Een hond met jeuk is een groot probleem voor de hond en voor jou. Je komt er namelijk niet altijd eenvoudig achter waardoor de jeuk wordt veroorzaakt. Het kan een lange en dure zoektocht worden met hulp van de dierenarts.
Inhoudsopgave
- 1. Hond heeft jeuk, mogelijke oorzaken
- 2. Vlooien?
- 2.1 Zuigen en zuigen..
- 2.2 Blijf controleren op vlooien
- Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber
- 2.3 Meer over vlooien
- 3. Mijn hond heeft jeuk door een allergie
- 4. Jeuk omdat hij zich verveelt
- 5. Hond heeft jeuk door rui
- 6. Hond heeft jeuk en stress
- De specialist in diergeneesmiddelen
1. Hond heeft jeuk, mogelijke oorzaken
Mogelijke oorzaken van een hond heeft jeuk? Oorzaken ook die veelvuldig voorkomen zijn
- Je hond heeft luizen of vlooien;
- Hij heeft een allergie voor planten, maar ook bepaald voedsel of verandering van voer kan de oorzaak zijn;
- De hond krabt en bijt zijn huid open uit verveling;
- hij is in de rui;
- Zijn vacht is onverzorgd of de hond wordt juist teveel geborsteld, waardoor de rui wordt gestimuleerd en daardoor verergert;
- Je hond heeft jeuk door stress.
Bekijk onderstaande video van een dierenarts assistent die er meer over verteld.
2. Vlooien?
Mijn hond heeft jeuk, kunnen het vlooien zijn? Ja dat kan zeker. Jeuk door vlooien en luizen kan bestreden worden met een antivlooien en antiluizen middel.
Producten zijn verkrijgbaar bij de dierenarts, de dierenspeciaalzaak en online. Naast het behandelen van de hond en alle andere huisdieren dien je ook de mand, de kleden, de bank goed te stofzuigen.
Omgevingsspray om jou te helpen met dit probleem is verkrijgbaar. De volwassen vlo die katten en honden mee naar binnen brengt legt eitjes, ook in jouw tapijt.
2.1 Zuigen en zuigen..
Gebruik omgevingsspray als je op die plaatsen last hebt van vlooien en nogmaals heel goed en regelmatig alles stofzuigen. Alle producten die je gaat gebruiken hebben een bijsluiter, lees deze goed door en houd je aan de voorwaarden. Twijfel je aan producten, vraag de dierenarts om advies.
Deze kent jouw hond en eventuele aandoeningen. Niet elke hond verdraagt de middeltjes die je online kunt bestellen. Het gaat om de gezondheid van jouw hond, neem hiermee geen risico. Het kan zijn dat je hond onrustig wordt door de jeuk.
2.2 Blijf controleren op vlooien
Sommige honden krabben de huid helemaal open als ze vlooien hebben, bij andere honden merk je niets. Je zult het dus zelf goed in de gaten moeten houden om niet je hele huis vol vlooien te krijgen.
Kijk de hond en de kat regelmatig na op vlooien. Ook het kammen van de vacht werkt prima, omdat vlooien zich niet vastzetten op de huid (hetgeen een teek wel doet).
Zie je vlooien poepjes, was de hond met shampoo. Je kunt ook naar de hondenwassalon gaan als je zelf geen gelegenheid hebt hem thuis te wassen en voor de professionaliteit en heel belangrijk: blijf controleren.
Om vlooien een luizen te voorkomen doe je de kat of hond een vlooienband om. Vind je dat niet prettig dan kun je eens per maand de vacht van het dier behandelen met druppels, die je van voor naar achter verspreid met een pipet.
Preventie heeft de voorkeur, bij teken, maar ook bij vlooien en luizen. Een labrador hond kan vlooien hebben, maar een Berner Sennenhond ook, alle honden kunnen er last van krijgen.
Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber
Je vind er basiskennis over aanschaf, opvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!
2.3 Meer over vlooien
Weetje: hondenvlooien kunnen van de hond op de mens overspringen. Is de hond in huis dan zal dat niet snel gebeuren. De vlooien blijven bij hun gastheer, jouw hond….
Is de hond er even niet, een paar dagen op vakantie bijvoorbeeld dan ben jij de gastheer of gastvrouw en zullen de vlooien zich op jou richten. Ze kunnen je bijten, maar kunnen niet bij de mens overleven.
Dus je hond heeft jeuk? Je weet nu wat het kan zijn en hoe je moet handelen.
Jak: hondenvlooien kunnen van de hond op de mens overspringen
3. Mijn hond heeft jeuk door een allergie
Jeuk door allergie komt helaas ook bij honden vaak voor. Ze worden gek van de jeuk en jij van het krabben. Onderneem actie, bezoek de dierenarts.
Het liefste een dierenarts die veel weet over allergieën en andere huidproblemen. Zelf kom je er niet achter wat de oorzaak is. De dierenarts zal bloedonderzoek doen. Dit is de snelste manier om een mogelijke oorzaak te vinden. Deze is echter niet altijd meteen duidelijk.
Vaak wordt eliminatie ingezet om de oorzaak op te sporen. Eliminatie is telkens een bepaalde stof weglaten en kijken hoe de hond daar op reageert. Dit is een tijdrovende zaak.
Je kunt de hond echter niet laten lopen met verschrikkelijk jeuk en zijn huid zal erdoor verslechteren. Er kunnen zelfs infecties optreden, dus je moet echt wat doen.
4. Jeuk omdat hij zich verveelt
Sommige honden gaan zich bijten en krabben als ze zich vervelen en te vaak en langdurig alleen worden gelaten. Uitleggen dat alleen jij dit kunt verhelpen is onnodig, toch? Het kan een groot probleem worden als de hond de huid kapot bijt, infecties liggen dan op de loer.
Tip: Je hond heeft jeuk kan jij (deels) voorkomen neem alleen dan een hond als je voldoende tijd, energie en aandacht aan hem kunt geven. Het is een roedeldier en wil niet alleen zijn, het kan niet vaak genoeg worden gezegd.
5. Hond heeft jeuk door rui
Een paar keer per jaar is de hond in de rui. Deze loszittende haren kunnen jeuk veroorzaken. De vacht borstelen is prima, maar doe het niet overmatig, dit stimuleert de rui en daarmee de jeuk.
Laat de natuur haar werk doen. Is de jeuk verschrikkelijk, vraag de dierenarts om advies.
6. Hond heeft jeuk en stress
Dat een hond stress kan ervaren wist je misschien al. Maar wist je ook dat stress jeuk kan veroorzaken? Een hond kan zijn vacht helemaal kapot bijten door de enorme jeuk die hij ervaart door stress.
Stress als zijn baasje overlijdt, bij een echtscheiding en andere voor de hond ingrijpende gebeurtenissen. Heeft de hond langdurig last van stress, vraag wat je het beste kunt doen aan je dierenarts.
Klantenbeoordeling 9/10
De specialist in diergeneesmiddelen
- Deskundigheid van een dierenarts voor een online prijs
- Geschikt voor puppy’s en volwassen honden
- Meer dan 700 soorten medicijnen voor jouw hond voor:
- Blaas, lever, nieren en hart
- Gebit, huid en vachtverzorging
- Gedrag, angst en luchtwegen
- Gewrichten, ogen, oren, maag en darm
- Nieuw: hondenvoer en snacks
- 96% van de klanten beveelt hun aan
