In Nederlandse huishoudens leven nu bijna 2 miljoen honden. Daarmee staat ’s mans beste vriend op de tweede plaats in de ranglijst van meest populaire huisdieren van Nederland.

Op het eerste gezicht lijkt dat geen probleem. Maar de ecologische pootafdruk van onze viervoeters mag niet worden onderschat. Om deze te verminderen zijn duurzame oplossingen nodig, vooral wat de voeding betreft.

1. Waarom is hondenvoer een probleem voor het milieu?

Honden worden ook als semi-carnivoren bestempeld. Dat betekent dat hun spijsverteringsstelsel voornamelijk gespecialiseerd is in het verteren van dierlijk voedsel. Deze krijgen de viervoeters meestal in de vorm van vlees en soms ook in de vorm van vis.

Het probleem daarmee is dat de moderne bio-industrie aanzienlijke schade toebrengt aan het milieu:

  • Wereldwijd wordt ruim twee derde van alle landbouwgrond direct of indirect voor veeteelt gebruikt.
  • De uitwerpselen van het vee vormen een grote belasting voor de grond en ze verontreinigen het grondwater aanzienlijk.
  • Bij de productie van vlees worden enorme hoeveelheden water gebruikt.
  • Bij het verteren van hun voedsel stoten koeien enorme hoeveelheden klimaatschadelijke methaan uit.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

2. Zijn insecten een duurzaam alternatief?

Gezien de impact op het milieu is het de hoogste tijd om bij het voeren van honden meer aandacht aan duurzame oplossingen te besteden. Insecten zijn bijvoorbeeld een goed alternatief voor conventioneel vlees.

In vergelijking met de klassieke veehouderij is voor insectenteelt slechts een fractie van de ruimte en middelen nodig. Het waterverbruik is vele malen lager. De larven verwerken hun voedsel zeer efficiënt. Bovendien produceren ze, in tegenstelling tot vee, geen methaan, dat schadelijk is voor het klimaat.

Insecten zijn een goed alternatief voor conventioneel vlees

Al deze eigenschappen maken insecten veel milieuvriendelijker. Wie duurzaamheid hoog in het vaandel heeft staan, zou deze innovatieve grondstof dus zeker wat aandacht moeten schenken.

3. Lenen insecten zich voor een geschikte hondenvoeding?

Op het gebied van het gebruik van insecten als grondstof voor hondenvoer, wordt hondenvoerfabrikant Bellfor als voorloper gezien. Al in 2016 bracht het bedrijf de eerste voersoorten op basis van insecten op de markt.

Voor zijn hondenvoer op basis van insecten gebruikt Bellfor de larven van Hermetia illucens (de zwarte soldaatvlieg). Het daaruit verkregen insecteneiwit heeft een hoge biologische waarde en bevat alle essentiële aminozuren.

Bovendien is het voor honden ook zeer gemakkelijk te verteren. Zelfs gevoelige viervoeters met voedselallergieën verdragen de hypoallergene eiwitbron meestal zonder problemen. Het insecteneiwit vormt daarmee dus een uitstekend alternatief voor vlees en leent zich zonder beperkingen als enige bron van dierlijk eiwit.

4. Zorgvuldig afgestemde recepturen op insectenbasis

Natuurlijk is insecteneiwit op zichzelf niet voldoende om een op de behoeften afgestemde voorziening van voedingsstoffen te garanderen. Daarnaast moet ook de samenstelling van het voer als geheel goed afgestemd zijn.

Om die reden ziet Bellfor bij zijn hondenvoer op insectenbasis af van tarwe, kunstmatige smaakstoffen en conserveringsmiddelen. In plaats daarvan worden naast insecteneiwit uitsluitend hoogwaardige en goed te verdragen ingrediënten, zoals bijvoorbeeld zoete aardappelen, gebruikt.

5. Smakelijk en goed te verdragen: Bellfor Naturfarm-Schmaus

Inmiddels bevat het assortiment van Bellfor ongeveer 30 verschillende producten op basis van insecten. Het nieuwste product is Bellfor Naturfarm-Schmaus. Een hoog gehalte aan insecteneiwit en andere waardevolle ingrediënten zoals linzen en kokosolie maken van dit graanvrije droogvoer een heel bijzondere traktatie.

Bellfor Naturfarm-Schmaus met insecten voorziet honden overeenkomstig hun behoeften van alle essentiële voedingsstoffen. Het smakelijke droogvoer is, indien gewenst, ook verkrijgbaar met een aangepaste receptuur speciaal voor kleine hondenrassen.

Pin It on Pinterest

Share This