Een hotspot bij honden kan erg vervelend zijn, je moet er dan ook snel naar handelen. Daarom moet je het als eigenaar ook herkennen. Sommige mensen denken dat het een gewone wond is die weer geneest, maar helaas ie het niet zo eenvoudig. Met name in de zomer moet je goed opletten want als de wond open is en er komen vliegen in, dan ben je nog verder van huis.

Zorg er daarom voor dat jij een hotspot bij  honden kunt herkennen, weet hoe je moet handelen en ook snel handelt!

Soms moet je ervoor naar de dierenarts, maar dat hangt er vanaf waar dat de hotspot zich bij de hond bevindt en wat jij er aan kunt doen. Lees er hier meer over dan kun jij zelf ook handelen en weet je wat je wanneer moet doen bij jouw hond.

1. Wat is hotspot bij honden?

Hotspot is een ernstige huidaandoening. Heel vervelend voor de hond, hij heeft jeuk en pijn op de plek waar de hotspot zich bevindt. De hotspot zorgt voor een natte rode plek, een ontsteking van de huid. De hond heeft veel jeuk.

De hotspot ontstaat snel en wordt in rap tempo erger. Als de hond de plek kan bereiken zal hij er veel krabben en bijten, waardoor het steeds erger wordt. De hotspot kan overal ontstaan, maar het meeste komt het voor op de rug, bij de oren, in hals en nek.

2. Welke rassen zijn gevoelig voor hotspot?

Het zijn geen specifieke hondenrassen die eerder dan een ander ras hotspot krijgen. Het gaat om honden die vaak zwemmen, waarbij de vacht daarna nog lang nat blijft en bij honden met een dichte en lange vacht.

Honden die veel last hebben van vlooien en/of teken zijn er vaak ook gevoelig voor. Er ontstaat een ontsteking op de plek waar ze zijn gestoken of gebeten door het insect.  

Hotspot bij honden is een ernstige huidaandoening

3. Moet je hotspot bij honden behandelen?

Hotspot moet behandeld worden. Het is verstandig om er een dierenarts naar te laten kijken. De behandeling gaat als volgt:

  • de ontstoken plek dient voorzichtig geschoren te worden;
  • de huid wordt met lauw water gedept (geeft ook wat verlichting);
  • honingzalf of een andere zalf die de dierenarts aanbeveelt wordt aangebracht.

De hotspot zal eerst oppervlakkig zijn. Behandel je niet dan wordt het een bacteriële infectie. Er is geen twijfel over dat hotspot behandeld moet worden om erger te voorkomen.

4. Hotspot bij honden voorkomen

Het is moeilijk om hotspot te voorkomen. Heeft je hond een allergie en/of last van vlooien/teken behandel hem meteen. Juist de jeuk die hij daarvan heeft zorgt ervoor dat hij gaat krabben en bijten, waardoor de hotspot ontstaat.

Deze ontwikkelt zich snel, dus handel zo snel als je kunt. Gebruik een middel tegen de jeuk, zodat de hond stopt met likken en krabben. De huid wordt dan een stuk rustiger en gaat genezen.

Een goede zalf, bijvoorbeeld honingzalf verlicht de jeuk. Ga niet zomaar iets smeren, de dierenarts adviseert je graag na het zien van de hotspot.   

4.1 Check bij de dierenarts

Bij een dierenarts kan je komen voor een hotspot bij honden, voor een allergie, maar ook als je hond niet fit is, en bijvoorbeeld een grasaar in zijn of haar poot heeft. Zorg er daarom voor dat een hond weet wat er bij de dierenarts kan gebeuren en laat de hond er rustig wennen.

Dit kun je het beste doen door en regelmatig naar binnen te gaan, ook wanneer je geen afspraak hebt. Ga de hond even wegen, laat hem even snuffelen in de wachtruimte. Doe het wel op een rustig moment dus niet als het spreekuur net is begonnen, dan kan het voor de hond te veel prikkels opleveren als hij ineens veel honden en anderen dieren ziet.

Klantenbeoordeling 9/10

De specialist in diergeneesmiddelen

  • Deskundigheid van een dierenarts voor een online prijs
  • Geschikt voor puppy’s en volwassen honden
  • Meer dan 700 soorten medicijnen voor jouw hond voor:
    • Blaas, lever, nieren en hart
    • Gebit, huid en vachtverzorging
    • Gedrag, angst en luchtwegen
    • Gewrichten, ogen, oren, maag en darm
  • Nieuw: hondenvoer en snacks
  • 96% van de klanten beveelt hun aan
dierenapotheek - vertical

Pin It on Pinterest

Share This