Teken bij honden, wat een ellende! Zoals je weet is een teek een heel vervelend beestje als hij zich vastzet op de huid van jouw hond. Wist je dat een teek ook voor jou gevaarlijk is en ook op jouw huid kan zitten. Controleer het elke keer dat je buiten bent geweest in de tuin of in de bossen.

1. Teken zijn in de tuin, bos en weiland

Ja, ook in jouw tuin bevinden zich teken en niet alleen in de bossen. Heeft jouw hond regelmatig last van teken dan kom je er moeilijk of niet achter waar hij deze oploopt, in welke bosjes of op welke grasjes zitten ze?

Heeft de hond een teek opgelopen dan moet deze zo snel mogelijk worden verwijderd en wel in zijn geheel. En dat laatste is vaak een probleem.

1.1 Pak de teken bij honden aan!

Een teek zet zijn pootjes vast in de huid. Deze pootjes blijven vaak achter als jij de teek probeert eruit te halen. Kijk dus altijd of jij de hele teek eruit hebt getrokken, kop en pootjes.

Als er resten achterblijven dan kan een ontsteking van de huid bij de hond daarvan het gevolg zijn. 

Na het verwijderen van de teek houd je een poos in de gaten of er iets te zien is op de huid, een rode kring of vlek of een harde schijf. Lukt het niet de teek te verwijderen, consulteer de dierenarts. Echt doen, de hond kan erg ziek worden van een tekenbeet.

2. De teken bij honden verdoven met alcohol is geen goed idee

Dat jij de teek zou moeten verdoven met alcohol om hem daarna beter te kunnen verwijderen is een fabeltje.

Zodra de teek ook maar iets voelt zal hij zich nog vaster klemmen in de huid en zijn maaginhoud (eventueel inclusief ziekmakende stoffen) in de huid van de hond legen. Niet doen dus! Pak een tekentang of pincet en haal de teek er in één keer helemaal uit. Niet draaien maar recht omhoog trekken.

Een teek verdoven met alcohol is een fabel

Alcohol mag wel gebruikt worden om het bijtwondje te desinfecteren en om de tekentang te ontsmetten na gebruik. Gebruik een tekentang of een pincet.

Zet tang of pincet op de huid van de hond, bij veel honden met een dichte vacht is dat moeilijk te zien. Neem de teek vast bij de kop en trek deze er rustig uit. Snelle actie geeft minder kans op besmetting.  

3. Geen paniek bij tekenbeet

Leer van pup af aan dat je je hond overal mag betasten, dat maakt het controleren of hij teken heeft een stuk eenvoudiger. Paniek is nooit goed, ook niet als jouw hond een tekenbeet heeft opgelopen.

Snel handelen moet je wel doen. Weet dat niet elke teek een ziekte overbrengt, maar je kunt niet weten of je te maken hebt met een geïnfecteerde teek, dus hij moet verwijderd worden. Soms zit de teek op heel vervelende en moeilijke plekken en heb je de dierenarts nodig.

Als het warm weer is krijg je vaker te maken met teken bij honden weet daarom ook goed wat je moet doen bij warm weer voor de hond.

4. Hoelang is bescherming tegen teken nodig?

Het is belangrijk om jezelf en jouw hond tegen tekenbeten te beschermen zeker vanaf begin maart tot eind november (en in warme winters) zijn deze vervelende insecten actief, de ene maand meer dan de andere.

In het belang van de hond en van jou is dat essentieel, want jouw hond of kat kan levende teken mee het huis in nemen.

5. Beschermende middelen tegen teken bij honden

Er is online en in de dierenspeciaalzaak een assortiment aan beschermende middelen tegen teken bij honden, in tabletvorm, een anti-tekenband, druppels die je over de hond van kop tot staart aanbrengt. Wij werken met samen met dierenapotheek.nl die een ruim assortiment heeft aan producten tegen teken beten.

Jonge teken bij honden zijn heel klein en moeilijk zichtbaar 1 tot 3 mm. Wanneer jij denkt “ik geef de hond geen beschermend middel ik vang de teek voordat hij bij de hond schade aanricht”, dat is een mooi streven, maar bijna onmogelijk.   

Misschien wil jij je liever laten adviseren door jouw dierenarts. Deze is bekend met de werking ervan. Hij of zij kent jouw hond. Wat is voor hem het beste middel? Teken bij honden of andere gezondheidsproblemen verdraagt wellicht niet alle middelen.

Twijfel je, laat je door jouw dierenarts adviseren over het product dat jij het beste bij je hond kunt gebruiken om ziekte door teken te voorkomen.

Ook hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen ook al zijn de middeltjes tegen teken bij honden prijzig, een zieke hond die naar de dierenarts moet is nog duurder en heel vervelend voor de hond en voor jou.

De ziektes die een teek kan overbrengen zijn erg gevaarlijk en zijn soms pas maanden na de besmetting zichtbaar. Conclusie: behandel de hond en kat tegen teken.

Pelsbarn premium hondenbed

Pak de extra korting van 10%!

De droom van elke hond: een eigen plek gezellig naast jou!

 • Bescherm thuis je meubels tegen haren en voorkomt vieze poten op de bank
 • Werkt rustgevend voor je hond door de verhoogde rand
 • Was machine-vriendelijk: snel schoon
 • Verbetert de slaapkwaliteit van je hond (elk ras en leeftijd)
 • Hoogwaardige materialen (vegan), uniek ontwerp en Scandinavisch design

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting 

 

Pelsbarn en trustpilot -300

 • Hoes is 100% veganistische Viscose vezels en voelt extreem zacht aan als zijde.
 • Geen gewrichtsproblemen dankzij verhoogd ontwerp
 • Honden krijgen geen huidproblemen of oververhitting door de gebruikte luchtige stoffen
 • Hoes kan door 2 ritssluitingen snel verwijderd worden en kan in de wasmachine
 • Bodem van het Pelsbarn bed is verstevigde Oxford stof. Beschermd je hond tegen oneffen en gladde oppervlakten

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting! 

 

Pelsbarn mand voorbeeld


Garanties

 • Houdt zijn vorm
 • Verwijderbare en wasbare hoezen
 • Hoogwaardige kwaliteit & bijtbestendig
 • Gemaakt van niet-toxische materialen
 • Ontwikkeld met Wakker Dier en per aankoop een gift aan het asiel

Acties:

 • Nu tijdelijk van €99 euro voor €74 euro!
 • Extra 10% korting als je besteld via onze site!

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting! 

 

 

Pelsbarn mand wasmachine vriendelijk

 

Pin It on Pinterest

Share This