Mijn hond drinkt veel, wat kan er toch aan de hand zijn? Dit kan van alles zijn en daarom gaan we daar middels dit artikel wat dieper op in. Er hoeft niet altijd wat ernstigs aan de hand te zijn. Het kan ook zijn dat de hond veel drinkt omdat hij dorst heeft omdat hij veel heeft gespeeld of dat je bent wandelen met de hond. Ook als het warm is kun je denken mijn hond drinkt veel, maar dat is logisch want door de warmte verliest een hond ook veel vocht (en dat moet worden aangevuld).

1.Je hond drinkt veel wat kan er zijn?

Een hond drinkt om diverse redenen, redenen die heel normaal zijn: hij heeft dorst of het is erg heet weer. De combinatie honden en warmte is spannend. Maar hij kan ook druk zijn inspanning (hondenspel of hondensport, mee wezen fietsen met de hond), hij heeft iets gegeten met veel zout (kaas bijvoorbeeld), vaak drinkt hij ook na het eten van zijn brokken of vers vlees.

Bij nat voer zal de behoefte aan water minder zijn dan bij brokken. Ook wanneer de verwarming weer aangezet wordt in de herfst kan de hond meer gaan drinken als de lucht in huis te droog is en als het voor de hond te warm wordt.

1.1 Zet altijd water klaar

Wat voor jou wellicht een aangename temperatuur is kan voor de hond al te warm zijn. Die behoefte aan water om welke reden dan ook is er elke dag en daarom dient er altijd, dus 24/7 een bak fris water voor hem klaar te staan, zowel binnen als buiten.

Let er goed op dat hij de bak water ook altijd bij kan. Als drinken extreme vormen aanneemt dan kan er sprake zijn van bijvoorbeeld suikerziekte of een nieraandoening. Raadpleeg de dierenarts.

2. Hoeveel drinkt een hond gemiddeld?

Als je een hond hebt is het goed om te weten wat een hond ongeveer per dag moet drinken. Gemiddeld drinkt de hond namelijk 40-60 ml per kg lichaamsgewicht. Als je hond dus 10 kilo weegt dan drinkt hij een halve liter per dag.

Een hond van 40 kg zal dus twee liter gemiddeld per dag drinken. Sommige honden drinken meer, omdat ze erg actief zijn en veel spelen bijvoorbeeld.

Soms kan een hond ook wat minder drinken als hij een rustigere dag heeft. Maar je moet het wel goed in de gaten houden want hij moet wel genoeg drinken!

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

3. Meten is weten!

Wist je dat je kunt meten hoeveel je hond drinkt? Pak de waterbak van de hond en doe hier bijvoorbeeld een liter water in. Als het warm weer is dan kun je tussen de middag de hond vers water geven maar dan moet je wel even meten hoeveel water er nog in de bak zit.

Dit haal je dan af van de liter water die je er in hebt gehaald en dan weet je hoeveel de hond heeft gedronken. Schrijf het op, geef de hond weer een liter vers water en herhaal dit proces aan het einde van de dag. Tel dan de hoeveelheden bij elkaar op en dan weet je of je hond genoeg heeft gedronken vandaag.

3.1 Drukke dag

Als je hond het een dag druk heeft met waken, kan dat ook een reden zijn dat hij meer drinkt. Dit kun je ook meten!

Als de hond veel moet blaffen dan weet je dat er wat gaande is en komen er wellicht mensen op je erf, beloon de hond voor zijn gedrag en ga er op af!

4. De hond drinkt veel, waardoor wordt dat veroorzaakt?

Waarom jouw hond extreem veel drinkt is niet een, twee, drie te zeggen. Als inspanning, hitte of verkeerd eten de reden niet is, zal jij een consult dienen aan te vragen bij de dierenarts.

Dat doe je niet als de hond slechts een dag veel drinkt, maar als dit iets is dat blijvend is of erg vaak voorkomt. Gezondheidsproblemen kunnen de oorzaak zijn, bijvoorbeeld suikerziekte (komt helaas ook bij honden voor), nierproblemen, blaasproblemen, een leverprobleem, een hormonale stoornis en een tumor.

Hond drinkt veel door bijwerkingen

Als de hond jeuk heeft of bepaalde medicatie krijgt, kan dat ook een reden zijn om meer te drinken. Dit kan een bijwerking zijn maar daar kan de dierenarts je altijd meer over vertellen.

Maar je kunt het ook in de bijsluiter vinden mocht dit een bijwerking zijn. Heeft je hond medicatie en denk je mijn hond drinkt veel? Meld het dan bij de dierenarts overleggen kan nooit geen kwaad.

5. Hond drinkt veel en dierenarts bezoek nodig?

De dierenarts zal je vragen of de hond veel of weinig plast. Dus als je merkt dat de hond veel drinkt, houd je ook bij hoe vaak hij plast of dat hij juist weinig of moeilijk kan plassen.

Deze info heeft de dierenarts nodig om snel een diagnose te kunnen stellen. Ook of de hond de laatste tijd dikker is geworden is info die van belang is.

5.1 Observeren en vertellen aan dierenarts

Trouwens het beste geef je elke verandering van de hond door, zowel lichamelijk als mentaal. Je zult in elk geval een bezoek aan de dierenarts moeten afleggen om erachter te komen wat de oorzaak van het vele drinken is. Er kan een urineonderzoek en/of bloedonderzoek nodig zijn.

Ook een buikecho is mogelijk. De dierenarts zal je vertellen waaraan hij/zij denkt en aan de hand daarvan onderzoeken gaan uitvoeren. Wat jij kunt doen is de hond goed observeren en deze info aan de dierenarts doorgeven. 

Klantenbeoordeling 9/10

De specialist in diergeneesmiddelen

 • Deskundigheid van een dierenarts voor een online prijs
 • Geschikt voor puppy’s en volwassen honden
 • Meer dan 700 soorten medicijnen voor jouw hond voor:
  • Blaas, lever, nieren en hart
  • Gebit, huid en vachtverzorging
  • Gedrag, angst en luchtwegen
  • Gewrichten, ogen, oren, maag en darm
 • Nieuw: hondenvoer en snacks
 • 96% van de klanten beveelt hun aan
dierenapotheek - vertical

Pin It on Pinterest

Share This