Een hond kopen is een belangrijk besluit. Overweeg je dit te doen, maar weet je niet waar en hoe het allemaal werkt? Dat is begrijpelijk want er zijn verschillende manieren om een hond aan te schaffen. Nou zijn er wel een aantal punten die je moet onthouden en nagaan bij een hond kopen of – wat natuurlijk ook kan – een hond adopteren.

1. Adopteren of toch een hond kopen?

Je zult eerst moeten bedenken of je een puppy wilt of dat het je niet echt uitmaakt wat de leeftijd is.

Je kunt namelijk bij een asiel een hond adopteren. Hier heb je natuurlijk vaker wat oudere honden verblijven dan jonge puppy’s. Vandaar dat je daarover moet nadenken. Als je dit een serieuze optie voor je is, bezoek dan vrijblijvend een asiel. Bij elke hond meteen vermeld staan wat de leeftijd is of de medewerker kan je daar alles over over vertellen.

1.1 Voor en nadelen van adopteren

Aan adopteren zitten wel voor- en nadelen. De voordelen zijn dat je een hond redt door hem een fijn thuis te bieden. Ook zijn alle honden in principe dezelfde prijs en zit je dus niet vast aan het feit dat de ene ras duurder is dan de ander.

Je weet ook altijd wel wat voor ziektes en karakters ze hebben. Daar kun je je dus op voorbereiden. Bijvoorbeeld of ze met kleine kinderen of katten om kunnen gaan.

De nadelen ervan zijn dat de honden meestal dus wat ouder zijn. Dat hoeft niet per se erg te zijn maar ze hebben dan al een karakter en gedraging en die is wat lastiger aan te passen.

Ook beperk je de keuze mogelijkheid als je bijvoorbeeld kleine kinderen hebt dan kun je geen hond nemen die niet met kinderen kan.

De voordelen van adopteren is dat je een hond redt door hem een fijn thuis te bieden.

2. Een hond kopen bij een fokker

Je hebt ook fokkers als beroep. Zij ‘produceren’ puppy’s en verkopen die dan door zodra het kan. Overweeg je dit te doen omdat je een puppy wilt en geen volwassen hond dan moet je wel op een aantal dingen letten.

Kijk naar eventuele recensies dat er geen ziektes in de ouders zitten die je puppy kunnen overnemen. Vaak overlijden deze puppy’s dan snel en dat is niet wat je wilt natuurlijk.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

2.1 Wie zijn de ouders?

Zorg bij een hond kopen ook dat je goed weet wie zijn de ouders niet dat je puppy uiteindelijk een ander ras wordt omdat ie half iets anders is. Dit zijn van die risico’s die mensen te weinig beseffen.

Wees ook niet bang om vragen te stellen toon belangstelling en zorg dat je goed voorbereid bent voor wat je kunt verwachten. Ook de eventuele bijzondere verzorging van de hond kan ook goed zijn om vooraf over na te denken..

Bij een fokker kun je als de puppy’s er zijn langs gaan en er een uitkiezen, maar soms zeggen mensen van te voren al dat ze er een willen en mogen dan als een van de eerste kiezen.

Mocht je dus als zeker weten welk ras je wilt kun je dit makkelijk doen. Let ook op eventuele stamboom van de hond. Vaak betaal je dan iets meer voor de hond maar dan weet je zeker dat er geen rare ziektes zijn die erfelijk kunnen zijn.

3. Particulier een hond kopen van iemand

Het gebeurd ook vaak dat iemand niet meer voor een hond kan zorgen of dat de hond zwanger is geraakt. Vaak zijn dit dan geen fokkers maar is dit per ongeluk of is er iets aan de hand dat ze de hond niet meer kunnen houden.

Vaak zie je van deze mensen dan ook een advertentie langskomen met daarin de reden. Een hond kopen is ook op deze manier dus mogelijk.

Let wel altijd op dat indien het puppy’s betreffen dit mensen zijn zonder kennis op het gebied van fokken. Je dient dan ook voorzichtiger en zorgvuldiger te zijn dat er niks aan de hand is.

Door bijvoorbeeld je goed te informeren of vaak langs te komen kun je al een beetje een beeld krijgen van de situatie. Ook vragen stellen kun je veel informatie meekrijgen waaruit je kan concluderen of het goed is of niet.

3.1 Ga eerst 2 dagen proberen voordat je overgaat tot een hond kopen

Indien het iemand betreft die vanwege persoonlijke omstandigheden niet meer voor een hond kan zorgen dan geven zie die ook wel eens weg.

Op dat moment willen ze er vaak geen geld voor of een klein bedrag puur om te weten of het een oprecht geïnteresseerd persoon is. Vaak worden die honden graag overgenomen door mensen die er kwade bedoelingen mee hebben vandaar.

Een tip van ons, leen een keer de hond van iemand voor een dag of twee om te kijken hoe je het redt met een hond. Past het wel of kom je er misschien toch achter dat het lastiger is dan je dacht? Zo ja, ga dan pas een hond kopen!

Daarnaast is het een lijstje te maken over de kosten van een hond. Lees ons gelezen artikel over hoeveel een hond of puppy kost ter inspiratie. Kortom: een hond kopen doe je niet zomaar!

Pelsbarn premium hondenbed

Pak de extra korting van 10%!

De droom van elke hond: een eigen plek gezellig naast jou!

 • Bescherm thuis je meubels tegen haren en voorkomt vieze poten op de bank
 • Werkt rustgevend voor je hond door de verhoogde rand
 • Was machine-vriendelijk: snel schoon
 • Verbetert de slaapkwaliteit van je hond (elk ras en leeftijd)
 • Hoogwaardige materialen (vegan), uniek ontwerp en Scandinavisch design

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting 

 

Pelsbarn en trustpilot -300

 • Hoes is 100% veganistische Viscose vezels en voelt extreem zacht aan als zijde.
 • Geen gewrichtsproblemen dankzij verhoogd ontwerp
 • Honden krijgen geen huidproblemen of oververhitting door de gebruikte luchtige stoffen
 • Hoes kan door 2 ritssluitingen snel verwijderd worden en kan in de wasmachine
 • Bodem van het Pelsbarn bed is verstevigde Oxford stof. Beschermd je hond tegen oneffen en gladde oppervlakten

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting! 

 

Pelsbarn mand voorbeeld


Garanties

 • Houdt zijn vorm
 • Verwijderbare en wasbare hoezen
 • Hoogwaardige kwaliteit & bijtbestendig
 • Gemaakt van niet-toxische materialen
 • Ontwikkeld met Wakker Dier en per aankoop een gift aan het asiel

Acties:

 • Nu tijdelijk van €99 euro voor €74 euro!
 • Extra 10% korting als je besteld via onze site!

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting! 

 

 

Pelsbarn mand wasmachine vriendelijk

 

Pin It on Pinterest

Share This