Een goede vraag, hoeveel slaapt een hond. Dit is per hond anders. Daarom besteden we hier graag tijd aan. Je moet namelijk weten wat gemiddeld is voor een hond en dan kun je kijken wat jouw hond doet. Je krijgt in dit artikel een antwoord op de vraag hoeveel slaapt een hond.
Inhoudsopgave
- 1. De vraag is, hoeveel slaapt een hond?
- 2. Hoeveel slaapt een hond meer dan anders?
- 3. Wanneer is een hond alert en slaapt hij minder?
- 4. Symptomen ouder wordende hond
- 5. Aanpassen voeding als hond minder actief is
- 5.1 Hoeveel slaapt een hond op een goede slaapplek?
- 5.2 Wat is een goede buitenslaapplek?
- 5.3 Wat is een goede binnenslaapplek?
- 6. Hoeveel slaapt een hond te weinig?
1. De vraag is, hoeveel slaapt een hond?
Een hond slaapt veel in vergelijking met een mens. Een puppy en een senior hond slapen heel veel. In uren vertaald is dat voor een puppy 18 tot 20 uren, een oudere hond 16 tot 18 uren en honden in de leeftijd die daar tussen ligt slapen 12 tot 14 uren per etmaal.
Dat is bij benadering. Het zal voor de ene hond meer en voor de andere hond minder zijn. Het is mede afhankelijk van de activiteiten die een baasje met zijn hond onderneemt.
Misschien vind je dat een hond erg lang slaapt. Toch heeft hij deze slaap nodig om helemaal uitgerust te zijn. Goed om te weten: een hond verdeelt zijn slaapjes over de gehele dag en dat slapen hoeft niet steeds op dezelfde plek te gebeuren. Als je veel leuke dingen met je hond hebt gedaan zal hij naderhand ook meer slapen.
1.1 Een vaste slaapplek voor de nacht
Voor de nacht is het wel prettig dat je een vaste slaapplek voor hem hebt en ook als hij op de meest “onmogelijke” plaatsen gaat slapen en in de weg ligt geeft je hem het commando plaats. Dat is zijn vaste slaapplek en bijvoorbeeld zijn plek als er visite komt of wanneer jij gaat stofzuigen of dweilen.
Kiest de hond zelf zijn slaapplek en heb je daarvan geen hinder, laat het toe of creëer zelf voor hem enkele fijne plekjes. Voldoende slapen is voor honden erg belangrijk, het is zowel voor zijn mentale als fysieke gezondheid essentieel. Hij kent daarin diverse fases, zoals dat ook bij mensen het geval is.
Hij komt eerst in een lichte slaap, vervolgens in een diepere slaap en voor de verwerking van prikkels in de REM slaap.
Voldoende slapen is voor honden erg belangrijk, zeker als puppy
REM staat voor: Rapid Eye Movement, de ogen bewegen terwijl ze meestal dicht zijn snel heen en weer. Wellicht heb je het al eens gezien dat de hond met zijn poten ligt te trappelen, in zijn slaap piept of blaft. Dan zit hij in de REM fase en is hij bezig met het verwerken van alle indrukken van de afgelopen dag.
2. Hoeveel slaapt een hond meer dan anders?
Redenen dat jouw hond meer slaapt dan je gewend bent:
- de hond wordt ouder, waardoor hij minder actief is, het heel drukke gedrag is verleden tijd;
- hij is ziek, hij zal meer rust nemen als hij niet fit is;
- na een operatie;
- door medicatie, bepaalde medicatie zorgt ervoor dat de hond meer slaapt;
- Uit verveling, als er niets met hem wordt ondernomen moet hij wel gaan slapen, wat kan hij anders doen?
In het laatstgenoemde geval ben jij als zijn baasje verantwoordelijk voor het slaapgedrag. Neem geen hond als je geen of heel weinig tijd hebt om met hem bezig te zijn. De hond kan de boel gaan slopen of de hele dag slapen. Dit is niet de bedoeling van een hond in huis nemen.
3. Wanneer is een hond alert en slaapt hij minder?
Een waakhond, een hond met een taak zal minder slapen. Het ene ras zal meer en beter waken dan het andere. Helaas mag niet elke hond blaffen ook al is dat zijn eigenschap. Het baasje kan er zelf niet tegen, de buren klagen, of je bent bang om overlast te geven als je in een appartement woont.
Natuurlijk is het hinderlijk als de hond de hele dag blaft, maar waken hoort erbij. Een hond blaft, een varken knort, een kat miauwt en mensen praten. Een goed opgevoede en gesocialiseerde hond blaft alleen als er reden voor is. Hij bewaakt jou, het gezin en het huis en dat geeft veel mensen een veilig gevoel.
3.1 Krijgt de hond voldoende beweging?
Als de hond in jouw ogen (te) weinig slaapt kan de oorzaak zijn dat hij te weinig beweging krijgt of te weinig wordt uitgedaagd. Daar kun je eenvoudig verandering in aanbrengen, je gaat er samen vaker opuit. Let op, want meer prikkels kan ook averechts werken waardoor de hond onrustiger wordt en nog minder slaapt. Hem observeren zal je leren wat voor jouw hond het beste is.
Ook wanneer je zelf een bezige bij bent en de hond altijd bij je in de buurt is, zal hij minder slapen, want hij wil je volgen en bij je zijn bij alles wat je doet. Zelf op uur en tijd pauzeren en de hond doet met je mee. Je creëert op die manier een beter ritme en een betere balans tussen inspanning en ontspanning en dat is goed voor het welzijn van de hond.
4. Symptomen ouder wordende hond
Een van de symptomen waaraan je kunt merken dat een hond ouder wordt is dat hij overdag vaker zal slapen. Hij zal na inspanning meer tijd nodig hebben om ervan te herstellen. Je dient daarmee rekening te houden voor zijn welzijn. Niet door de inspanning helemaal weg te laten maar door deze in te korten of minder intensief te maken en zeker door de tijd te nemen dat hij kan herstellen.
Pas ook het tempo aan, bijvoorbeeld als je gewend bent met hem te fietsen. Ook de afstand dient geleidelijk aan korter te worden. Kijk tot wanneer de hond het allemaal nog prima aankan, overvraag hem niet. Wanneer je merkt dat hij minder enthousiast is om mee te gaan is dat ook een teken aan de wand dat het wellicht teveel voor hem wordt.
Houd hem wel in beweging, maar in die mate dat hij het nog leuk vindt. Het kan zijn dat de oudere hond moeilijker opstaat, geef hem de tijd daarvoor. Misschien moet hij ook wat vaker plassen, ook daar houd je uiteraard rekening mee.
5. Aanpassen voeding als hond minder actief is
Wanneer jouw hond ook overdag veel slaapt is het wellicht tijd om op senior voeding over te gaan. Een oudere hond moet zeker geen dikke hond worden in het belang van zijn gezondheid. Er is prima senior voedsel op de markt, waar alles in zit voor de ouder wordende hond.
Ook voor een hond die al te dik is en daardoor gewrichtsproblemen zou kunnen krijgen is goede voeding verkrijgbaar. De dierenarts helpt je graag verder als je hierover vragen hebt. Let er ook goed op of je hond graag eet, sommige honden eten slecht en dan moet je kijken waar dat aan ligt.
5.1 Hoeveel slaapt een hond op een goede slaapplek?
Gun jouw hond die fijne en comfortabele slaapplek in een goede hondenmand. Maar zeker als hij ouder wordt en last heeft van zijn gewrichten. Een orthopedisch matras maakt echt het verschil. Het is niet goedkoop, maar dat verdient jouw hond, toch? Het gaat lang mee, de overtrek is uitwasbaar en het is zeker niet vervelend om in de woonkamer te leggen. Het ziet er mooi en degelijk uit. De hond zal er graag op liggen en gemakkelijker kunnen opstaan.
Vraag jij je af of het iets is om voor jouw hond aan te schaffen, bespreek het met de dierenarts of de dieren fysiotherapeut. Zij zullen het positieve effect van een dergelijk matras bevestigen.
Je hoeft trouwens niet te wachten totdat de hond een bepaalde leeftijd heeft bereikt om een dergelijk matras aan te schaffen. Wat wel belangrijk is om te doen, is de aankoop uitstellen totdat de puppy niets meer kapot bijt.
5.2 Wat is een goede buitenslaapplek?
Een hond kan zowel in huis als buiten slapen. Het is afhankelijk van wat het baasje wil. Wil jij de hond zoveel mogelijk buiten laten slapen (behalve bij extreme weersomstandigheden) dan dien je te zorgen voor een hondenhok met buitenren.
Het binnenhok dient droog te zijn, er mag geen tocht zijn en de opening mag niet alle wind vangen. Leg bijvoorbeeld een houten vlonder in het binnenhok zodat de hond niet op een betonnen vloer hoeft te liggen en leg er een mat, kussen of iets dergelijks op (jij ligt toch ook graag comfortabel in je bed?).
Ook dient er altijd water binnen zijn bereik te staan, dat regelmatig wordt ververst. Een bak op hoogte heeft de voorkeur, daar komt namelijk minder snel zand in en voor de houding van de hond zijn deze bakken een prima uitvinding. Hij kan zonder moeite drinken.
5.3 Wat is een goede binnenslaapplek?
Voor binnen geldt een slaapplek waar hij niet in de weg ligt, een rustige plek zonder teveel huiselijk verkeer, een plek ook waar geen tocht is. En waar een waterbak beschikbaar voor hem is, die met enige regelmaat wordt bijgevuld en/of verschoond. Je leert de puppy al vanaf dat hij bij je in huis komt wat zijn plaats is.
Valt hij na het spelen buiten op het gras in de felle zon of in de keuken in slaap op een wel heel irritante plek, dan pak je hem op en legt hem op de slaapplek die jij in huis hebt gekozen. Hij gaat dit snel begrijpen. Je kunt hem er ook heen lokken met een koekje of een veilig favoriet speeltje dat je op de slaapplek legt.
6. Hoeveel slaapt een hond te weinig?
Wat kun je doen als jouw hond bijna nooit zijn rust pakt?
- Je negeert hem op de tijd dat jij wil dat hij gaat slapen
- Je geeft hem een massage, die zeer ontspannen werkt, vraag advies aan de dierenarts en/of fysiotherapeut
- Je geeft medicatie in overleg met de dierenarts als de hond er zelf last van heeft dat hij te weinig slaapt
- Zorg voor een vaste slaapplek waar niemand hem stoort en/of afleidt, zorg voor rust en regelmaat
- Pauzeer zelf ook tussen de activiteiten door, anders blijft de hond actief
- Geef hem op zijn vaste slaapplek (bench, matras, kussen, mand) een lekker kauwstaafje, ook daarvan wordt hij moe en na het kauwen valt hij moe en tevreden in slaap.
Een pup slaapt sowieso meer dan een puberende hond! Je pup moet alle indrukken verwerken en een puppy socialiseren kost je huisdier ook veel energie. Zorg dat hij daarom ook de rust kan pakken!
Klantenbeoordeling 9,2 (Trustpilot)
Sinds 2004 de webshop voor tuigen en lijnen, (reis)benches en trainingsmaterialen, tot de verzorging van vacht, huid en gebit
Honden benches voor elke situatie.
- Opbouwbare benches voor op reis
- Metalen benches met scheidingspaneel
- Nachthokken van grenen hout en kunstof
- Kennelreiniging materiaal
- Losse (gaas)deurtjes voor benches
- Hoge kwaliteit, altijd veilig, comfortabel voor je hond
Elke hond heeft training nodig
- Apporteerblokken, clickers en fluitjes
- Bijtrollen, bijtmouwen en kussens
- Veldmateriaal en slipkettingen
- Baldroppers, magneetballen
- Trainingsbanden en supplementen
- Keuze uit 200+ producten, ook voor puppy’s
- Materiaal voor gehoorzaamheid, agility, jachthondensport enz
Spetter, spieter, spater, jouw hond lekker in het water.
- Robuuste en sterke honden zwembaden
- Speelgoed voor in het water
- Watersproeiers (voor op vakantie!)
- Luchtbedden speciaal voor honden
- Betrouwbaar, altijd veilig, comfortabel voor je hond
Speelgoed voor je hond of puppy maakt hem dolblij
- Trainingsmateriaal voor apporteren
- Speelgoedbotten, bijtringen
- Knuffels en werpstokken
- Ballen, met en zonder piepjes
- Flos- en tennisballen (fetch launches)
- Keuze uit 200+ producten, ook voor puppy’s
- Hoge kwaliteit, altijd veilig, comfortabel voor je hond
Hond gaat mee, maar wel veilig
- Veilig in de auto: gordels, hoezen, netten
- Comfort: water- en voederbakken, dekens, draagtassen, reismanden
- Fiets: karren, manden, joggersets
- Ballen, met en zonder piepjes
- Hondenbuggy’s
- Poepzakjes en houders
- Keuze uit 200+ producten, ook voor puppy’s
- Hoge kwaliteit, altijd veilig, comfortabel voor je hond
Hondentuig is fysiek fijner en geeft meer controle
- Y- en H-hondentuigen
- Borst- en instaptuigen
- Zwemtuigen en intensief sporten
- Tuigen voor blindengeleidehonden
- Accessoires zoals zijtassen, tussenstukjes, labels
- Keuze uit 200+ producten, ook voor puppy’s
- Hoge kwaliteit, voor kleine en grote honden