Laat je een hond los in december of januari? De meningen zijn er sterk over verdeeld. Sommige mensen doen het gerust, anderen nemen liever geen risico. Hiermee bedoelen we de kans dat er vuurwerk wordt afgestoken gedurende deze maanden.

1. Hond los of niet?

Het maakt ook niet uit wat voor hondenras je hebt, of dat je nu een Akita hebt of een Teckel, elke hond kan ineens schrikken.

Toch zijn er meer dan genoeg mensen die hun hond graag overal los laten lopen. Vaak wordt er gedacht die komt wel terug. Meestal is dat ook wel zo, maar neem geen enkel risico in maanden waarin het kan knallen buiten van het vuurwerk.

2. Onverwachte situatie

Welke maand je ook neemt, het is altijd een risico om de hond buiten je eigen terrein of een goed omheind stuk grond los te laten. Elke hond, ook al is hij erg gehoorzaam en komt hij altijd terug als je hem roept, er kunnen zich onverwachte situaties voordoen.

Denk aan een vliegtuig dat door de geluidsbarrière gaat, een dichtslaande deur van een auto, een knal door vuurwerk, de hond schrikt en maakt zich uit de voeten.

2.1 Een hond los is vaak in paniek

Als hij naar huis loopt is er niets aan de hand, behalve dan het gevaar van verkeer dat hij onderweg tegenkomt. Echter veel honden lopen niet naar huis, ze zijn in paniek en dan is het onduidelijk waarheen ze zullen gaan. Durf jij dit risico te nemen……. , dan kan de hond loslopen.

Wees je er echter heel bewust van hoeveel verdriet je zult hebben als je hem kwijt raakt en wat de hond allemaal onderweg kan meemaken.

3. Kans op vuurwerk

In de maanden december en januari moet je er rekening mee houden dat er onverwachte knallen door vuurwerk zijn, helaas ook nog vaak buiten deze maanden om. Er zijn veel honden doodsbang en jij bent de controle over de hond daardoor kwijt. Een hond in paniek is onvoorspelbaar.

Je kent hem niet terug en kunt roepen wat je wilt, hij gaat er als een speer vandoor. Je wilt niet weten hoeveel honden er in deze maand weglopen en met veel moeite van derden gelukkig gezond worden  teruggevonden.

Voorkomen is uiteraard het beste wat je kunt doen, want een ervaring als deze (een weggelopen hond) komt noch de hond noch de eigenaar ten goede.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

3.1 Sleeplijn en hond los

Als je je hond los wil doen in december en januari kun je ook de sleeplijn voor de hond gebruiken. De hond heeft dan toch meer vrijheid, maar je kunt hem wel terughalen als hij schrikt en hij kan niet weg omdat jullie middels de lijn toch verbonden zijn.

4. Wat moet je doen als jouw hond is weggelopen?

Op de eerste plaats moet je proberen zelf niet in paniek te raken en op de juiste manier te handelen. Zorg ervoor dat zoveel mogelijk mensen weten dat jouw hond is weggelopen.

Informeer de dierenarts en het asiel of pension in jouw regio. Geef de kenmerken van de hond door. Denk aan zijn naam, het ras, de kleur, de omgeving waar hij is weggelopen.

4.1 Chip van de hond

Hopelijk heeft hij een chip en/of een halsband met gegevens waardoor hij eenvoudig bij je terug kan komen als iemand hem heeft gevonden. Blijf zelf een poosje op de plaats waar hij is verdwenen. Zeker als hij NIET uit angst is “vertrokken”. Hij vindt jou dan terug. Je hond registreren is ook al om deze reden van belang.

Bij weglopen uit paniek of angst zal hij zeer waarschijnlijk niet op die plek terugkeren. Social media kan je in veel gevallen helpen.

Is hij niet terug binnen enkele uren dan ga jij je echt zorgen maken en schakel je de Opsporingsdienst voor dieren in. De mensen die hier deel van uitmaken hebben verschillende methodes om jouw hond thuis te brengen, bijvoorbeeld door de inzet van een zoekteam, speurhonden, een vangkooi.

4.2 Aanpak vermissing

Voor elke vermissing is er een aparte aanpak. Betreft het een angstige hond en waarmee dient men rekening te houden? Zorg ervoor dat er iemand thuis blijft die het kan doorgeven als de hond uit zichzelf naar huis terugkeert. Zet de deur of de poort naar zijn eigen terrein open.

Met behulp van een club vrijwilligers, die op zoek gaan naar jouw hond, is de kans groot dat je hem terugvindt. Deze mensen zijn ermee bekend om zoekgeraakte honden terug naar hun baasjes te brengen. Ze hebben daar verschillende methodes voor en zijn niet voor één gat te vangen. Ze gaan dag en nacht door om jouw hond veilig thuis te brengen.

Ze gaan dag en nacht door om jouw hond veilig thuis te brengen.

4.3 Zoeken en zoeken!

Er worden mensen ingezet die bepaalde gebieden doorzoeken en afzetten als ze weten waar de hond zich ongeveer bevindt. Vervolgens kunnen ze vangkooien zetten. Dat klinkt wellicht niet zo vriendelijk, maar het is in veel gevallen zeer succesvol. De werkwijze ervan: de kooi wordt in een gebied geplaatst waar hij is gezien en rondloopt.

Er wordt voer in de kooi gelegd, omdat de hond na een poosje honger krijgt. Hij zal na enige tijd de kooi inlopen en het luik valt dicht.

Er hangt een camera bij, die dag en nacht wordt bekeken, waardoor de hond niet lang in de kooi hoeft te zitten. Men ziet het vrijwel meteen als hij erin loopt. Er gaat een persoon naar hem toe om hem te verenigen met het baasje. Ontzettend goed en dankbaar werk! 

5. Belangrijk om te weten…..

Een hond die lang alleen rondloopt, verwildert snel. Een lieve hond kan veranderen in een hond die bijt en moeilijk te benaderen is. Hij kan onderweg vervelende dingen meemaken, daarom ook is het zaak om alles op alles te zetten hem zo snel mogelijk te vangen.  

Hopelijk heb jij de Opsporingsdienst honden nooit nodig, wel fijn dat je er een beroep op kunt doen als jouw hond zoekgeraakt is.

6. Tips hond los problemen voorkomen

Tips om alle ellende te voorkomen en hem toch voldoende te laten bewegen en mentaal moet te maken:

  • Laat je hond nooit loslopen. Je bent alle controle kwijt.
  • Neem een lange lijn als je hem meer vrijheid wilt geven.
  • Leer hem aan de fiets lopen als je hem meer beweging wilt geven.
  • Zoek omheinde stukken grond waar hij vrij kan en mag lopen.
  • Speel veel met hem en daag hem zowel fysiek als mentaal uit door spel en training.  
  • Huur in groepsverband (samen met andere hondeneigenaren) een stuk braakliggende grond of weide waar de honden met elkaar kunnen spelen. Zorg voor een goede omheining.
  • Volg een hondencursus, waar jij en de hond samenwerken en de hond in contact komt met andere honden. Hier kan hij zijn energie kwijt.   

De hond los in de maanden december en januari wel of niet doen blijft voor iedere hondenbezitter een overweging. Houd je hem aangelijnd dan loop je geen enkel risico. Laat je hem af en toe vrij loslopen dan loop je weliswaar enig risico, maar de hond zal er blij mee zijn. En: de roep om een landelijk vuurwerk verbod neemt toe.

Er is geen antwoord te geven op deze vraag, omdat je niet weet waartoe het loslopen leidt.

In de meeste gevallen zal het goed gaan. Durf jij het aan om het risico te lopen dat het die ene keer fout gaat en jouw hond terecht komt op de opsporingslijst? Niemand kan je hierin raad geven, het is aan jou. De maanden december en januari worden hier specifiek genoemd, omdat de kans op vuurwerk in deze periode het grootste is en veel honden hier erg bang voor zijn, waardoor de kans op weglopen deze tijd groter is.  De hond los…een lastige afweging!

Klantenbeoordeling 8,4

De beste en goedkoopste hondenverzekering

  • Alle hondenrassen welkom
  • 4 pakketten met oplopende vergoeding en dekking
  • Basispakket: consult, diagnostiek, operaties, bijzonderlijk behandelingen, medicijnen
  • Identificatiechip plaatsen inbegrepen
  • Aanvullende verzekeringen mogelijk (chemo, reisverzekering)
  • Direct online afsluitbaar, 14 dagen bedenktijd
  • 92% van de klanten beveelt hun aan
logo online honden speciaalzaak

Pin It on Pinterest

Share This