Je hond wil graag zwemmen, maar wat doe je als er vogelgriep is? Vogelgriep bij honden kan ook voorkomen en dan kunnen ze hier erg ziek van worden. Dit wil je voorkomen maar helaas kan dat niet altijd. Vogels komen overal voor en ook in je eigen tuin kunnen de honden ermee in aanraking komen. De vogelpoep kom je namelijk ook in je eigen tuin tegen en dat kan gevaarlijk zijn. Daarom moet je alert zijn op vogelgriep bij honden!

1. Nog steeds is er vogelgriep

En nog steeds duikt er vogelgriep op. Vogelgriep is niet alleen gevaarlijk voor onze gevleugelde vrienden, maar kan ook ziekmakend zijn voor jouw hond. Maar hoe dan, zul jij je afvragen.

Dat kan als de hond in contact komt met zieke of dode vogels, die aan de vogelgriep zijn overleden. Ruim dode vogels in de tuin op ook voor de hygiëne.

2. Zwemmen en vogelgriep bij honden

Zwemt jouw hond in open water ook dan kan hij in contact komen met vogelgriep. Hij kan namelijk tijdens het zwemmen besmet water binnenkrijgen en daar behoorlijk ziek van worden. Voorkom een besmetting en laat de hond niet zwemmen als er in die regio vogelgriep is geconstateerd.

Ook blijft de hond aangelijnd zodat je het kunt controleren en verbieden als hij een zieke of dode vogel van de grond pakt. Uiteraard weet je het niet altijd en kan je hond toch ziek worden.

3. Symptomen vogelgriep bij honden

Wat zijn de symptomen bij vogelgriep en wat moet je doen?  De hond krijgt koorts, hijgt meer dan normaal, krijgt het benauwd, kan gaan trillen en/of wankelen. Bij een vermoeden van vogelgriep bij jouw hond consulteer je de dierenarts. Deze kan geen medicatie voorschrijven, omdat deze er niet is ook enten tegen vogelgriep kan niet. Het enige wat een arts kan doen is de symptomen bestrijden.

Daarom moet je deze ook op tijd herkennen en het beste wat je kunt doen is gebieden waar het heerst vermijden. Er zijn genoeg andere plekjes waar je samen kunt wandelen en waar het dan wel veiliger is om te lopen samen. Let maar op want je geniet daar dan ook meer van het wandelen.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

4. Neem zelf maatregelen

Je wil niet te maken krijgen met vogelgriep bij honden, maar helaas kan niet alles voorkomen worden. Maar je hoeft het niet op te zoeken. Iedere hond kan ermee te maken, een Engelse Cocker Spaniel maar ook een Labradoodle. Je kunt daarom eens goed nadenken waar je gaat wandelen, waar is een uitbraak?

Dat zijn bijvoorbeeld gebieden die je sowieso niet op moet zoeken. Wil dat zeggen dat je een eindje in de auto moet en dan in een bos veilig kan wandelen? Misschien wel. Het is dan goed om dat ook te doen, want het gaat om de gezondheid van je hond.

Let op eten

Het ligt er ook aan of je hond alles op zal eten wat hij tegenkomt. Een pup zal sneller wat opeten dan een oudere hond, je leert het de hond normaal gesproken af dat hij wat van de straat eet. Let er daarom goed op wat veilig is om te wandelen voor jouw hond. Heb je je Cavalier King los met het wandelen op een plek waar veel vogels zijn?

Dan kun je daar beter aangelijnd wandelen of nog beter een andere plek zoeken waar niet veel vogels zitten. De veiligheid staat immers voorop want vogelgriep bij honden is geen grapje. Veel honden zijn al ziek geworden en daar word je niet blij van. Voorkom daarom wat kan en volg hierin je gevoel.

De Labrador Retriever, is een van de populairste hondenrassen. Het is een enthousiast hondensoort dat goed luistert en van beweging en uitdaging houdt.

Omdat het een hond is met veel energie, is het belangrijk om deze hond een duidelijk opvoeding te geven. Wij hebben een (digitaal) handboek gevonden die ontzettend veel praktisch informatie en tips geeft hoe je er een geweldige hond van kan maken!

Dit complete handboek, waarvan al meer dan 2000 exemplaren van zijn verkocht, kan je direct downloaden!

Pin It on Pinterest

Share This