Honden en warmte, waar denk jij aan? Honden hebben het snel warm, sommige al bij 18 graden. Ze raken hun warmte kwijt door te hijgen en in mindere mate door hun voetzooltjes. Honden raken snel oververhit. Tijdens een hete zomer dient de eigenaar een paar regels in acht te nemen.
Inhoudsopgave
- 1. Regels voor omgang met honden en warmte
- 2. Binnen blijven bij hitte
- 3. Niet wandelen op het asfalt
- 4. Niet fietsen met de honden en warmte
- 5. De hond niet in de auto achterlaten
- 6. Denk je dat de hond oververhit is?
- 7. Een frisse bak met water voor honden en warmte
- 8. Neem zelf rust samen met de honden en warmte
- 9. Schaf een koelmat aan
- 10. Hondentraining
- 11. Gebruik ventilator bij hitte
1. Regels voor omgang met honden en warmte
In dit artikel geven wij je 11 krachtige en praktisch tips hoe je het beste om kan gaan met warme zomerdagen voor je hond. Deze tips staan hieronder en worden daarna uitgebreid toegelicht:
- Houd de hond binnen of geef hem ten minste een plek in de schaduw.
- Ga niet over het asfalt wandelen, voetzooltjes kunnen verbranden op het hete asfalt.
- Ga niet met de hond aan de fiets een stukje fietsen, ook geen klein stukje.
- Laat de hond niet achter in de auto, ook niet heel eventjes.
- Zie je dat de hond het zwaar heeft in de hitte, koel zijn voetzooltjes regelmatig.
- Geef hem vaker fris water en vul op tijd bij, let erop dat de hond voldoende drinkt.
- Neem zelf rust, zodat de hond rustig bij je komt liggen en dus ook zijn gemak houdt.
- Geef hem een koelmat.
- Is er een hondentraining op een snikhete dag, sla deze over. Trouwens een goede vereniging of club zal zelf de boel afblazen, goed in de zin van rekening houden met het welzijn van het dier en niet alleen gaan voor de prestatie.
- Probeer het huis zo koel mogelijk te houden met een ventilator bijvoorbeeld.
- Gebruik een ventilator bij hitte
2. Binnen blijven bij hitte
Je hond thuis laten kan prima. Zeker als het het warm is. Het is het meest veilige als de hond bij je in huis kan verblijven als het buiten erg warm is.
Verblijft jouw hond onder normale omstandigheden altijd buiten? Dan kan dat ook wel als het warm is, maar zorg voor een schaduwplek en een paar bakken water. Honden en warmte, daar moet je goed mee opletten en onze tips gebruiken.
2.1 Leg de hond NIET buiten
Ligt hij buiten in een ren dan wordt het in het binnenhok extreem heet, zeker als de zon erop staat te branden. Een hond kan daar doodziek van worden en erger. Haal hem binnen of zorg voor parasols of doeken die de zon uit het hok houden.
Heb je een tuin met veel schaduw, met grote bomen bijvoorbeeld, dan zal het daar minder heet worden en de hond kan de schaduw opzoeken.
2.2 Haal je hond uit de zon
Er zijn honden die graag in de zon liggen, maar let op! Honden kunnen ook bevangen worden door deze hitte, haal hem uit de zon ook al denk je dat hij geniet. Dat is echt jouw verantwoordelijkheid als zijn eigenaar.
Binnen blijven bij hitte op het heetst van de dag, hoe saai dat ook is, is het beste. Tip: koop je een buitenhok plus ren, let dan op het materiaal en op de isolatie tegen warmte en kou.
3. Niet wandelen op het asfalt
Misschien is jouw hond het niet gewend om zijn behoefte, plassen en poepen, in de eigen tuin te doen en is hij gewend met je te gaan wandelen. Ook bij extreme hitte zal hij daarvoor op een bepaalde tijd klaar staan, een hond is namelijk een gewoontedier.
Jij moet in dit geval het verstandigste zijn en niet over het asfalt gaan wandelen. Dat wordt namelijk erg heet en de voetzooltjes van de hond zijn zeer gevoelig, niet doen dus.
Zoek een pad of een strook gras waarover hij kan lopen, of ga heel vroeg in de ochtend en heel laat op de avond.
3.1. Laat de hond in de tuin
De meest ideale situatie is een hond die zowel thuis (op het hondentoilet) als onderweg zijn behoefte doet. Dus de volgende puppy zul je plassen en poepen aanleren op een bepaalde plek in de tuin.
Dat is in meer dan een opzicht erg praktisch, bij extreem weer, maar ook als je ziek bent en de deur niet uit kunt. Ook thuis moet je goed kijken dat je geen grasaren in de tuin hebt in de zomer!
Honden en warmte gaan niet zo goed samen, beperk wandelingen daarom en probeer de hond in de tuin te laten zodat hij zich minder in hoeft te spannen.
3.2. Extra tip voor honden en warmte
Heb je geen tuin en moet de hond over het asfalt naar een uitlaatstrook, schaf dan hondenschoentjes aan of gebruik een wax of spray die de kwetsbare zooltjes beschermen tegen hitte en/of sneeuw.
4. Niet fietsen met de honden en warmte
Fietsen met hond is leuke activiteit voor je hond. Maar je dient niet te gaan fietsen met de hond bij warm weer. Het lopen naast de fiets kost veel inspanning en een enthousiaste hond zal braaf doorlopen. Wist je dat het voor de hond bij 18 graden al warm is? Geen of weinig fysieke inspanning is de regel bij hitte.
Wil je de hond toch uitdagen en bezighouden, neem dan spelletjes of puzzels waarbij de hond geen lichamelijke inspanning hoeft te verrichten, maar alleen mentale.
4.1 Doe samen een spel binnen
online staat een enorm aanbod aan denkspellen voor de hond die je samen kunt doen. Ook tips om zelf spellen te maken vind je er. Begin eenvoudig omdat een hond ook graag meteen resultaat heeft. Vervolgens bouw je de moeilijkheidsgraad op.
5. De hond niet in de auto achterlaten
Het is al zo vaak gezegd “laat een hond niet in een auto zitten”. Het wordt er bloedheet in als je niet rijdt, ook met een open raampje. Even dat brood halen bij de bakker.
Tja dat kost slechts enkele minuten, maar wat als…… het pinnen niet lukt, er een rij wachtende voor je staat, je een oud collega treft met een heel bijzonder verhaal?
Je bent snel een kwartier verder en in die auto wordt het steeds warmer, zelfs bloedheet. Honden en warmte gecombineerd met de auto zijn echt levensgevaarlijk!
5.1 Blijf samen thuis
Neem de hond niet mee in de auto als het warm weer is, ook al is hij gewend overal mee naar toe te gaan. Ook hier moet jij weer de verstandigste zijn. Er komen weer veel dagen dat het wel verantwoord is om hem gezellig mee te nemen.
Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber
Je vind er basiskennis over aanschaf, opvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!
6. Denk je dat de hond oververhit is?
Wanneer een hond extreem begint te hijgen vaak met zijn bek open, de slijmvliezen verkleuren tot donkerrood en zelfs paars, zijn tekenen van oververhitting. Ook kan hij gaan kwijlen. Hij raakt lusteloos.
Het hijgen zorgt niet langer voor afkoeling, maar door de intensiteit ervan krijgt hij het zelfs steeds warmer en moeilijker. De hond moet direct afgekoeld worden op plekken waar geen haren zitten. Bijvoorbeeld liezen en poten (voetzooltjes) nat maken met een handdoek of washandje zorgen voor enige verkoeling, houd dat even vol en maak hem steeds opnieuw nat.
Je hond toch oververhit?
Maak de liezen en poten nat met een handdoek.
Laat hem daarnaast water drinken, telkens een klein beetje. Bel de dierenarts en rijd er meteen heen als je weet dat er altijd iemand op de praktijk is.
Oververhitting kan namelijk levensbedreigend zijn. Tip: voorkomen is beter dan genezen, zorg voor een koele plek voor de hond bij hitte, in elk geval een plek uit de zon.
7. Een frisse bak met water voor honden en warmte
Honden en warmte, dan denk je toch continu aan genoeg en fris water? Je zorgt elke dag dat de hond fris water heeft.
Je vervangt het oude water (gooit het oude water bij de planten bijvoorbeeld) en wast de drinkbak ook met enige regelmaat af. Let er bij de aanschaf van een drink- en etensbak op dat ze goed gereinigd kunnen worden.
Schoon water krijgt een hond elke dag, maar bij extreme hitte is het belangrijk om vaker dan normaal het water te vervangen en/of bij te vullen en de bak schoon te houden.
7.1 Stromend water
Stromend water is nog frisser voor de hond, misschien wil hij graag uit de buitenkraan drinken, probeer het! Het is wellicht moeilijk te voorkomen maar drinken uit oppervlaktewater kan de hond heel ziek maken.
Als het lange tijd heet is, is de kwaliteit van het water vaak ook slecht(er). Let daar goed op!
Ga je er ondanks de hitte toch samen opuit, neem voldoende water mee. Er zijn handige waterflessen voor honden op de markt. Je vindt deze online.
Eet de hond een keer niet op een snikhete dag, maak je niet druk, voldoende drinken is veel belangrijker. Bij honden en warmte, controleer je de waterbakken vaker, zeker als je langer van huis moet (of vraag iemand om tussendoor even vers water te geven aan de honden).
8. Neem zelf rust samen met de honden en warmte
Mens en dier heeft last bij extreme hitte. De ene wat eerder en meer dan de ander en dat is bij dieren ook het geval. Maatwerk is dan ook nodig als je maatregelen gaat nemen om het je hond zo aangenaam mogelijk te maken bij hitte.
Honden en warmte gaan niet goed samen en zeker niet met de extreme temperaturen waar we steeds vaker mee te maken hebben.
Sommige honden zullen zelf een schaduwplek in de tuin zoeken of verkoeling door een gat in de grond te graven. Terwijl andere honden in de zon gaan liggen en dat laatste is gevaarlijk als dat te lang duurt.
Neem samen rust op het heetst van de dag. Niet iedereen zal dat kunnen en de werkzaamheden moeten doorgaan in de meeste gevallen.
Houd daar al rekening mee als je ’s morgens de deur uit gaat. Ligt de hond buiten in een ren met hok zorg voor schaduw. Je kunt de hond ook binnen leggen, een stenen huis is koeler dan een houten hok.
En zet voldoende water neer in bakken die hij niet kan omgooien. Let daar bij de aankoop op. Kun je zelf ook je rust nemen op een snikhete dag, doe het samen met je hond. Als jij rustig gaat zitten of liggen zal hij je vergezellen.
Oververhitting kan namelijk levensbedreigend zijn
9. Schaf een koelmat aan
De hondeneigenaren die de koelmat reeds hebben aangeschaft zullen bevestigen dat de hond er graag gebruik van maakt. Een koelmat is een verkoelende mat voor de hond. Er zijn diverse uitvoeringen en maten.
9.1 Voordelen koelmatten
Matten die zelf op temperatuur blijven door de gel die erin zit en matten die je met water moet vullen. De eerstgenoemde is erg handig daar hoef je niets voor te doen. Je legt hem neer op de plek waar de hond het meeste ligt en hij zal hem gaan gebruiken.
De werking van de koelmat is als volgt: door het lichaamsgewicht van de hond dat op de mat drukt treedt de verkoelende werking van de gel op. Honden en warmte, koelmatten zijn de oplossing!
9.2. De juiste maat kiezen
Koop de juiste maat, een mat waar de hond languit op kan liggen, een hond die graag sloopt mag je niet alleen laten met de mat hoewel de gel niet gevaarlijk is, is het ook niet gezond als hij een hap van de gel binnenkrijgt.
Kies voor stevig materiaal dat niet te snel wegschuift, kies voor de beste koeling. De koelmat kun je eenvoudig meenemen op vakantie bijvoorbeeld.
10. Hondentraining
Sla die training bij de hondenvereniging gerust een keer over bij extreme hitte. Vaak moet je er met de auto heen en is de hond daar super actief. Hij ziet soortgenoten en maakt zich drukker dan thuis.
De begeleider van de hondenclub zal waarschijnlijk zelf de boel wel afblazen om een honden training te geven.
Doe thuis wat leuke oefeningen die niet veel inspanning kosten. Dat kan ook binnenshuis, in elk geval uit de zon.
Tip: koop online wat leuke hondenspellen of puzzels, waardoor hij mentaal moe wordt zonder fysieke inspanning.
11. Gebruik ventilator bij hitte
Je hebt medelijden met jouw hijgende viervoeter en zet de ventilator aan. Dwing de hond niet om ervoor te gaan liggen en zet hem ook niet op de plek waar de hond meestal gaat liggen.
De hond kiest zelf zijn plek. Honden en warmte, het beste wat je kunt doen is verkoeling aanbieden.
Zet de ventilator niet op de hoogste stand. Vindt hij de luchtverplaatsing door de ventilator prettig dan zal hij er zelf voor kiezen om er in de buurt te gaan liggen. Laat hem er nooit mee alleen!! Veiligheid boven alles.
Klantenbeoordeling 8,9 (webwinkelkeur)
Specialist in trainingshalsband, GPS trackers en omheiningen
Weet waar je hond zich bevindt
- Met GPS trackers kan je een of meerdere honden volgen
- Hoog bereik mogelijk (tot 20 km!)
- Geen abonnement kosten
- Mogelijk met app, kompas, waterdicht
- Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
- Kortingen tussen 12 en 36%
Voorkom dat je hond wegloopt!
- Er zijn twee types onzichtbare honden omheiningen:
- Bedraad: een antenne draad + halsband met ontvanger
- Draadloos: een losse zender + halsband met ontvanger
- Verschillende basispakketten en uitbreidingen
- Draadloze bereik tot 64 meter
- Waterdichte modellen beschikbaar
- Geschikt voor kleine, middel-grote en grote honden
- Diervriendelijk, correctie is pijnloos (geen stroomschokken!)
- Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
- Kortingen tussen 12 en 36%
Ongewenst gedrag afleren van je eigenwijze viervoeter?
- Halsband bestaat uit zender en ontvanger
- Werkt op basis van geluid, trillingen of statische simulatie
- Bereik mogelijk tot maar liefst 1600 meter
- Waterdichte modellen beschikbaar
- Geschikt voor kleine, middel-grote en grote honden
- Diervriendelijk, correctie is pijnloos (geen stroomschokken!)
- Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
- Kortingen tussen 12 en 36%