Dierenarts kosten, wat kunnen dat een hoge bedragen zijn! Het leven is een stuk duurder geworden. Alles, letterlijk alles is in prijs verhoogd. Wanneer je huisdieren hebt, heb je wellicht al ervaren dat de kosten hiervoor ook flink zijn gestegen. Een flinke kostenpost zijn de rekeningen van de dierenarts. Het gaat heel ver, te ver voor sommigen. Er zijn mensen die deze rekeningen niet of nauwelijks kunnen betalen.

1. Ziektekostenverzekering voor dierenarts kosten hond?

Heb je een ziektekostenverzekering voor jouw huisdier dan kan het nog meevallen. Heb je een oudere hond die chronisch ziek is en waarvoor je destijds (als puppy) geen verzekering hebt afgesloten, dan lopen de kosten van de dierenarts hoog op.

Om nu nog een verzekering af te sluiten……, het kan, maar de premie is dan behoorlijk hoog. Vraag naar de mogelijkheden. En lees vooral de voorwaarden goed door, voordat jij een verzekering afsluit. Weet welke kosten wel en welke er niet worden vergoed.

2. Een huisdier kost geld

Een huisdier kost geld dat weet je, maar het kan veel geld kosten als jouw hond, kat of ander huisdier ziek wordt. Je weet dat niet van tevoren. Kun jij je wel een huisdier veroorloven?

Een vraag die steeds meer mensen zich afvragen, nu de dierenartskosten enorm hoog zijn. Tip: Je begrijpt dat de kosten voor een grote hond hoger zijn dan voor een kleine. Medicatie gaat op gewicht en dat geldt wellicht ook voor andere zaken als een ingreep, een enting.

Overweeg een kleine hond als je bang bent voor te hoge kosten en toch perse een hond in huis wilt nemen. Blijf goed voor je hond zorgen en let bijvoorbeeld met warmte goed op dat je hond altijd water heeft, zo voorkom jij dat je dan naar de dierenarts moet omdat de viervoeter last heeft van een hoge hond temperatuur.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

3. Hoe kun je dierenarts kosten voor de hond te voorkomen?

Hieronder geven we een aantal suggesties om de kosten in de hand te houden:

 • Reserveer elke maand een bedrag voor onvoorziene uitgaven voor de hond en leg wat geld opzij voor de jaarlijkse controle, enting, ontwormingskuur, anti-teek en anti-vlooienmiddel.
 • Koop een puppy bij een erkende fokker, een puppy uit een goed nest heeft meestal een goede start (garantie heb je echter niet, je kunt hiermee ook pech hebben).
 • Geef de hond goed voer, voer dat aansluit bij zijn leeftijd en mate van activiteit. Veel honden hebben zelfs al op jonge leeftijd overgewicht, dat niet zelden gezondheidsklachten tot gevolg heeft.
 • Geef hem voldoende aandacht en beweging (ook als het regent), laat hem niet te lang alleen, zodat stress, met alle gevolgen die daarbij horen, bij de hond wordt voorkomen.
 • Zijn er problemen wacht niet met een consult bij de dierenarts ook al kost dat geld. Te lang wachten is niet eerlijk tegenover de hond en de kosten zullen alleen maar verder oplopen.
 • Toch heb je niet alles in de hand, ook al zorg je zo goed voor je hond, hij kan (chronisch) ziek worden en dan heb jij de plicht een dierenarts te raadplegen.

4. Help, toch hoge dierenarts kosten?

Krijg je ondanks alle maatregelen die je zelf al hebt genomen te hoge rekeningen gepresenteerd, dan is er hulp als een bepaalde Stichting en een Noodhulpfonds, die mensen helpen als ze een laag inkomen hebben.

Ook zijn er speciale budgetdierenartsen, je kunt altijd in een vervelende situatie terecht komen dat je geen geld hebt, echtscheiding, ziekte, ontslag. Het is echter heel belangrijk dat je bij jezelf nagaat of jij je een huisdier financieel gezien kunt veroorloven.

5. Praktijkervaringen

Tegenwoordig moet je er niet raar van op kijken als je gemiddeld 40 euro of meer moet betalen alleen al voor het consult als dierenarts kosten. Als je je hond zou laten steriliseren dan betaal je gemiddeld nog eens 300-400 euro extra.

Er moet dan vaak nog medicatie e.d. bij en dat zijn fikse dierenarts kosten. Dit zorgt ervoor dat veel mensen radeloos zijn en een bezoekje aan de dierenarts uitstellen.

Stel een bezoek aan de dierenarts niet uit vanwege de dierenarts kosten, de gezondheid van je hond staat op de eerste plaats!

5.1 Stichting die helpt

Er zijn bepaalde stichtingen waar mensen aan kunnen kloppen als de hond de juiste zorg nodig heeft maar wanneer dat zij de dierenarts kosten niet meer kunnen betalen.

Er komen steeds meer mensen die hier gebruik van maken en het aantal mensen maar ook dieren in nood groeit flink. Eerst waren het 180 aanvragen in een jaar, en nu in een half jaar al meer dan 200 aanvragen.

5.2 Chronische aandoening hond en dierenarts kosten

Het kan ook anders verlopen, je hebt al een paar jaar een hond en dan krijg je te horen dat je hond een chronische aandoening heeft. Daarover kunnen we uit ervaring het één en ander toelichten:

“De eerste vijf jaar was de hond kerngezond, af en toe een oorontsteking, op haar tweede laten steriliseren, maar verder niets aan de hand. Vanaf een jaar of vijf kan een hond een allergie ontwikkelen en dit was inderdaad hier ook het geval. Een uitgebreide allergietest laten doen en allergisch voor grassen, pollen, planten, bomen en diverse soorten mijten. Iedere maand een injectie zou het lichaam weer in balans kunnen brengen en daar ben ik mee begonnen.

Niet zoveel later was haar buik helemaal van slag, darmen, ontlasting, veel klachten en geen duidelijkheid. Na veel onderzoeken en vele honderden euro’s lichter kwam eruit dat haar alvleesklier niet goed meer functioneerde en als baasje schrik je dan vreselijk. Kan er wat aan gedaan worden? Gelukkig wel, maar ook dit is chronisch.

Er zou veel veranderen, vaker kleine beetjes per dag eten, al het eten geven met medicatie, zodat voedingsstoffen worden opgenomen en haar lichaam het kan verteren, goed opletten op wat ze eet, genoeg rust na de maaltijden, conditie weer rustig opbouwen en dag in dag uit voorzichtig zijn en darmklachten serieus nemen.

Dit is iets wat dagelijks speelt, wat je veel geld en tijd kost, maar ik heb het ervoor over. Het is mijn maatje, ze steunt mij door dik en dun en andersom ook. Ondanks dat het dus hoge dierenarts kosten zijn, heb ik een geweldig maatje, en dat heb ik er graag voor over. Maar ik ben me er ook bewust van dat niet iedereen dat financieel kan en dat is vreselijk.”

Klantenbeoordeling 8,4

De beste en goedkoopste hondenverzekering

 • Alle hondenrassen welkom
 • 4 pakketten met oplopende vergoeding en dekking
 • Basispakket: consult, diagnostiek, operaties, bijzonderlijk behandelingen, medicijnen
 • Identificatiechip plaatsen inbegrepen
 • Aanvullende verzekeringen mogelijk (chemo, reisverzekering)
 • Direct online afsluitbaar, 14 dagen bedenktijd
 • 92% van de klanten beveelt hun aan
logo online honden speciaalzaak

Pin It on Pinterest

Share This