Castreren of steriliseren, denk jij er wel eens aan bij je hond? Als je een hond hebt en je weet zeker dat je er niet mee wil fokken, dan kun jij de keuze maken om je hond te laten helpen. Dit noemen we ook wel castreren (bij een reu) of steriliseren (bij een teefje). Maar het heeft allemaal zo zijn voordelen en nadelen, maar welke zijn dit? We besteden er graag aandacht aan, zodat jij weet wat je kunt verwachten en welke keuze je het beste kunt maken.

1. Wel of niet castreren of steriliseren?

Soms sta je voor de keuze moet je je hond castreren of steriliseren of moet je niets doen? Welke keuze je ook gaat maken bij castreren of steriliseren gaat het hoe dan ook om een operatie.

De hond zal dan altijd onder volledige narcose moeten en dat gaat er dan voor zorgen dat je hond niet langer vruchtbaar is. De hond kan dan dus niet meer voor nakomelingen zorgen. Wat kunnen we hier nog meer over vertellen?

  • Bij het steriliseren van een teefje worden de eierstokken verwijderd.
  • Bij het castreren worden bij een reutje de zaadballen weggehaald (ook wel testikels genoemd).

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

1.1 Sterilisatie bij een teefje

Veel mensen zien de voordelen zeker in van het steriliseren van een teefje. Het zorgt er om te beginnen voor dat ze niet (onverwacht) zwanger kan raken. De hond zal niet meer schijnzwanger zijn en ook kan het hen behoeden voor ziekten.

Daarbij kun je denken aan een ziekte als gevolg van een melkkliertumor (borstkanker) en baarmoederkanker. Vroeger zou de dierenarts de baarmoeder ook weghalen, momenteel wordt dat niet gedaan omdat het een erg ingrijpende operatie is.

Een teefje is vaak twee keer per jaar loops, eens per half jaar. Een sterilisatie kun je precies tussen deze periodes in laten uitvoeren.  

1.2  Castreren van de reu

Als je een reu hebt en deze wil laten castreren dan kan dat eigenlijk altijd. Maar het beste is dat pas te doen nadat de hond is uitgegroeid. Soms zeggen mensen na een jaar maar ook dan is je hond nog volop in de groei.  

Als bij de reu de zaadballen weg zijn gehaald, dan kunnen er dus geen zaadcellen geproduceerd worden. De reu kan dan dus geen aandoeningen krijgen aan de testikels of aan de prostaat.

Castreren of steriliseren kost tussen de 200 en 450 euro

2. Voordelen en nadelen castreren of steriliseren

Er werd vroeger vaak gezegd dat het gedrag van een reu of teefje echt gaat veranderen na het castreren of steriliseren. Maar dit is niet waar. Je hond blijft hetzelfde karakter behouden. Alleen hormonaal gedrag KAN veranderen.

Soms worden honden er wat rustiger van, maar het hangt echt af van wanneer dat je je hond laat castreren of steriliseren en waarom.

2.1 Voeding aanpassen

Na de ingreep is het van belang dat je de voeding van de hond er op aan gaat passen. Honden kunnen na het castreren of steriliseren sneller aankomen, hormonale veranderingen en moeten daarom minder voeding krijgen.

Het nadeel bij een teefje kan zijn dat ze incontinent raakt na de ingreep. Dit gebeurt niet zo vaak, maar het kan zich dus wel voordoen na de operatie.

3. Voor de ingreep van castreren of steriliseren

Als je de keuze hebt gemaakt en je laat je hond castreren of steriliseren dan is het belangrijk om het advies van de dierenarts op te volgen. Dit wil vaak zeggen dat de hond 12 uur voor de ingreep niets mag eten.

Laat de hond vooraf ook goed wennen bij een dierenarts, zodat het voor de hond geen vreemde plek is om er heen te gaan.

3.1       Na de ingreep

Wanneer dat het castreren of steriliseren bij de hond klaar is, dan zal je merken dat de hond nog wat suf en duf is. Dit is heel normaal na een narcose en de eerste dag zal de hond nog veel slapen in zijn hondenmand en rustig aan doen.

De hond mag snel mee naar huis en kan dan weer op zijn veilige plaats zijn (zijn thuis).

3.2       Hechtingen

Meestal kiest een dierenarts bij het castreren of steriliseren van de hond voor onderhuidse hechtingen, puur omdat deze vanzelf verdwijnen (oplossen).

Een paar dagen na de operatie zal de hond nog op controle moeten en zal de dierenarts de wond bekijken.

4. Kosten castreren of steriliseren

Wat het je gaat kosten als je je hond wil laten castreren of steriliseren is per dierenarts anders.

Gemiddeld ben je wel tussen de 200 en de 450 euro kwijt. Narcose, medicatie, nazorg en nog meer bijkomende handelingen.

Vraag daarom goed na wat het gaat kosten en informeer desnoods bij diverse dierenarts zodat jij een idee hebt van wat er gaat gebeuren en wat het je kost.  Zijn deze kosten te hoog voor je, overweeg dan een hondenverzekering. Klik op onderstaande oranje button voor meer informatie

Klantenbeoordeling 8,4

De beste en goedkoopste hondenverzekering

  • Alle hondenrassen welkom
  • 4 pakketten met oplopende vergoeding en dekking
  • Basispakket: consult, diagnostiek, operaties, bijzonderlijk behandelingen, medicijnen
  • Identificatiechip plaatsen inbegrepen
  • Aanvullende verzekeringen mogelijk (chemo, reisverzekering)
  • Direct online afsluitbaar, 14 dagen bedenktijd
  • 92% van de klanten beveelt hun aan
logo online honden speciaalzaak

Pin It on Pinterest

Share This