Hond temperatuur, waar moet je aan denken? Warme dagen, een hond kan daar veel last van ondervinden. Wanneer is het warm voor een hond? Vergelijk dat niet met de dagen dat jij het warm vindt, want een hond heeft er veel eerder last van.

Een temperatuur van 18 graden is voor een hond al meer dan genoeg. De omstandigheden waarin het 18 graden wordt spelen uiteraard ook mee.

Is er wat verkoelende wind, kan de hond op het gras of ligt hij op de warme stoep, hoe dicht/dik is zijn vacht, houdt hij zijn gemak of spant hij zich ondanks de voor hem hoge temperatuur toch in, is hij al oud of is het een puppy, hoe is zijn algehele conditie? Jij als eigenaar kunt de meeste van de factoren beïnvloeden en op zijn minst ken je deze. Daar komen onze tips!

1. Uit de zon

We beginnen met een open deur. Geef je viervoeter een plek uit de zon, ga niet met hem fietsen of rennen, maak een korte wandeling. Kortom: zorg dat hij het niet warmer krijgt door inspanning of door in de zon te gaan liggen.

Dat laatste doen honden vaak uit zichzelf, ze vinden het prettig, maar het is slecht en ze kunnen gemakkelijk oververhit raken.

2. Let op met de auto, hond temperatuur snel te hoog!

Ook in de auto is het in de zomer bijna altijd te heet, zorg dat de hond alleen in de auto zit als je rijdt, nooit in een stilstaande auto.

Er wordt zo vaak gewaarschuwd en toch komt het nog steeds voor dat autoruiten ingeslagen moeten worden om een hond te bevrijden uit een snikhete auto. En natuurlijk staat er fris water voor hem klaar.

3. Gebruik een koelmat

Een koelmat is heerlijk om de hond temperatuur te laten dalen, de hond zal hem zeker gebruiken. De temperatuur ervan is 5 tot 10 graden lager (lees de productinfo) dan de omgeving. Met name oudere honden zullen er aangenaam gebruik van maken!

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

4. Badje gebruiken

Ook zullen veel honden graag gebruik maken van een badje, dat je uit de zon zet, een schelp bijvoorbeeld die ook als zandbak gebruikt kan worden.

Een opblaasbadje zal snel stuk zijn, omdat veel honden graag in het water “graven” en met hun scherpe nagels het badje stuk maken. Jij kent je hond, dus je weet wat je het beste kunt aanschaffen.

4.1 Vervang het water tijdig!

Vervang het water regelmatig, zodat de hond er niet ziek van kan worden. Gooi het in elk geval ’s avonds leeg, omdat stilstaand water insecten aantrekt.

Er zijn honden die zich na het badderen zo druk maken en rond gaan rennen om zich droog te lopen, dat de afkoeling snel tot het verleden behoort.

4.2 Koel de hond af bij de voetzooltjes

Je kunt er ook voor kiezen de zooltjes van de pootjes nat te maken en even een natte doek in de liezen te houden, dat geeft verkoeling. Zoals je de hond temperatuur in de zomer in de gaten houdt doe je dat ook in de winter, bevriezing van lichaamsdelen komt namelijk ook voor.

De mate waarin en het tempo dat de hond het te koud krijgt is afhankelijk van het ras, de vacht, leeftijd, zijn conditie, veel of geen wind en smeltende sneeuw die sneeuwklompjes veroorzaakt. En vergeet het ongemak van pekel tussen de tenen niet!

Zowel oververhitting als onderkoeling zijn een reden om de dierenarts te raadplegen en/of een bezoek te brengen. Wacht er niet mee als je denkt dat dit gaande is. 

5.Nog 5 tips om oververhitting te voorkomen:

  • Houd de hond uit de zon, kan hij in huis verblijven?
  • Zorg voor minder inspanning, geen fietstochten of lange wandelingen, geen drukke spelletjes.
  • Let erop of de hond voldoende drinkt. Stromend water uit het buitenkraantje wellicht? Een dag niet eten is niet erg.
  • Om verveling tegen te gaan, laat je hem denkspellen doen. Je kunt ook een bak water neerzetten waaruit hij speeltjes moet pakken.
  • De hond gaat niet in de auto om met jou even een boodschap te doen, ook niet eventjes.   

6. Hoe merk je dat de hond temperatuur oververhit is?

  • Hij wordt suf, blijft liggen of strompelt als hij probeert te lopen.
  • Hij hijgt met de tong hangend uit zijn bek en kwijlt.
  • Hij voelt erg heet aan, warme voetzooltjes, oren, slijmvliezen zijn rood.
  • Ook braken komt voor bij oververhitting.
  • Reageert (bijna) niet op de omgeving,

Lees ook ons veelgelezen artikel met Honden en warmte, 11 tips om te voorkomen, maar daarin adviezen hoe je kan ontdekken dat de hond temperatuur te hoog is geworden.

7. Wat moet je doen bij oververhitting?

Meteen beginnen met koelen en de dierenarts raadplegen.

Het leven van de hond is in gevaar, handel direct bij bovengenoemde symptomen en als je zijn gedrag in combinatie met de warmte niet vertrouwt.

Omdat niet iedereen de hele dag de hond temperatuur in de gaten kan houden, er moet ook gewerkt worden, neem voorzorgsmaatregelen als je ’s ochtends hoort dat het warm wordt. Nog fijner is het als een bekende een keer naar de hond kan gaan.

Klantenbeoordeling 8,4

De beste en goedkoopste hondenverzekering

  • Alle hondenrassen welkom
  • 4 pakketten met oplopende vergoeding en dekking
  • Basispakket: consult, diagnostiek, operaties, bijzonderlijk behandelingen, medicijnen
  • Identificatiechip plaatsen inbegrepen
  • Aanvullende verzekeringen mogelijk (chemo, reisverzekering)
  • Direct online afsluitbaar, 14 dagen bedenktijd
  • 92% van de klanten beveelt hun aan
logo online honden speciaalzaak

Pin It on Pinterest

Share This