Het is een van de belangrijkste dingen bij een hond, het uitlaten. Niet iedereen die heeft meteen de juiste ervaring met honden en weet wat ie kan verwachten en hoe je de dingen het beste kunt aanpakken. Het is namelijk per hond anders en je wilt ook zeker weten dat de hond zijn behoeftes heeft gedaan.

1. Hond uitlaten hoe vaak wandel je per dag?

Het is verschillend hoe vaak je moet wandelen met je hond. Dit ligt en aan de persoonlijke voorkeuren en situatie van de hond maar ook aan het ras.

De ene ras heeft meer tijd nodig om te wandelen. Vaak zijn dit de wat grotere honden en de wat sterkere rassen zoals een herdershond, een husky of een newfoundlander.

1.1 Oudere hond uitlaten is vaker nodig

De persoonlijke situatie van de hond is ook belangrijk hierbij. Denk bijvoorbeeld aan de leeftijd of medische situatie. Een oudere hond kan een zwakkere blaas hebben en dus vaker naar buiten moeten, maar het kan ook zijn dat ze juist door ouderdom minder willen lopen. Let hier dus ook op bij je hond.

Indien het een medische situatie betreft kan het bijvoorbeeld zijn dat de hond diabetes heeft en dus vaker moet plassen. Er zijn meerdere aandoeningen die een hond kan hebben waardoor ze vaker moeten plassen.

Het kan ook zijn dat ze meer drinken en daardoor vaker plassen en het dus niet per se ligt aan de blaas zelf. Probeer dan ook net voor het slapen gaan de hond nog uit te laten.

1.2 Jonge hond uitlaten is genieten

Een hond uitlaten, vooral de wat jongere honden vinden het fijn om te wandelen. Merk je dat ze het fijn vinden probeer het dan zoveel mogelijk te doen. Of je doet een keer per dag een langere wandeling inplannen.

Dit kan bijvoorbeeld in de ochtend zijn of juist in de avond. Zorg in ieder geval dat de hond zijn energie kwijt kan, dit is net zo belangrijk als het doen van zijn behoeftes.

2. Zijn lange wandelingen wenselijk?

Over het algemeen zal iedereen op de vraag ja antwoorden. Welke hond wil nou niet lang wandelen? Het is voor jezelf ook alleen maar goed om te wandelen. Des te langer je met de hond wandelt des te meer jij ook wandelt.

Als het slecht weer is dan willen honden vaak ook niet lang lopen, we kennen de bekende uitdrukking: het is hondenweer.

Het kan dat ze van water houden en het niet erg vinden: dan zijn ze in hun element!

Hondenweer bestaat echt

2.1 Je hond uitlaten op het strand is plezier hebben

Bij mooi weer kun je eigenlijk gaan nadenken wat leuk is om te doen. Maak gebruik van het weer en betrek de hond erbij. Ga bijvoorbeeld door het bos wandelen of ga lekker naar het strand uitwaaien. Honden vinden het heerlijk!

Dit hoeft niet per se alleen in de zomer maar het kan ook gewoon een dag zijn dat het niet regent. Let wel op dat je in de zomer die overal op het strand meer mag lopen met de hond.

Het is een leuk idee om iemand mee te vragen die of ook een hond heeft of het gewoon leuk vindt om te wandelen.

Misschien dat je een vaste dag kan afspreken om te gaan wandelen ergens of elke week bespreken wanneer. Als er een andere hond bij is maakt dat het ook leuker voor de honden om samen te kunnen spelen.

3. Wat als je er geen tijd voor hebt voor je hond uitlaten?

Wij kunnen natuurlijk niet voor iemand bepalen of diegene een hond moet nemen of niet, maar indien je geen tijd hebt om te wandelen is het wel lastig.

Het overkomt natuurlijk een ieder dat het een keer niet uitkomt. In dat geval kun je kijken of je iemand ander kan laten wandelen of je kijkt naar een uitlaatservice. Deze nemen de honden mee naar een wandelplek waarbij ze ook langer wandelen.

4. Het uiterste uit een wandeling halen

Het is natuurlijk het best om de hond te laten rennen en zijn ding te laten doen. Het is een leuk idee om bijvoorbeeld een bal of frisbee mee te nemen om te gooien tijdens hond uitlaten.

Tijdens de wandeling sta je gewoon bij een grasveldje stil om even met de bal te spelen. Tijdens het wandelen kan je hem natuurlijk ook gooien. Dit heeft allemaal te maken met persoonlijke voorkeuren.

Je kunt ook gebruik maken van de wandeling om de hond dingen te leren. Denk hierbij aan bijvoorbeeld ‘zit’ of ‘geef poot’. Dit kun je makkelijk oefenen op een grasveldje en die vind je makkelijk tijdens het wandelen.

Ook oefeningen die je bijvoorbeeld bij puppycursus krijgt kun je daar oefenen. Neem koekjes mee en ga oefenen. Het is leuker dat buiten te doen dan binnen in huis, mits het mooi weer is dan natuurlijk.

Pin It on Pinterest

Share This