Het is een goede en relevante vraag, wat is giftig voor honden? Als jij een hond hebt dan is het van belang dat jij hier kennis over heeft. Want honden zijn nieuwsgierig en eten en drinken dingen die soms gevaarlijk zijn voor hun gezondheid. Lees het daarom op je gemak door en ga dan na waar je hond wel of niet bij kan in huis, zo kun je namelijk voorkomen dat je hond met dingen in aanraking komt die giftig zijn. Wat is giftig voor honden, dat is meer dan je nu zou denken…

1. Giftige voedingsmiddelen voor honden

Er zijn verschillende voedingsstoffen giftig voor honden. Je moet bijvoorbeeld uitkijken met rozijnen en krenten. Rozijnen denk je? Als je hond er toch van heeft gegeven kunnen ze braken, zich lusteloos voelen of diarree krijgen.

Druiven zijn ook erg giftig voor honden en als je denkt dat je hond er wat op heeft kun je maar beter snel naar de dierenarts gaan. Dit geldt ook voor uien, ook erg giftig voor honden net als knoflook. Dit is schadelijk voor de rode bloedcellen.

1.1 Wat is giftig voor honden wat uit de keuken komt?

Alles wat wij eten wat ui de keuken komt, zouden we voor onszelf moeten houden. Groenten mogen honden dan vaak wel hebben, bonen worden bijvoorbeeld vaak aan honden gegeven (gekookte dan).

Maar je moet goed kijken wat je hond wel en niet mag hebben. Je wil je hond namelijk ook niet ziek maken! Zorg sowieso altijd dat als je weg bent, dat de hond dan geen etenswaren en spullen van jou aan kan, dan kun je al veel voorkomen.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

2. Wandelen en opletten met de hond

Als je gaat wandelen met je hond moet je er met name in de herfst opletten dat de hond geen eikels eet! Eikels zijn namelijk giftig voor honden. Ook in je eigen tuin moet je goed opletten bijvoorbeeld als je slakken ziet, ook deze zijn giftig voor honden (met name het slijm van de slakken).

Maar gebruik ook geen onkruidverdelger als je een hond hebt. Dit is ook giftig voor honden. Ga je ergens op bezoek, deze mensen hebben geen hond, maar jouw hond gaat wel mee? Controleer dan altijd eerst de tuin om na te gaan wat deze mensen hebben of dat de hond er vrij kan lopen. Anders moet je de hond aan de lijn houden of er bij blijven. De hond kan zomaar wat verkeerds eten en dat moet voorkomen worden.  

2.1 Grasaren zijn berucht

Je moet ook altijd goed uitkijken met bloemen en planten en dan met name met grasaren. Deze kunnen veel schade aanrichten in het lichaam van de hond. Als deze bij de poten, oren of andere plaatsen in de huid naar binnendringen dan groeien ze daar door en dat kan grote gevolgen hebben.

3. Feestdagen en honden

Ben je dol op de feestdagen? Wij ook! Met name rondom kerst en pasen is het zo dat veel mensen elkaar opzoeken en gezellig samen eten en wat drinken. Je hebt dan vaak een Kerstster binnen maar let dan op als je een hond hebt.

Een kerstster is giftig voor honden! Er zijn nog andere giftige levensmiddelen voor honden. Een hond mag geen chocolade binnen krijgen. Met name puur is erg schadelijk voor hem en dat geldt ook voor cacaopoeder.

Dan heb je bijvoorbeeld ook nog de zoetstof genaamd xylitol wat je in suikervrije producten kunt vinden zoals kauwgom. Let op want de hond mag dat echt niet binnenkrijgen, zout ook niet want dan kan de hond een zoutvergiftiging krijgen. Heeft je hond het wel op? Laat de hond dan extra water drinken!  

4. Wat is giftig voor honden, op een rijtje!

Nog een duidelijk antwoord op de vraag wat is giftig voor honden

 • Eikels zijn giftig.
 • Druiven, rozijnen, uien en knoflook.
 • Kerstster mag de hond niet binnen krijgen!
 • Chocolade, xylitol en zout.
 • Tabak
 • Meststoffen
 • Antivries en andere producten met chemische stoffen
 • Medicatie en pijnstillers
 • Onkruidverdelger

Zoals je ziet, best wel veel middelen. Wees voorbereid en neem een goede hondenverzekering. Want het komt zeker wel eens voor in het leven van je viervoeter.

Klantenbeoordeling 8,4

De beste en goedkoopste hondenverzekering

 • Alle hondenrassen welkom
 • 4 pakketten met oplopende vergoeding en dekking
 • Basispakket: consult, diagnostiek, operaties, bijzonderlijk behandelingen, medicijnen
 • Identificatiechip plaatsen inbegrepen
 • Aanvullende verzekeringen mogelijk (chemo, reisverzekering)
 • Direct online afsluitbaar, 14 dagen bedenktijd
 • 92% van de klanten beveelt hun aan
logo online honden speciaalzaak

Pin It on Pinterest

Share This