Denk je aan zwemmen met hond? Dit kan erg leuk zijn! Maar waar kun je je hond laten zwemmen en waar moet je aan denken? Goed om je daar eens in te verdiepen en daarom raden wij je aan snel door te lezen. Alles staat hier in het teken van zwemmen met hond, veilig en verantwoord!

1. Zwemmen met hond, wat is verstandig?

Je maakt jouw hond waarschijnlijk erg blij als hij met je naar het water gaat en er zelfs in mag. Een bekend hondenras die van zwemmen houdt is wel labrador retriever, maar er zijn er meer.

Echter niet alle honden houden van water. Laat de hond aan het water wennen en forceer niets. Dwing hem niet, loop eerst samen door ondiep water.

Het is voor hem een vreemde gewaarwording als zijn vacht nat en daardoor zwaarder wordt. Heb jij jouw hond gewassen of ga je met hem naar een hondensalon? In dat geval zal hij al gewend om kliedernat te worden. Maar nogmaals dwing een bange hond niet dat leidt tot meer angst en tegenstribbelen.

Zwemmen met hond moet nooit gedwongen zijn

1.1 Samen zwemmen met hond

Zwemmen met de hond moet voor jullie allebei leuk zijn. Het fijnste is het als hij vrij kan zwemmen, zonder een belemmerende halsband met lange lijn. Toch kun je dat niet meteen doen, want je bent alle controle kwijt als hij niet aangelijnd in het water ligt.

Een hond kan vrij zwemmen als hij jouw commando’s opvolgt. Houd er rekening mee dat hij ver weg kan zwemmen en hij in sommige gevallen buiten gehoorsafstand is. Ook de wind kan daarbij parten spelen. Leer hem terug te komen, om te keren in het water als jij fluit op een speciaal hondenfluitje, daarmee heb je meer zekerheid dat hij je hoort.  

2. Met de hond op de boot op een veilige manier

Bezit jij een boot of huur je die tijdens je vakantie en mag de hond dan mee? Dat is een prachtig avontuur, vrij op het water recreëren. Je weet dat jouw hond kan zwemmen. Weet je ook dat een hond oververmoeid kan raken (uitgeput) of krampen kan krijgen waardoor hij niet op eigen kracht uit het water kan komen?

Een hond op de boot dient zoals alle opvarenden een zwemvest te dragen. Je ziet het beter als hij in het water ligt en je kunt hem beter uit het water halen omdat je houvast hebt als dat nodig mocht zijn.

2.1 Zwemmen met hond en een zwemvest

Een zwemvest biedt veiligheid. Je kunt de hond ook een zwemvest laten dragen als hij in een kanaal of rivier gaat zwemmen en jij op de kant blijft of met hem mee zwemt. Naast het feit dat het dragen van een zwemvest veiligheid biedt is het ook belangrijk om voor veilig water te kiezen, zonder blauwalg, water waarin geen dode dieren liggen.

Indien mogelijk kies je voor stromend water. Kijk of er in het water of aan de kant dode vogels of eenden liggen. Er kan dan sprake zijn van dood door vogelgriep. Water kan door ziek vogels besmet worden.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

3. Let op vogelgriep met zwemmen met hond

Let op in de omgeving van een bedrijf waar kortgeleden door vogelgriep dieren zijn geruimd, ook die plekken kun je beter vermijden. Ook door het drinken van besmet water, zowel door blauwalg als door vogelgriep kan jouw hond flink ziek worden. Het is belangrijk dat je kiest voor veilig water ook als je met de boot eropuit trekt en de hond laat zwemmen als jij met de boot aanmeert.

Op het water is het heerlijk ook voor de hond. Toch kan hij ook daar last krijgen van de hitte en zelfs zonnesteek krijgen. Neem een koelmat mee en voldoende fris water en zorg voor schaduw.

Let op voor te grote temperatuurverschillen en laat de hond nooit op de boot achter in de brandende zon. Je kunt een aantal maatregelen nemen voor nog meer veiligheid voor de hond op de boot: een speciaal veiligheidsnet of poortjes (hekjes), een pikhaak, een hondenbootlader of een hondenloopplank.

Als je voor kwaliteit kiest heb je genoeg aan een eenmalige aanschaf. Genoemde spullen gaan gemakkelijk een hondenleven en langer mee.

4. Zwemt je hond graag?

Er zijn rassen die van nature graag het water in gaan, bijvoorbeeld de Golden Retriever, Labrador, Portugese Waterhond, Ierse Setter en New Foundlander. Ook een Border Collie en Duitse Herder zwemmen vaak graag.

Andere rassen dien je er aan te laten wennen. Neem je de hond mee op de boot, ga dan niet meteen varen. Ook een hond kan misselijk worden van de beweging van de boot. De eerste kennismaking vindt plaats bij een boot die stil ligt. Vervolgens ga je een klein stukje varen. Uiteraard heeft de hond een reddingsvest aan, hij zal er snel aan wennen. Zet ook een EHBO koffer voor de hond aan boord.  

5. Zeewater

Zwemmen in zee kan voor de hond erg aantrekkelijk zijn. Er zijn echter ook gevaren zoals geïrriteerde ogen door het zoute water of als de hond wondjes heeft. Als hij zeewater drinkt kan hij gaan braken. Drinkt hij veel zeewater dan kan er een zoutvergiftiging optreden, ook diarree komt voor.

6. Zwemmen in water waaraan chloor is toegevoegd

Als jouw hond in chloorwater zwemt kunnen zijn slijmvliezen geïrriteerd raken. Ook diarree kan een gevolg zijn.

7. Het meest veilige zwemwater voor de hond

Zoals je hebt kunnen lezen is zwemmen noch in zeewater noch in een zwembad waaraan chloor is toegevoegd 100% veilig, al zal de ene hond er feller op reageren dan een andere. Wordt jouw hond ziek na het zwemmen waarschuw de dierenarts. De oorzaak kan blauwalg zijn, besmet water of botulisme.

Let op besmet water of botulisme

Botulisme komt in Nederland niet vaak voor en er wordt gewaarschuwd indien dat wel het geval is. De hond kan het veiligste zwemmen in zoetwater. Daar dient ook een kanttekening bij geplaatst te worden.

Is dit water ondiep en is het erg warm dan liggen hier vaak dode vissen en vogels. Als het bekend is dat een bepaald water besmet is wordt er gewaarschuwd door het plaatsen van borden: botulisme en/of blauwalg.  

8. Plaatsen waar de hond heerlijk kan zwemmen en/of loslopen

Ga op zoek naar fijne stranden en losloopgebieden als jij de hond en jezelf enkele fijne uurtjes wilt bezorgen. Ben je op een bepaalde plek, lees dan de info op de geplaatste borden waar en wanneer de hond er mag loslopen en er kan zwemmen. Het zijn prachtige natuurgebieden met voldoende parkeerplekken, lees daarvoor de info.

Enkele fraaie plekken zijn de Loonse en Drunense duinen, de honden zwemvijver in Oeffelt, het strand in Zeewolde, bossen in Chaam en nog vele andere.

8.1 Soms is er vergunning nodig

Controleer of de info nog up to date is. Van bepaalde plekken kunnen vergunningen veranderen door een nieuw bestemmingsplan en kunnen er andere regels gelden.

Let er ook op als er een zwembad in jouw omgeving is waar honden mogen zwemmen voordat het zomerseizoen wordt afgesloten of voordat er groot onderhoud moet worden verricht. Het is in dat geval noodzakelijk dat jouw hond sociaal is, want er komen veel honden bij elkaar. 

9. Zwemmen met hond als therapie

Zowel voor mensen als honden kan zwemmen als therapie worden ingezet. Heeft jouw hond last van zijn gewrichten, vraag jouw dierenarts of de fysiotherapeut van jouw hond naar de mogelijkheden van zwemtherapie, een andere naam is hydrotherapie. Hydrotherapie is aquatraining, fysiotherapie in het water. 

Cadeautips: naast een zwemvest en bijvoorbeeld een zwemkraag zijn er online ook erg leuke waterspeeltjes te koop. Denk aan een bal die blijft drijven, een zwembad. Zoek je inspiratie, bekijk al het waterspeelgoed in de webshop van onze partner K9

En vergeet niet om een speciale droogdoek (microvezel handdoek) voor honden te kopen. Deze droogt de hond goed af en is zelf ook snel droog. En wist je dat er voor jouw hond, groot of klein, ook een badjas te koop is? Een goed idee, zodat de hond niet te snel afkoelt als hij uit het water komt en minder snel gestoken wordt door insecten. 

Klantenbeoordeling 9,2 (Trustpilot)

Sinds 2004 de webshop  voor tuigen en lijnen, (reis)benches en trainingsmaterialen, tot de verzorging van vacht, huid en gebit

Honden benches voor elke situatie.

 • Opbouwbare benches voor op reis
 • Metalen benches met scheidingspaneel
 • Nachthokken van grenen hout en kunstof
 • Kennelreiniging materiaal
 • Losse (gaas)deurtjes voor benches
 • Hoge kwaliteit, altijd veilig, comfortabel voor je hond

Bekijk benches mogelijkheden Veilig en comfortabel 

logo K9 shop

Elke hond heeft training nodig

 • Apporteerblokken, clickers en fluitjes
 • Bijtrollen, bijtmouwen en kussens
 • Veldmateriaal en slipkettingen
 • Baldroppers, magneetballen
 • Trainingsbanden en supplementen
 • Keuze uit 200+ producten, ook voor puppy’s
 • Materiaal voor gehoorzaamheid, agility, jachthondensport enz

Bekijk sport & trainingRecreatief, sport, training 

logo K9 shop

Spetter, spieter, spater, jouw hond lekker in het water.

 • Robuuste en sterke honden zwembaden
 • Speelgoed voor in het water
 • Watersproeiers (voor op vakantie!)
 • Luchtbedden speciaal voor honden
 • Betrouwbaar, altijd veilig, comfortabel voor je hond

Bekijk waterspeelgoed Groot assortiment 

logo K9 shop

Speelgoed voor je hond of puppy maakt hem dolblij

 • Trainingsmateriaal voor apporteren
 • Speelgoedbotten, bijtringen
 • Knuffels en werpstokken
 • Ballen, met en zonder piepjes
 • Flos- en tennisballen (fetch launches)
 • Keuze uit 200+ producten, ook voor puppy’s
 • Hoge kwaliteit, altijd veilig, comfortabel voor je hond

Bekijk hondenspeelgoed Keuze uit 200+ producten 

logo K9 shop

Hond gaat mee, maar wel veilig

 • Veilig in de auto: gordels, hoezen, netten
 • Comfort: water- en voederbakken, dekens, draagtassen, reismanden
 • Fiets: karren, manden, joggersets
 • Ballen, met en zonder piepjes
 • Hondenbuggy’s
 • Poepzakjes en houders
 • Keuze uit 200+ producten, ook voor puppy’s
 • Hoge kwaliteit, altijd veilig, comfortabel voor je hond

Bekijk vervoer & op reisKeuze uit 200+ producten 

logo K9 shop

Hondentuig is fysiek fijner en geeft meer controle

 • Y- en H-hondentuigen
 • Borst- en instaptuigen
 • Zwemtuigen en intensief sporten
 • Tuigen voor blindengeleidehonden
 • Accessoires zoals zijtassen, tussenstukjes, labels
 • Keuze uit 200+ producten, ook voor puppy’s
 • Hoge kwaliteit, voor kleine en grote honden

Bekijk hondentuigenKeuze uit 200+ producten 

logo K9 shop

Pin It on Pinterest

Share This