai, door vogelpoep. Hond eet van straat kan dus van alles zijn.

Soms denk je hoe viezer het is, hoe aantrekkelijker de hond het vindt. Allemaal smerige dingen waardoor hij ziek kan worden en zelfs erger als er van vergif sprake is.

1.3 Hond iets verkeerds gegeten? Ga naar de dierenarts!

Bij het vermoeden dat de hond iets verkeerds heeft gegeten en ziek wordt, aarzel je geen minuut, maar stap je meteen naar de dierenarts. Het is moeilijk te voorkomen, want iets van de straat opeten gebeurt zo snel.

Die neus ruikt wat en is dicht bij de grond, hap slik weg. Je kunt uiteraard wel uiterst waakzaam zijn en kijken waar je loopt, de hond niet de bosjes in laten gaan, de hond naast je laten lopen en geen vijf meter bij je vandaan.

Loopt de hond aan een lange lijn, dan zul je nooit in staat zijn om te zien of er iets ligt op straat dat hij kan opeten. Tijdens het loslopen weet je dat uiteraard ook helemaal niet.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

1.4 Opvoeding pup

Wat kun je nog meer doen? Je dient dit probleem mee te nemen tijdens de opvoeding van de puppy. Een puppy vindt van alles. Verbied het hem telkens als hij iets van de grond eet met een duidelijk “foei”, of een nors “bah”.

Leer hem op commando spullen en eten los te laten. Leer hem het tegenovergestelde namelijk apporteren, het op commando spullen halen en bij je brengen. Beloon hem met wat lekkers of een stoeipartijtje.

1.5 Let op grasaren

Dit zou kunnen voorkomen dat hij opeet wat hij vindt. Daar is echter geen garantie voor. Het blijft uiterst waakzaam zijn en snel naar de dierenarts gaan als je een vermoeden van vergiftiging hebt.

Maar let in de zomer ook uit voor grasaren bij de hond en ook dan kun je bij twijfel beter naar de dierenarts gaan. Een pup rent vaak overal doorheen en dan moet je goed oppassen voor grasaren en eten wat overal in de bosjes kan liggen.

2. Je hebt geen garantie dat het niet gebeurt

Je blijft afhankelijk van het geweten van de mensen of de hond al dan niet onderweg ooit in aanraking komt met giftige snacks. Ruim poep van je eigen hond op en laat het niet liggen, waardoor mensen jou en de hond gaan haten.

2.1 Niet loslopen!

Laat de hond niet loslopen waar dat verboden is, in de natuur waar jonge dieren zijn. Ook dat maakt mensen boos, waardoor ze zo’n actie kunnen opzetten, gif strooien of gif in een worstje doen.

2.2 Waarschuw elkaar

Waarschuw andere hondenbezitters als je in een bepaald gebied te maken hebt gehad met een poging de hond te vergiftigen. Tip: heb je een deel van hetgeen de hond heeft gegeten, neem het mee naar de dierenarts.

Veel meer mensen dan je nu zou denken hebben het probleem, de hond eet van straat. Deel daarom ervaringen en waarschuw elkaar waar het kan.

3. Mijn hond eet van straat, maar waarom?

Het zou een gewoonte kunnen zijn dat jouw hond van de straat eet of poep eet, dat kan ook in jouw tuin gebeuren. Of hij gaat heerlijk rollen in poep.

Het kan ook zijn dat hij bepaalde voedingsstoffen tekort komt en daarom eet wat hij tegenkomt.

Wanneer je een hond uit een asiel hebt opgevangen kan het zomaar zijn, dat deze als straathond heeft geleefd, honger heeft geleden en daarom van de straat eet.

4. Tips om mijn hond eet van straat gedrag te veranderen

Aan het einde van dit artikel geven we 7 tips om dit gedrag te veranderen. Hond eet van straat is ingesleten gedrag veranderen een lange weg is, heb geduld en geef het niet op.

 1. Leer het commando nee, foei of bah
 2. Zorg dat je altijd wat lekkers in je zak hebt
 3. Geef de hond voer van de juiste samenstelling voor dat specifieke ras en dan kun je hopelijk afscheid nemen van het idee “mijn hond eet van straat”.
 4. Soms is verandering van voer nodig, ook al geef je hem voer van een goed merk, soms heeft een hond meer vezels nodig
 5. Houd de hond aangelijnd, hij dient naast je te lopen, anders kun je nooit op tijd ingrijpen. Lees onze 3 tips als je hond steeds aan de riem trekt.
 6. Een muilkorf dragen, het is wellicht niet de meest sympathieke oplossing. Echter wanneer deze goed wordt gebruikt kan het geen kwaad en jouw doel niet van de straat eten wordt ermee bereikt voor zijn eigen veiligheid.
 7. Gaat jouw hond opeens ander gedrag vertonen en bijvoorbeeld steentjes eten, het kan een manier zijn om aandacht te vragen, maar ook uit verveling kan dit gedrag ontstaan.

Klantenbeoordeling 8,4

De beste en goedkoopste hondenverzekering

 • Alle hondenrassen welkom
 • 4 pakketten met oplopende vergoeding en dekking
 • Basispakket: consult, diagnostiek, operaties, bijzonderlijk behandelingen, medicijnen
 • Identificatiechip plaatsen inbegrepen
 • Aanvullende verzekeringen mogelijk (chemo, reisverzekering)
 • Direct online afsluitbaar, 14 dagen bedenktijd
 • 92% van de klanten beveelt hun aan
logo online honden speciaalzaak

Pin It on Pinterest

Share This