Ben je op zoek naar honden wandelroutes met hond in eigen land? Dan hebben we genoeg inspiratie op deze pagina. Lees het daarom op je gemak door en plan een van deze wandelroutes met hond en ga samen genieten!

1. Samen er op uit

Je hebt een fantastische hond en wilt geen dag zonder hem. Overal gaat hij mee naartoe. De vakantie, weekenden en andere vrije dagen gebruik je om nog meer met elkaar te ondernemen, want wat is er leuker dan samen met je trouwe viervoeter eropuit te gaan.

Naar het strand, naar de bossen, naar een leuk vakantiepark, een vakantie op het water. Met een gehoorzame en sociale hond kun je zonder problemen fraaie uitstapjes maken van een dag of langer.

1.1 Voorbereiden

Goede voorbereiding zorgt voor een succesverhaal. Ten eerste ga je op zoek naar een plaats in Nederland waar jij graag heen wilt en waar voldoende plek is om wandelingen of fietstochten met de hond te maken. Te voet, met de fiets en bij lange afstanden zorg je voor een fietskar. Heb je een leuke plaats gevonden, vraag je dan meteen af of je er langer dan een dag wilt verblijven.

Is dat het geval zoek dan een vakantiepark of hotel in die omgeving waar de hond welkom is. Het voordeel van enkele dagen van huis is dat je meer van de omgeving kunt zien en niet dezelfde dag terug naar huis hoeft. Je hebt alle tijd en dat zorgt voor meer ontspanning.

Echter als je langer dan een dag weggaat dien je meer voorbereidingen te treffen en meer spullen mee te nemen voor jezelf en de hond.

zoek een vakantiepark of hotel in die omgeving waar de hond welkom is

1.2 Wat kan de hond?

Het is ook afhankelijk van de hond wat je kunt ondernemen. Een puppy is een stuiterbal en daar zul jij onderweg je handen vol aan hebben. Misschien is één dagje uit dan wel voldoende. Met een oudere hond moet je ook meer rekening houden.

Hij kan wellicht niet meer lang wandelen en zeker niet meer langs de fiets met je meelopen. Denk dan aan een fietskar, zodat je meer opties hebt tijdens je dagje uit.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

2. Wat neem je mee voor de hond tijdens een uitstapje?

Je dient ervoor te zorgen dat je voor de hond een goede halsband of een goed passend tuig en een riem hebt. Zorg voor een naamplaatje dat je aan de halsband of het tuig bevestigt. Vanzelfsprekend is hij gechipt, zodat jij snel bent opgespoord als de hond weg zou lopen.

2.1 Neem water mee op honden wandelroutes

Neem water mee bijvoorbeeld in een speciaal honden drinkflesje. Ga je de bossen in, zorg dat je de hond hebt behandeld tegen teken (belangrijk om ook jezelf te beschermen met kleding en laarzen). Stop beloningskoekjes in je zak, hij ruikt dat en zal graag dichtbij je blijven.

Wil je met de fietskar gaan, koop of huur er een. Bij huren dien je tijdig te reserveren. Steeds meer mensen ervaren het gemak ervan. Weet dat je met een hond niet overal binnen mag (maar dat vind jij niet erg). Dat museumbezoek dat op de wandelroute ligt stel je maar uit en doe je als de hond met oppas thuisblijft.

3. Enkele voorbeelden van honden wandelroutes

In het algemeen kun je zeggen dat elk bos en elk strand geschikt is voor een heerlijke wandeling met je hond. Een en ander is afhankelijk van het weer en of het is toegestaan. Teveel zon op het strand is niet aan te raden voor de hond, zonnesteek kan ook een hond overkomen, verbrande voetzooltjes.

Wil je vaak een wandeling gaan maken, dan is een gebied in jouw regio het eenvoudigst, omdat je dan geen verre reis hoeft te maken. Kijk of je dichtbij huis kunt blijven, vaak weet je niet wat er allemaal te zien is. Je kunt ook per provincie bekijken wat de opties zijn

In het Hart van Drenthe (Grolloo, Hooghalen en Schoonloo) ligt een groot natuurgebied met bossen, heide, vennen. Hier vind je nog de rust die je bijna nergens anders in Nederland vindt.

Niet alleen in het Hart van Drenthe kun je heerlijk wandelen, maar heel Drenthe is daar zeer geschikt voor. Zelfs voor een wandelvakantie kun je hier prima terecht. Er zijn vele honden wandelroutes en paden en om ze allemaal te verkennen kun jij een hele vakantie vullen.

3.1 Het Drents Friese Wold een groot wandelgebied in Drenthe.

Het Mensingebos gelegen bij Roden is wat kleiner, maar zeker de moeite waard. De hond mag er vrij lopen, behalve in de buurt van de Hooglanders. Het ven dat zich in het gebied bevindt is geschikt om jouw hond te laten zwemmen.

Je kunt op eigen houtje wandelen of een bepaalde wandelroute volgen.

3.2 Het Lauwersmeer in Groningen/Friesland

Het Nationaal Lauwersmeerpark is erg gevarieerd met moeras, loof- en naaldbomen. Het Lauwersmeer heeft een strand voor honden. Waar je hond los mag lopen, wordt duidelijk aangegeven. Maar jij bepaalt uiteraard zelf of jouw hond die vrijheid aan kan, je wilt hem niet kwijtraken.

honden wandelroutes op strand

3.3 Westerwolde in Groningen

Hier bevinden zich de Sellingerbossen met heidevelden, vennen, naald- en loofbomen. Het is zeer geschikt om hier met de hond te wandelen, zowel los als aangelijnd kom je in fraaie natuurgebieden.

3.4 Appelbergen ten zuiden van de stad Groningen

Dit gebied is een deel van de Hondsrug. Je vindt er bossen, veengebieden en heide. Het Pieterpad loopt hier doorheen. Honden mogen op veel plaatsen loslopen. Het is niet zo’n groot gebied, maar zeer geschikt voor een picknick bijvoorbeeld.

3.5 Wandelen op de Waddeneilanden

De Waddeneilanden zijn een plek bij uitstek om vrij met te hond te wandelen. Deze eilanden zijn hondvriendelijk, ze mogen op veel plaatsen vrij lopen. Je hebt er brede stranden, duinen, bos en polders. De honden genieten hier intens van alle nieuwe geurtjes en de vele prikkels die ze hier krijgen.

Kijk goed waar en wanneer het is toegestaan om de hond los te laten. Op die plekken waar het toeristisch is zul jij de hond moeten aanlijnen. Houd je aan de regels dan blijft het voor iedereen aantrekkelijk om de Waddeneilanden met of zonder hond te bezoeken. 

3.6 Wandelen langs de IJssel en de Vecht in Overijssel

Wandelen op de uiterwaarden, trek goede laarzen of schoenen aan. Het Vechtdal is rijk aan allerlei Nederlandse landschappen: heide, bossen, zandverstuivingen, vennen en het dal van de rivier. Verken deze streek door er een vakantieaccommodatie te huren. Let op de verschillende regels die in de diverse gebieden gelden.

3.7 De Weerribben

Wil je met de hond varen, dan kan dat hier in dit moeras. De hond kan zich vermaken door alles wat hij om hem heen ziet. Hij kan hier echter niet rennen, maar blijft op de boot.

4. Wandelen in Gelderland met de hond

Bij Gelderland denk je meteen aan de Veluwe, een enorm groot gebied. In Nationaal Park de Hoge Veluwe gelden strengere regels wat betreft honden. Ze dienen aangelijnd te worden. De terreinen zijn in bezit van verschillende eigenaren/instanties. Ook loopt er groot wild, waarmee je rekening dient te houden.

Let goed op de regels, die vind je online maar ook op de borden die zijn geplaatst als je een bepaald gebied ingaat.

Enkele losloopgebieden op de Veluwe:

 • In een deel van het Bennekomse Bos
 • Bussloo, recreatiegebied met groot meer, waar jouw hond mag zwemmen in de periode oktober tot mei
 • de Edense Heide met schaapskooi

Het Groesbeekse Bos, behoort aan het Rijk van Nijmegen. Op bepaalde stukken mag de hond loslopen. Let op de borden.

5. Wandelen in een stuk jong Nederland, namelijk Flevoland

Hier vind je plassen en bossen en het is er meestal erg rustig. In Horsterwold lopen grote grazers waaronder Konikpaarden. Je zult begrijpen dat de honden hier aangelijnd moeten worden. Anders dan bij het strand van Zeewolde waar ze wel los mogen lopen. Je Maltezer kan hier lekker aan de lijn snuffelen!

Roggebotzand is een fraaie plek waar de honden vrij mogen lopen met uitzondering van de Roggebotplas. Het is elke keer als je een nieuw gebied betreedt belangrijk om de regels ervan te kennen en die op te volgen, lees de info op de geplaatste borden.

Het populaire Zuigerplaspark is een fijne recreatieplek met kinderspeelplaats. De hond heeft er veel vrijheid behalve bij de kinderspeelplaats. Je hond mag niet altijd los, dus kijk goed waar en wanneer het wel mag en verstandig is om je hond los te laten.

6. De Oostvaardersplassen GEEN toegang voor honden

Een prachtig gebied, maar hoort niet in het rijtje van wandelroutes met honden. Ze mogen hier namelijk niet komen. Deze plek is bekend geworden omdat de zeearend hier is gaan broeden. Geen toegang voor mensen, wel kun je de uitzichttoren beklimmen of kiezen voor een rondleiding.

Omdat er vaker gebieden zijn waar geen honden mogen komen is het raadzaam om vlak voordat je erheen wilt gaan de actuele info op te zoeken, zodat je er niet voor niets heenrijdt.

7. Honden wandelroutes in Utrecht

Utrecht met haar Utrechtse Heuvelrug moet je bezocht hebben, met name de Lange Duinen zijn de moeite waard. Dit is een grote zandverstuiving waar bossen omheen staan. Dit gebied is het gehele jaar door mooi om te zien. Honden mogen hier los lopen.

Hooge Vuursche is tevens een gebied waar de hond kan ravotten. Terwijl hij zich prima vermaakt kun jij de mooiste plaatjes schieten. Houd de hond continu in de gaten en roep hem op tijd terug als hij te ver van je vandaan gaat. Het is belangrijk dat hij je hoort als je roept dus laat de afstand tussen jullie niet te groot worden.

In de provincie Utrecht vind je veel boswachterijen waaronder boswachterij Austerlitz. Wil je zoveel mogelijk van de fraaie natuur zien, huur dan een huisje. In één dag zie je namelijk echt niet alles. Je kunt hier dagen vertoeven zonder in herhaling te treden.

8. Noord-Holland honden wandelroutes

Ook Noord Holland zal je verrassen met de mooiste honden wandelroutes en vergeet het strand niet. Meestal moet de hond van 1 maart tot 1 september aangelijnd over het strand lopen. In de winter mag hij er heerlijk rondrennen.

Dichtbij Monnickendam ligt een recreatiegebied. Geniet er van het uitzicht over het Markermeer en laat de hond zijn energie kwijtraken op een van de vele hondenstranden.

Het Gooise Natuurreservaat heeft boswachterijen, heidevelden, zandgronden. Hier mogen de hond op bepaalde plekken los lopen. Echter waar schapen en runderen lopen moet hij worden aangelijnd. Lees de info ter plekke.

Het is niet om jou en de hond te pesten, maar er zit een goede reden achter als honden niet los mogen lopen of het gebied niet mogen betreden. Houd je aan de regels! Je zit niet te wachten op een boete, toch?

Je zit niet te wachten op een boete, toch?

9. Zuid-Holland honden wandelroutes

Of lekker met je Akita wandelen in een andere provincie? Zuid Holland is een provincie bij uitstek om heerlijk uit te waaien terwijl jij met je hond langs de kust loopt.

Boswachterij Noordwijk zal je bevallen, hier mogen de honden los lopen uitgezonderd in het broedseizoen, hetgeen heel begrijpelijk is. Bezoek ook het hondenstrand van Noordwijk en Scheveningen. In het strandpaviljoen zijn honden meestal welkom, er staat al een bak met water voor ze klaar.

Duinbos gelegen tegenover Clingendael, een bos met veel vogels. Houd de hond aangelijnd als hij er graag achteraan gaat.

Het kralingse Bos met de Kralingse Plas is onderverdeeld in gebieden waar de hond los mag lopen en gebieden waar je hem moet aanlijnen.

10. Zeeland honden wandelroutes

De provincie Zeeland is geliefd, echter voor honden iets minder populair. Ten minste als je praat over losloopgebieden. Deze zijn er niet veel. En als ze los mogen lopen is dat tussen september en mei. Je begrijpt dat dit te maken heeft met de vele badgasten (toeristen).

Toch is er genoeg vrijheid over als je buiten het hoogseizoen deze provincie bezoekt. Het is er dan ook heerlijk rustig. Zeker in de herfst is Boswachterij Westerschouwen één kleurenpracht.

11. Noord-Brabant honden wandelroutes

Noord-Brabant waar je een grote diversiteit in natuur vindt, zul je zeker waarderen. Stuifzand, bos en heide in de Loonse en Drunense Duinen je moet er geweest zijn met je hond uiteraard. Nog meer losloopgebieden zijn: de Roestelberg bij Kaatsheuvel, Bosch en Duin in Udenhout, de Rustende Jager in Biezenmortel en de Drie Linden in Giersbergen.

Ook de Biesbosch waar je kunt wandelen en een bootje kunt huren is een leuke plek om te vertoeven. Bezoek je de Kempen? Houd er rekening mee dat de honden hier slechts op bepaalde plekken vrij mogen lopen. 

Wil je de heuvels in, bezoek dan Limburg. In Zuid-Limburg, op de Sint Pietersberg, eindigt het beroemde Pieterpad. Een fraaie natuur met veel soorten vlinders en vleermuizen. De hond moet aangelijnd blijven. Op de Brunssummerheide mag hij wel los lopen. Noord-Limburg is vlakker maar heeft desondanks een heleboel variatie te bieden: bos, heide, beekjes, vennen en heuvels. Kijk in welke delen de hond los mag lopen.

Gezondheidsvoordelen van een hond in huis, hij haalt je van de bank en zorgt ervoor dat je meer beweegt en meer in de buitenlucht verblijft, weer of geen weer, jullie gaan en geniet van de honden wandelroutes!  

Waar je ook gaat wandelen, zorg ervoor dat je hond altijd gechipt is en staat geregistreerd!

Klantenbeoordeling 8,9 (webwinkelkeur)

Specialist in trainingshalsband, GPS trackers en omheiningen

Weet waar je hond zich bevindt

 • Met GPS trackers kan je een of meerdere honden volgen
 • Hoog bereik mogelijk (tot 20 km!)
 • Geen abonnement kosten 
 • Mogelijk met app, kompas, waterdicht
 • Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
 • Kortingen tussen 12 en 36%

Bekijk honden GPS trackerskorting tot wel 36% 

 

logo online honden speciaalzaak

 

 

Voorkom dat je hond wegloopt!

 • Er zijn twee types onzichtbare honden omheiningen:
 • Bedraad: een antenne draad + halsband met ontvanger
 • Draadloos: een losse zender + halsband met ontvanger
 • Verschillende basispakketten en uitbreidingen
 • Draadloze bereik tot 64 meter
 • Waterdichte modellen beschikbaar
 • Geschikt voor kleine, middel-grote en grote honden
 • Diervriendelijk, correctie is pijnloos (geen stroomschokken!)
 • Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
 • Kortingen tussen 12 en 36%

Bekijk honden omheining systemenkorting tot wel 36% 

 

logo online honden speciaalzaak

 

 

Ongewenst gedrag afleren van je eigenwijze viervoeter?

 • Halsband bestaat uit zender en ontvanger
 • Werkt op basis van geluid, trillingen of statische simulatie
 • Bereik mogelijk tot maar liefst 1600 meter
 • Waterdichte modellen beschikbaar
 • Geschikt voor kleine, middel-grote en grote honden
 • Diervriendelijk, correctie is pijnloos (geen stroomschokken!)
 • Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
 • Kortingen tussen 12 en 36%

Bekijk trainingshalsbandenkorting tot wel 36% 

 

logo online honden speciaalzaak

 

 

Pin It on Pinterest

Share This