Je zou het misschien niet verwachten, maar het kan voorkomen dat je hond verkouden is. Hij of zij kan dan zelfs dezelfde symptomen hebben als een mens zou hebben. In dit artikel kijken we naar hoe het kan dat je hond verkouden wordt, en of het mogelijk is of het baasje het beestje kan aansteken, en andersom.
1. Welke symptomen krijgt een hond als deze verkouden is?
Zoals gezegd zijn de symptomen die een hond krijgen als hij of zij verkouden is, vergelijkbaar met die van een mens. Je kunt dus denken aan dingen als:
- Snotneus
- Kriebel in de keel
- Niezen/hoesten
- Waterige ogen
Als je een van deze dingen ziet bij je hond, hoef je niet gelijk in paniek te raken en de huisarts te bellen.
1.1 Niet direct schadelijk
Een verkoudheid is niet meteen schadelijk voor een hond, en zal na 5 tot maximaal 10 dagen verdwenen zijn. Zorg er voor dat je hond genoeg te drinken te heeft en ververs de bak regelmatig.
Door de snotneus kan het water namelijk snel vervuild raken. We raden wel aan om als een hond verkouden is/lijkt, deze goed in de gaten te houden.
Als het beestje echt lusteloos wordt en stopt met eten, kan er namelijk iets ergs aan de hand zijn, en is het dus geen verkoudheid of is deze omgeslagen in een longontsteking.
2. Welk virus maakt mijn hond verkouden?
Als je hond verkouden is, is de kans groot dat dat niet door hetzelfde virus komt als bij mensen. Mensen worden meestal verkouden door het rhinovirus, bij honden is het vaker het canine coronavirus (ja écht, toch weer een coronavirus…) of het paraïnfluenzavirus.
Het komt dus ook niet zo vaak voor dat mensen en honden elkaar aansteken. De virussen die bij honden voor verkoudheidsklachten zorgen, doen mensen dus geen kwaad.
Wel kan je het virus bij je dragen – bijvoorbeeld op je kleding – en hierna andere honden aansteken. Let hier dus een beetje op!
3. Hoe zorg je voor je zieke hond?
Hoe je voor je beestje moet zorgen als je hond verkouden is, is niet zo heel moeilijk. Gun je hond genoeg rust en ga dus niet proberen uitgebreid met hem te spelen.
Uitlaten kan en moet wel gewoon, maar het is misschien handig om niet te lange stukken te wandelen. Als je meerdere honden hebt, kun je de hond die klachten heeft het beste even apart houden.
Zo voorkom je dat de beesten elkaar aansteken. En houd dus altijd de zieke hond goed in de gaten. Als de situatie verslechtert of te lang aanhoudt, kun je altijd even contact opnemen met de dierenarts.
Klantenbeoordeling 9/10
De specialist in diergeneesmiddelen
- Deskundigheid van een dierenarts voor een online prijs
- Geschikt voor puppy’s en volwassen honden
- Meer dan 700 soorten medicijnen voor jouw hond voor:
- Blaas, lever, nieren en hart
- Gebit, huid en vachtverzorging
- Gedrag, angst en luchtwegen
- Gewrichten, ogen, oren, maag en darm
- Nieuw: hondenvoer en snacks
- 96% van de klanten beveelt hun aan
