Je hond afkoelen, je wil het graag doen als het zo warm is. Maar wat veel mensen doen is de tuinslang gebruiken en de hond dan laten springen en spelen, niet doen! Sterker, het werkt juist averechts. De hond wordt hierdoor extra moe, dit kost energie en gaat het nog warmer krijgen! Wat kun je wel doen?

1. Gebruik GEEN tuinslag voor hond afkoelen

Hoe goed je het ook bedoelt, gebruik geen tuinslang om de hond af te koelen. Er zijn andere manieren om dit te doen.

Door de hond nat te spuiten met ijskoud kraanwater uit de tuinslang krijgt het hart het zwaar te verduren, niet doen dus.

Ook kan de hond enorm schrikken van een harde waterstraal en voor de rest van zijn leven bang zijn van een tuinslang en wellicht ook van water dat uit het buitenkraantje stroomt. Een ongewenst effect van een hond afkoelen toch?

2. Wat kun je wel doen voor hond afkoelen?

Je wilt zeker extra zorg en aandacht geven aan de hond als het erg warm is.

Het meeste kan de hond zelf doen, namelijk hijgen. Dat is zijn manier om af te koelen en ook verliest hij enige warmte door de voetzooltjes al is dat niet zoveel. Wat kun je nog meer doen en is niet ingewikkeld? Onze 9 tips gaan je helpen!

2.1 Ga je hond afkoelen met onze 9 tips

Als het kwikt stijgt, kan je je (oppas) hond afkoelen door gebruik te maken van onderstaande 9 tips.

 • Uiteraard staat er steeds water voor hem klaar en ververs jij het water regelmatig.
 • De zooltjes, de buik en de liezen van de hond met een natte doek verkoelen.
 • Een badje neerzetten, zodat de hond zelf zijn voeten kan koelen en je kunt er waterspelletjes in doen.
 • De stoep verfrissen met water, tegels worden erg heet en koelen ook weer snel af als je er water overheen giet.
 • Een koelmat aanschaffen.
 • Zorg voor een schaduwplek buiten, een hond wil graag buiten zijn. Denk aan een schaduwdoek, een parasol, een boom voor natuurlijke schaduw, een luifel. Bij extreem hoge temperaturen is het wellicht toch slimmer de hond in huis te laten. Dat laatste geldt in de winter bij extreem lage temperaturen.
 • Op het heetste moment van de dag niet de hond uitlaten, loop in de vroege ochtend en late avond. En weet dat de stoeptegels erg heet kunnen zijn als je de zon niet kunt vermijden. Laat hem indien mogelijk over het gras lopen.
 • Samen zwemmen. Let op, water in de natuur is niet altijd schoon als het heet is, kies voor stromend water.
 • Ook als je op vakantie gaat met de hond naar Spanje bijvoorbeeld, denk dan aan deze tips!

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

2.2 Welke honden kunnen goed tegen de hitte?

De vacht speelt een belangrijk rol in de winter en de zomer. Honden met een dunne, kortharige vacht kunnen beter tegen de hitte dan honden met een dikkere vacht. Dat klinkt logische, maar niet alleen de vacht maakt uit: ook snuitlengte speelt een belangrijke rol.

Viervoeters met een lange snuit (zoals windhonden of podenco’s) koelen veelal makkelijker af dan de kortsnuitige honden (zoals mopshonden en Franse bulldogs).

De uitleg is dat bij het inademen door hun lange neus, de lucht afkoelt, waardoor ze minder moeite hoeven te doen om deze warmte weer kwijt te raken.

2.3 Honden die minder makkelijk afkoelen

Hoewel de meeste honden soorten de zomermaanden en eventuele hittegolven prima doorkomen met extra hydratatie en een aangepaste, schaduwrijke omgeving, zijn er sommige honden die het moeilijker hebben als het gaat om hond afkoelen.

Kortsnuitige, brachycephalische honden kunnen hun temperatuur moeilijker reguleren omdat de lucht die ze inademen minder tijd en ruimte heeft om af te koelen.

De hondenrassen die hier vaak last van hebben, zijn onder andere bulldogs, mopshonden en boston terriërs. In de gaten houden dus.

De vacht en de neuslengte zijn bepalend over een hond veel warmte kan hebben.

3. Let op zonnesteek

Neem direct contact op met je dierenarts als je een of meerdere onderstaande symptomen bij je hond ziet optreden:

 • Duizeligheid
 • Kortademig en veel hijgen
 • Temperatuur hoger dan 40 graden
 • Dik speeksel of overmatig aanmaak van speeksel
 • Vermoeid en depressief
 • Spiertrillingen

Pas de 9 tips toe die bovenstaande in 2.1 staan beschreven. Meet de temperatuur van je oververhitte viervoeter iedere 5 minuten. Je kan er mee stoppen met afkoelen van je hond als de temperatuur weer onder de 40° celsius is.

O ja, nogmaals probeer je hond niet te snel af te koelen, met bijvoorbeeld een ijskoud zwembadje of de bovengenoemde tuinslang). Het risico is juist dat je hond in een een shock loopt.

Dwing je hond ook niet om te drinken, maar zorg er wel voor dat er vers water binnen bereik is.

3.1 Je hond naar de kapper sturen

Als je hond een dubbele vacht heeft – denk aan terriërs, berner sennenhonden, duitse herders en golden retrievers – kan het in je opkomen om een hoop van dat haar af te scheren zodat je hond koel blijft. Net als bij mensen!

Een begrijpelijke suggestie maar het is geen goed idee: je hond mist ineens zijn of haar isolatielaag, en is juist minder goed beschermd tegen de zon. Kortom, het werk averechts.

Daarnaast kan het voor sommige honden jaren duren om hun oude vacht weer terug te krijgen, omdat de verschillende vachtlagen ook verschillende groeicyclussen hebben.

Gebruik bovenstaande 9 tips; ze zijn gebaseerd op de praktijk. Succes!

Klantenbeoordeling 8,4

De beste en goedkoopste hondenverzekering

 • Alle hondenrassen welkom
 • 4 pakketten met oplopende vergoeding en dekking
 • Basispakket: consult, diagnostiek, operaties, bijzonderlijk behandelingen, medicijnen
 • Identificatiechip plaatsen inbegrepen
 • Aanvullende verzekeringen mogelijk (chemo, reisverzekering)
 • Direct online afsluitbaar, 14 dagen bedenktijd
 • 92% van de klanten beveelt hun aan
logo online honden speciaalzaak

Pin It on Pinterest

Share This