Je hebt een oudere hond, maar hoe kun je de hond het beste verzorgen? Waar moet je op letten bij een oudere hond en hoe ga je dat in de praktijk uitvoeren? Wij hebben 10 tips voor je waar je aan moet denken en dan heb je samen een heel fijn leven.

1. Aandacht en liefde geven

Met nog meer aandacht en liefde bezorg jij de oudere hond een fijne oude dag.

2. Blijven bewegen met de oudere hond

Houd hem in beweging, maar overdrijf dit niet. Kijk goed naar wat hij kan en hoe snel hij herstelt na inspanning. Voor zijn gewrichten is het belangrijk dat deze niet te veel belast worden, maar wel gebruikt blijven worden om niet stijf te worden.

Blijven bewegen is het advies als er geen medische redenen zijn om dat te veranderen.

Kijk hoe hij zich beweegt en hoe hij opstaat. Gaat dat moeizaam, dan kan een fysiotherapeut veel voor hem betekenen en pijn verlichten. Ook een orthopedisch matras/hondenkussen geeft verlichting en zorgt ervoor dat hij gemakkelijker kan opstaan.

Soms is er medicatie nodig, de dierenarts adviseert je daarin. Denk niet “laat hem maar liggen/slapen”, neem hem mee en geef hem beweging, niet teveel en niet te weinig.

Hij is het zo gewend om met je mee te gaan, te spelen en bij je zijn. Probeer te blijven doen wat jullie samen altijd al deden, in aangepaste vorm als dat nodig is gezien zijn toestand.   

3. Op zijn gewicht letten

Help de hond op het juiste gewicht te blijven door hem seniorenvoer te geven, dieetvoer of door de hoeveelheid van zijn huidige voer te verminderen. Heeft hij overgewicht? Een hond laten afvallen is mogelijk maar daar is discipline voor nodig.

Hij verbruikt wellicht wat minder door zijn leeftijd, zorg er wel voor dat hij alle belangrijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook hierbij kan de dierarts te adviseren.

4. Breng veel tijd samen door

De oudere hond heeft je nodig ook al lijkt dat niet, omdat hij zoveel slaapt. Soms is gewoon in zijn nabijheid zijn voldoende, hij voelt dat.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

5. Bezoek de dierenarts

Bezoek de dierenarts voor een gezondheidscheck. De hond laat het namelijk niet altijd merken als hij niet fit is of pijn heeft.

De dierenarts komt er meestal wel achter en kan je adviseren over de maatregelen, die je kunt treffen om het leven van de hond zo aangenaam mogelijk te maken.

6. Een puppy kopen

Je kunt overwegen een puppy te nemen bij de oudere hond om de laatste te activeren. Dat is een afweging en er zijn voor- en nadelen aan. Een drukke puppy zal erg vervelend zijn voor een oudere hond, die liever met rust wil worden gelaten. Dit goed begeleiden zorgt ervoor dat ze vriendjes kunnen worden, garantie heb je echter niet.

Maak in elk geval nooit de fout dat je meer aandacht hebt voor die schattige puppy dan voor je oude maatje en dat geldt voor alle huisgenoten.

7. Sparen voor de oude dag van de hond

Een oudere hond kan zorgen voor meer kosten bij de dierenarts. Heb je een honden verzekering dan worden bepaalde kosten vergoed.

Toch is een reservepotje belangrijk, ook al is de hond voorheen weinig in de dierenartsenpraktijk geweest, dat kan veranderen als hij ouder wordt.

8. Veel geduld hebben

Nog meer dan anders dien je veel geduld te hebben met de ouder wordende hond. Sommige dingen gaan vanzelf goed, omdat hij al jouw gewoontes kent, maar hij kan slechter gaan horen, slechter gaan zien en langzamer reageren dan je gewend bent. Ook moet hij wellicht vaker plassen en poepen.

9. Respect tonen

En ook al is hij niet langer moeders mooiste, zijn prachtige vacht wordt minder mooi bijvoorbeeld, hij verdient het om tot op het laatste moment jouw nummer 1 te blijven.

Geef hem alles wat je kunt, liefde, aandacht, respect en houd er rekening mee dat alles wat minder snel zal gaan. Geniet samen van de tijd die jullie hebben en zorg als het zover is voor een waardig afscheid, want wat zul je hem missen.

Maar de herinneringen blijven, maak ze nu zolang het kan. 

10. Laat hem niet alleen aan het einde van zijn leven

Als het einde in zicht is en valt dat in de tijd dat jij vakantie hebt geboekt, ga niet! Je vergeeft het jezelf nooit wanneer hij in het pension overlijdt zonder dat je erbij bent.

Hij heeft je zijn hondenleven lang zoveel gegeven, dat hij het verdient dat je nu even alles voor hem opzij zet, ja, zelfs de vakantie. Gelukkig denken er al veel mensen zo over.

Klantenbeoordeling 8,4

De beste en goedkoopste hondenverzekering

  • Alle hondenrassen welkom
  • 4 pakketten met oplopende vergoeding en dekking
  • Basispakket: consult, diagnostiek, operaties, bijzonderlijk behandelingen, medicijnen
  • Identificatiechip plaatsen inbegrepen
  • Aanvullende verzekeringen mogelijk (chemo, reisverzekering)
  • Direct online afsluitbaar, 14 dagen bedenktijd
  • 92% van de klanten beveelt hun aan
logo online honden speciaalzaak

Pin It on Pinterest

Share This