Wat weet je over giftige planten voor honden? Als je zelf een hond hebt of meerdere, dan is het van belang dat je op de hoogte bent van de giftige planten voor honden. Je moet voorkomen dat zij er van eten anders kunnen ze erg ziek worden. Met name als je een pup hebt moet je hier extra alert op zijn en je hond afleren dat hij zomaar planten eet.
We bereiden je er graag op voor waar je op moet letten.
1. Alles over giftige planten voor honden
Zoals mensen reageren ook honden op bepaalde planten. Ze kunnen een allergische reactie krijgen na het eten van een deel van de plant, de bloem, de bessen of het vocht/sap dat uit de plant komt.
De ene reactie zal heftiger zijn dan de andere. Het scheelt per plantensoort en ook per hond hoe ziek hij ervan wordt. Uiteraard is voorkomen beter dan genezen, maar weet jij welke planten jouw hond ziek maken als hij ervan eet?
2. Giftige planten voor honden buiten
Planten die binnenshuis staan en buiten in jouw tuin, maar ook planten die je onderweg tegenkomt kunnen jouw hond ziek maken en erger als de dierenarts er niet snel bij is. Ken je een plant niet en zie je dat jouw hond ervan eet, maak een foto. Bijna iedereen heeft een telefoon bij zich, dus dat is mogelijk.
Wordt de hond ziek, neem de foto mee naar de dierenarts. Onderstaand een opsomming van de meest bekende planten die bij inname giftig zijn voor de hond. Planten die wellicht in jouw tuin staan en/of die je onderweg tegen kunt komen:
- Monnikskap en dan met name de gele
- Een bepaald soort Rododendron namelijk de Pontische Rododendron
- Vingerhoedskruid
- Taxus, het zaadje dat in de bessen van deze plant zit is extreem giftig
- Herfsttijloos
- De Wonderboom, hiervan zijn de zaden (boonvormig) zeer giftig
- Maretak
- Doornappel
- Bilzekruid
Wordt de hond ziek, ga naar de dierenarts
2.1 Symptomen vergiftiging
De symptomen van een vergiftiging zijn in de meeste gevallen maag- en darmproblemen. Ze hoeven niet meteen op te treden, soms merk je pas even later dat de hond behoorlijk ziek is. Andere symptomen van vergiftiging zijn:
- de hond ademt moeilijk,
- hij bibbert,
- voelt koud aan,
- hij vertoont extreem druk gedrag,
- zijn ogen staan wijd open,
- stuiptrekkingen komen voor,
- slappe spieren,
- er komt vocht uit ogen en neus,
- de hond kan verlamd raken,
- hij heeft diarree met bloed erin,
- hartritmestoornissen,
- last van keel en bek
Zelfs hartstilstand kan een gevolg zijn van het eten van een zeer giftige plant. Zoals je leest zijn de gevolgen ernstig en je moet dit dan ook niet onderschatten.
Verwijder de giftige planten uit de tuin.
Er zijn genoeg “veilige “ tuinplanten waaraan je plezier beleeft. Let onderweg goed op en handel snel als je vergiftiging bij de hond vermoedt.
3. Opvoeding is van belang!
Een stukje opvoeding kan voor de hond levensreddend zijn. Je leert hem niets van de grond op te pakken en op te eten. Je leert hem het commando “los”, zodat wanneer je merkt dat hij iets in zijn bek heeft, hij dat op tijd loslaat als jij dat zegt.
Je kunt ook met hem “ruilen” als hij daarvoor te porren is. Als je altijd beloningskoekjes bij je hebt kun je hetgeen hij in zijn bek heeft ruilen tegen een koekje. Hij wil graag het koekje en zal hetgeen hij in zijn bek heeft loslaten.
Je loopt hierbij echter het risico dat hij datgene juist inslikt om het koekje te kunnen aanpakken.
4. Giftige planten voor honden, de kamerplanten
Bij inname van een deel van onderstaande kamerplanten loopt jouw hond risico om ziek te worden. Je zult lezen dat het heel bekende kamerplanten zijn. Welke heb jij? Haal deze uit de kamer en op plekken waar de hond kan komen en geeft ze een tweede leven bij mensen die geen huisdieren hebben.
- Azalea
- Aloë Vera
- Calla
- Cyclaam
- Monstera
- Sansevieria
- Ficus
- Dracaena
- Schefflera
- Dieffenbachia
Ook een kerstster is giftig voor honden! Er zijn dus veel giftige planten voor honden!
De hond hoeft niet perse een heel blad of een hele plant op te eten om ziek te worden. Soms ook is het bijten in een van de bladeren voldoende voor vergiftiging.
Tip: Let speciaal op jouw speelse puppy, die alles ziet als speelgoed en overal graag mee rondsjouwt. Iedere hond zal als hij klein is alles uitproberen, ook een Akita.
En dan zijn er nog de fraaie voorjaarsbloeiende bollen en knollen, die je zowel in huis als in de tuin kunt zetten.
De bloemen ervan kunnen de hond ziek maken, met iets minder ernstige gevolgen dan eerder genoemde planten: Narcis, Lelietje van Dalen, Krokus, Hyacint, Lelie, Tulp. Ook de bollen zijn giftig.
Let op als een puppy bij een bol of knol “denkt” dat hij een bal heeft opgegraven.
5. Nog meer giftige planten voor honden
Dit artikel over giftige planten is onvolledig, de lijst met planten die een hond ziek maken is zeker nog veel langer. Er komen steeds weer nieuwe soorten bij, wellicht zijn sommige ook schadelijk. Dus heb je zelf een nare ervaring met een bepaalde plantensoort, waarschuw andere hondenbezitters, bijvoorbeeld voor de reuzenberenklauw.
Omdat je niet altijd zeker weet hoe ziek de hond gaat worden van het eten van een plant, bloem, zaden of bessen is advies vragen aan de dierenarts heel belangrijk voor het welzijn van jouw hond.
Een zieke en/of oude hond, een hond met verminderde weerstand, een hond die overal fel op reageert (de gevoelige hond) moet door de dierenarts gezien worden om erger te voorkomen.
5.1 Neem geen risico!
Neem geen risico. Als je telefonisch contact opneemt met de dierenarts kan deze adviseren de hond te laten braken. Doe dit alleen op zijn of haar advies en dan wel meteen als je hebt gezien wat hij heeft gegeten. Je voorkomt in dat geval dat de meeste giftige stof in het bloed terecht komt.
Het hoeft geen betoog dat een kleine hond al van een kleine hoeveelheid gif ernstig ziek kan worden en dat de grote hond van dat kleine beetje wellicht geen last krijgt of milde klachten. Ook kan de ene hond een stuk gevoeliger zijn dan de andere. Dat alles geeft dus totaal geen houvast in het bepalen van de mate waarin een hond ziek kan worden van giftige planten, bloemen, zaden en bessen.
5.2 Hommels kunnen steken
Een hond die op hommels jaagt komt vaak in aanraking met een bloem (hommels zijn dol op vingerhoedskruid), waarin de hommel stuifmeel zoekt en dat meeneemt. Wanneer de hond de hommel wil pakken kan hij daarbij ook een deel van de bloem binnenkrijgen. De hommel kan hem ook steken.
Een hommel is niet agressief, maar als er gevaar dreigt zal hij of zij zich verdedigen. Honden kunnen een allergische krijgen van een hommel-, een bijen of een wespensteek.
Soms zul je slechts een uitwendige zwelling zien en de hond heeft wat pijn, ernstiger is het wanneer zijn keel opzwelt en de hond ziek en benauwd wordt. In dat geval of als je het niet vertrouwt ga je meteen naar de dierenarts. Benauwdheid of een opgezette keel vereisen het om meteen te handelen.
5.3 EHBO voor de hond
Doe een cursus EHBO voor de hond, zodat je weet hoe je moet handelen in bepaalde gevallen. Je raakt dan minder snel in paniek, omdat je weet wat je moet doen.
Naast de giftige planten voor honden, zijn er ook voedingsmiddelen die voor honden giftig kunnen zijn!
Klantenbeoordeling 9/10
De specialist in diergeneesmiddelen
- Deskundigheid van een dierenarts voor een online prijs
- Geschikt voor puppy’s en volwassen honden
- Meer dan 700 soorten medicijnen voor jouw hond voor:
- Blaas, lever, nieren en hart
- Gebit, huid en vachtverzorging
- Gedrag, angst en luchtwegen
- Gewrichten, ogen, oren, maag en darm
- Nieuw: hondenvoer en snacks
- 96% van de klanten beveelt hun aan
