Je hond gromt, wat doe je er aan? Weet je waarom hij het doet? Zie je regelmaat in het gedrag? Is het bij het zien van bepaalde honden? Is het af en toe? Het is goed om het gedrag te observeren zodat je meer duidelijkheid krijgt over mijn hond gromt, wanneer, waarom en hoe. We helpen je daar graag bij.
1. Je hond gromt, meer uitleg
Je moet zeker niet denken dat je een valse hond hebt als hij naar andere honden gromt. Honden communiceren anders met elkaar dan mensen. Ze denken ook anders.
Een hond is geen mens. Door te grommen kan jouw hond het signaal aan zijn soortgenoot geven “tot hier en niet verder”.
1.1 Hondentaal
Goed opgevoede honden begrijpen elkaar en zullen hun soortgenoot voorzichtig (onderdanig), met gegrom, spelend of helemaal niet benaderen. Dat is afhankelijk van de seintjes die ze elkaar geven als ze elkaar tegenkomen. Door de oortjes plat te leggen geeft een hond aan de andere aan dat hij onderdanig is. Ook het likken van de bek is zo’n signaal. Leer de lichaamstaal van honden en je begrijpt alles ineens veel beter. De communicatie van honden onderling moet helder zijn.
En let ook op de stand van de staart. Is deze hoog opgeheven dan straalt de hond uit dat hij opgewonden en/of zelfverzekerd is. Recht omhoog kan zelfs agressie betekenen.
Een kwispelende staart zegt dat hij vrolijk is en wil spelen. Een lage stand laat je weten dat hij ergens onzeker over is.
Let er maar eens op hoe honden naar andere rassen kijken of er op reageren. Hoe is het gedrag van een Akita tegenover een Border Collie? Of in vergelijking met een Shiba? Sommige honden communiceren onderling anders dan andere hondenrassen en dat is goed om te weten en er op te letten.
Straf daarom nooit en negeer grommen zeker niet
2. Waarom gromt hij naar een andere hond?
De hond gromt omdat hij pijn heeft en hij niet wil dat je hem aanraakt bijvoorbeeld, als hij boos is omdat je zijn bot of speeltje wil pakken en als hij bang is. Hij wil de situatie veranderen en afstand creëren van hetgeen waarvoor hij bang is.
Negeer de waarschuwingssignalen van jouw hond (en uiteraard van andere honden) nooit. Straf hem er niet voor, hij wil je iets duidelijk maken. Niet straffen wel ervoor zorgen dat de hond uit zijn vervelende situatie wordt gehaald, want hij voelt zich niet prettig. Als jij dit doet, zorgt dat tevens voor een groeiend vertrouwen van de hond ten opzichte van zijn baasje.
3. Voorbeelden van grommen
Enkele voorbeelden van grommen:
- Jouw hond beschermt je, lijkt heel leuk, maar kan gevaarlijke vormen aannemen. Jij bent niet zijn bezit! Leer de hond als hij jong is dat er mensen dichtbij je kunnen komen. Geef elkaar een hand als je een bekende tegenkomt. De hond mag daar niet negatief op reageren met gegrom. Veel oefenen onderweg en als er bezoek komt. Geef hem wat lekkers als hij niet gromt. Hij zal dit snel begrijpen.
- De andere hond is een indringer in zijn territorium. Dit kan gebeuren als jouw hond steeds dezelfde wandeling maakt, hij maakt zich deze route eigen. Het is belangrijk dat jij als leider dit voorkomt en verbiedt als hij zich dominant gaat gedragen.
- De andere hond gromt tegen jouw hond en hij reageert daarop. Draai om, loop niet verder en haal hem uit de situatie voordat het escaleert.
- De hond waarschuwt met zijn gegrom “tot hier en niet verder”. Dwing hem nergens toe, maar haal hem uit de situatie, zodat er geen confrontatie komt. Ook hier geldt voorkomen is beter dan een bezoek aan de dierenarts. Vaak moet je mensen “opvoeden”, mensen die ondanks gegrom toch op de hond afgaan. Zij hebben het dus niet begrepen dat grommen waarschuwen is voordat het echt gevaarlijk wordt.
- Een hond die zich bedreigt voelt en in het nauw wordt gedreven (hij kan niet weg) kan reageren met grommen. Hij heeft dan waarschijnlijk al eerder meer signalen afgegeven die niet iedereen opvangt. Verdiep je in de waarschuwingssignalen van honden en voorkom bijtincidenten met andere honden en mensen.
Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber
Je vind er basiskennis over aanschaf, opvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!
4. Mijn hond gromt, als waarschuwing?
Grommen is een waarschuwing, straf hem daarvoor nooit. Voordat een hond bijt heeft hij al veel geprobeerd om de andere hond of mens duidelijk te maken dat hij zich niet fijn voelt met de situatie.
Straf daarom nooit en negeer grommen zeker niet. Wordt de hond daarin niet serieus genomen dan zal de volgende stap zijn dat hij bijt. Hij kan niet anders als hij niet wordt gehoord.
5. Andere waarschuwingssignalen naast grommen
De ene hond is de andere niet en het ene ras zal meer waarschuwingssignalen afgeven dan het andere. Ook eerder ervaringen van de hond zullen meespelen en de situatie waarin hij zich bevindt. Maar vrijwel elke hond bijt nooit zomaar, hij waarschuwt. Aan mensen en andere honden de taak deze signalen serieus te nemen.
Herken stresssignalen als het achteruit lopen van de hond, weg uit de situatie en/of de andere kant op kijken. Ook de tong uit de bek kan een signaal zijn. Omdat dit slechts van korte duur is, zal dit je niet altijd opvallen. Als dit allemaal niet helpt, de situatie voor de hond verandert niet dan zal hij gaan dreigen:
- Hij bouwt spanning op, dat zie je aan zijn lichaam, dat verstijft
- Hij laat zijn oogwit zien
- Hij gaat grommend blaffen
- Hij zet zijn haren overeind
- Hij trekt zijn lip op en laat zijn tanden zien
- Hij doet alsof hij bijt, hij valt uit maar raakt niets
6. Tip, hond gromt? Blijf zelf rustig!
Vertoont jouw hond dreigend gedrag blijf zelf rustig. Haal hem uit te situatie door weg te stappen, niet rennen. Ga zeker niet trekken aan de hond en paniekerig roepen, dat verergert de boel. De hond zal erop reageren door nog feller te gaan dreigen. Ook straffen is niet oké, de hond zal de straf linken aan de andere hond en ook weer fel tekeergaan. De rust bewaren en als een goede leider de boel in goede banen leiden.
Klantenbeoordeling 8,9 (webwinkelkeur)
Specialist in trainingshalsband, GPS trackers en omheiningen
Weet waar je hond zich bevindt
- Met GPS trackers kan je een of meerdere honden volgen
- Hoog bereik mogelijk (tot 20 km!)
- Geen abonnement kosten
- Mogelijk met app, kompas, waterdicht
- Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
- Kortingen tussen 12 en 36%
Voorkom dat je hond wegloopt!
- Er zijn twee types onzichtbare honden omheiningen:
- Bedraad: een antenne draad + halsband met ontvanger
- Draadloos: een losse zender + halsband met ontvanger
- Verschillende basispakketten en uitbreidingen
- Draadloze bereik tot 64 meter
- Waterdichte modellen beschikbaar
- Geschikt voor kleine, middel-grote en grote honden
- Diervriendelijk, correctie is pijnloos (geen stroomschokken!)
- Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
- Kortingen tussen 12 en 36%
Ongewenst gedrag afleren van je eigenwijze viervoeter?
- Halsband bestaat uit zender en ontvanger
- Werkt op basis van geluid, trillingen of statische simulatie
- Bereik mogelijk tot maar liefst 1600 meter
- Waterdichte modellen beschikbaar
- Geschikt voor kleine, middel-grote en grote honden
- Diervriendelijk, correctie is pijnloos (geen stroomschokken!)
- Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
- Kortingen tussen 12 en 36%