Honden training spullen, waar ben je naar op zoek? Wat zijn nou echt handige honden training spullen die je echt moet hebben als hondeneigenaar? Goed om je daar eens in te verdiepen en daarom helpen wij je graag verder.

1. Belonen een voorwaarde voor succes

Het zal wellicht niet meteen in je opkomen maar trainen met de hond zal in het begin voor 10% trainen zijn en 90% belonen en spelen als hij zich heeft ingezet.

Die verhouding wordt naar verloop van tijd en naarmate de hond wat ouder wordt anders. Een puppy moet meteen worden beloond als hij iets goed heeft gedaan.

Fout gedrag negeer je, geen aandacht aan schenken. Een hond is namelijk alleen maar uit op aandacht van het baasje en dat geef je hem ook als je teveel aandacht geeft aan fout gedrag.

Beloon op het juiste moment, dus meteen! Te laat belonen is leuk voor de hond, maar heeft geen effect op de training, hij weet namelijk niet meer waarvoor hij wordt beloond als je dat niet meteen doet. Gebruik honden training spullen niet om je hond mee te straffen.

Een honden trainen is 10% trainen en 90% belonen

2. Begin de training met het aanleren van de basiscommando’s

Je hebt een puppy gekozen. Wat zijn jouw plannen voor een puppy training met de hond?

 • Een gehoorzame huishond, die de basiscommando’s hier of kom voor, zit, af, volg, blijf of wacht opvolgt
 • Je wilt een behendigheidstraining doen, denk bijvoorbeeld aan agility
 • Je wilt met hem speuren
 • Je wilt hem klaarstomen voor de bewaking
 • Zijn toekomst is om als hulphond ingezet te worden

Er zijn veel mogelijkheden. Een puppy kan erg veel leren en ook voor de wat oudere hond zijn er genoeg opties. Toch moet jij als zijn baasje je er niet op blindstaren als andere honden het steeds beter doen.

Niet elke hond is voor elke opleiding/training geschikt. Daar dien je bij het zoeken naar een honden soort en/of hondenras op te letten.

Waarvoor heeft hij aanleg, kijk ook naar de ouders. De honden fokker kan je daarover veel vertellen. Wat voor iedere hond ongeacht het ras van belang is (en dat geldt voor elke cursus), is het beheersen van de basiscommando’s. Voor speciale doelen (drugshond, bewaking, hulphond) worden strenge eisen aan de hond gesteld.   

3. Belang van basiscommando’s

Een voorbeeld van het belang van het beheersen van de basiscommando’s. Je loopt samen met je hond naar de glasbak om glazen potten weg te gooien. Rondom de glasbak liggen stukjes glas.

Het is geen goed idee om met de hond daar doorheen te lopen. Het is dan handig als jij jouw hond dan op korte afstand van de glasbak af kunt leggen met het commando “blijf”.

Jij kunt dan zonder problemen je glas deponeren in de bak, zonder dat de hond risico loopt op glas in zijn voetzooltjes. Nog een ander voorbeeld.

De hond loopt los waar het mag en je nadert een pad die jullie pad kruist. Er komen wielrenners aan en jouw hond wil die pad oversteken.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

3.1 Hele gewone situaties

Als hij het commando “wacht” kent kun jij een aanrijding voorkomen. Hele gewone situaties, die iedereen kan meemaken. Belangrijk om te weten is dat je een nieuw commando pas dan introduceert als hij het vorige commando kent.

Uiteraard blijf jij alles herhalen en niet alleen op de cursus, maar juist ook thuis en buiten de poort onder verschillende omstandigheden en op diverse tijden.

Je zult merken dat de commando’s opvolgen buiten de poort een stuk moeizamer verloopt. Er zijn daar zoveel meer prikkels dan achter het huis.

Wees geduldig en beloon uitbundig met je stem, afgewisseld met een beloningskoekje of een schouderklopje “goed gedaan” als het goed gaat.

4. Praktische tips bij het trainen met honden training spullen

We geven een acht heerlijk toepasbare tips:

 • Tip 1: commando’s worden ook in de Engelse taal gegeven. Prima, kies de taal van jouw voorkeur Nederlands of Engels. Gebruik altijd dezelfde taal en niet door elkaar, want dan begrijpt de hond je niet. Vertel dit ook aan je huisgenoten die contact hebben met de hond, zodat er één lijn wordt getrokken
 • Tip 2: geef geen 2 of 3 commando’s achterelkaar bijvoorbeeld “hier, zit, af”. Als de hond naar je toe komt wanneer je hem roept beloon je hem meteen en geeft pas even later het commando “zit” en eventueel daarna “af”. Maak elke oefening af en beloon, voordat je aan de volgende begint. Als je dit vaak oefent zal de hond de volgorde snel kennen en uit zichzelf keurig naast je gaan zitten, zoals je hem dat hebt aangeleerd. Gebruik regelmatig honden training spullen zodat je hond er ook rustig aan kan wennen.
 • Tip 3: heb geduld en wees je ervan bewust dat het de ene keer vlotter en beter zal verlopen dan een andere keer. Je traint, werkt, speelt met een levend wezen en niet met een robot. Houd ook rekening met de weersomstandigheden. Ga niet trainen als het erg warm is of ontzettend koud. Bij de hond kan oververhitting en onderkoeling optreden. Ook sneeuw heeft vervelende neveneffecten als sneeuwklontjes tussen de tenen. Als je twijfelt, raadpleeg dan altijd een dierenarts!
 • Tip 4: reageer niet te boos als het even niet lukt. De hond kan angst ontwikkelen en vervolgens lukt er niets meer. De hond moet graag voor je “werken” en niet uit angst. Dus introduceer de honden training spullen ook rustig aan je hond.
 • Tip 5: respecteer altijd je hond.
 • Tip 6: iets nieuws aanleren doe je bij voorkeur op eigen terrein waar de minste prikkels zijn die voor afleiding zorgen. Lukt het thuis goed, ga dan buiten de poort op een veldje verderop.
 • Tip 7: train alleen als de hond fit is.
 • Tip 8: train niet als je zelf moe of chagrijnig bent, je moet allebei plezier aan de trainingen beleven. Met de honden training spullen ga je samen veel mooie momenten beleven.

5. Welke honden training spullen heb je nodig?

Voorwaarden om met de hond de trainen:

 • jouw geduld,
 • goed humeur
 • een hond die fit is,
 • een afgesloten terrein of je eigen tuin met weinig prikkels. Later ga je op zoek naar een plek met meer prikkels.

Zijn bovenstaande voorwaarden aanwezig? Dan ga je op zoek naar honden training spullen en andere zaken. Dan zijn de volgende algemene zaken van belang (zoals de honden training spullen):

 • een goede halsband met riem, eventueel een reserve riem en een trainingshalsband
 • een lange lijn,
 • beloningskoekjes en/of lievelingsspeeltje van de hond (van groot belang bij de honden training spullen en mag niet vergeten worden!).
 • water, er zijn speciale honden drinkflesjes te koop bijvoorbeeld bij de dierenspeciaalzaak, ook handig voor onderweg,
 • grondpin om de hond vast te kunnen leggen,
 • een fietskar, als je met de hond naar de hondenclub gaat en de hond nog te jong is om die afstand naast de fiets te lopen, of als de afstand te groot is, een zwemvest als de hond gaat zwemmen of mee de boot op gaat,
 • een loopplank, zodat de hond eenvoudig de auto kan instappen, ook voor oudere honden. Leer het de hond als puppy aan en je hebt er een hondenleven lang gemak van en de hond ook. Een oudere hond die gewrichtsproblemen krijgt en de loopplank niet kent, zal er geen gebruik van durven maken. Onbekend maakt onbemind, dus jong geleerd is oud gedaan en hij blijft zijn hele leven lang in staat met de auto mee te gaan. Goed voor hem en goed voor jouw rug, je hoeft hem niet te tillen.

voorwaarden voor een honden training: geduld, humeur en een fitte hond

6. Speciale honden training spullen voor de hond

Jij noemt het trainen en oefenen met je hond, voor de hond is het spelen. Spelenderwijs leer jij de hond van alles aan. Wat kun je gebruiken om het voor allebei leuk en afwisselend te houden?

Hier volgt een opsomming: dummy, denkspellen, bal, supboard om samen te suppen, agility set, pionnen set met al dan niet verstelbare dwarsliggers, frisbee, een tunnel, een zandbak om spullen op te graven, een waterbak om spullen eruit te halen (leuk spel als het heet is).

Bij de behendigheidssets kijk je welke voor jouw hondenras geschikt is. Koop enkele boeken over het hondenras dat jij hebt. Er zijn ook erg leuke en praktische boeken met voorbeelden van spellen te koop, fysieke spellen en denkspellen. Er zijn erg veel leuke honden training spullen te koop, voor jong en oud.

6.1 Voor een hond is het een spel

Zoals gezegd is trainen op een leuke manier met je hond bezig zijn. Voor hem is het spel en aandacht van het baasje. Lees over het ras dat je hebt om zijn gedragingen beter te begrijpen.

Houd in alle gevallen tijdens de training rekening met de bouw van de hond en laat een grote en forse hond niet dezelfde bewegingen maken als een kleine behendige hond.  

Naast spullen voor de hond kun je voor jezelf praktische kleding speciaal voor de hondentraining bestellen.

Denk aan een rok of broek (of een beloningstasje) waarin je alles kunt stoppen dat je tijdens de training nodig hebt, zodat jij je handen vrij hebt. Een regenjas zal ook niet overbodig zijn en laarzen. Neem voor jezelf reflecterende kleding en voor de hond een reflecterende halsband of riem voor jullie veiligheid.    

7. De juiste hondenclub vinden

In belang van de hond is het vinden van de juiste hondenclub om daar te spelen en te trainen essentieel. De fokker kan je wellicht adviseren, ook andere hondeneigenaren met ervaring kunnen je daarbij helpen en ook online vind je hondenverenigingen. In ons overzicht van alle hondenrassen kan je per hondenras een rasvereniging vinden. Die kunnen je ook verder op weg helpen.

Zoek in jouw regio. Jij maakt de keuze uiteindelijk, dus neem voordat jij je met je hond aanmeldt een kijkje bij een hondenclub en kijk hoe een training wordt gegeven.

7.1 Ga kennis maken

Bevalt de aanpak? Maak kennis met mensen aldaar die de club kennen. Hoe zijn hun ervaringen? De trainer van de hondenclub geeft je tips en adviezen, maar de meeste training gebeurt thuis of onderweg. Dat halfuurtje of uurtje op de club met je hond trainen is echt niet voldoende voor optimaal resultaat. Je kunt ook zonder club je hond trainen.

Een van de grote voordelen van een club echter is dat jouw hond met andere honden in contact komt op een verantwoorde manier. Vooral tijdens de puppycursus wordt er veel gespeeld en wordt er een rangorde bepaald.

Een ander voordeel is dat jij het geleerde op de club thuis verder uitwerkt en elke dag oefent voor de volgende les. Je snapt het al “die stok achter de deur”. Ontdek welke leuke honden training er zoal zijn en geniet samen!

Meer weten? Download gratis ons recente eBook ‘Hoe wordt mijn hond geweldig’ met 7 praktische oefeningen om basis commando’s aan te leren.

Klantenbeoordeling 9,2 (Trustpilot)

Sinds 2004 de webshop  voor tuigen en lijnen, (reis)benches en trainingsmaterialen, tot de verzorging van vacht, huid en gebit

Honden benches voor elke situatie.

 • Opbouwbare benches voor op reis
 • Metalen benches met scheidingspaneel
 • Nachthokken van grenen hout en kunstof
 • Kennelreiniging materiaal
 • Losse (gaas)deurtjes voor benches
 • Hoge kwaliteit, altijd veilig, comfortabel voor je hond

Bekijk benches mogelijkheden Veilig en comfortabel 

logo K9 shop

Elke hond heeft training nodig

 • Apporteerblokken, clickers en fluitjes
 • Bijtrollen, bijtmouwen en kussens
 • Veldmateriaal en slipkettingen
 • Baldroppers, magneetballen
 • Trainingsbanden en supplementen
 • Keuze uit 200+ producten, ook voor puppy’s
 • Materiaal voor gehoorzaamheid, agility, jachthondensport enz

Bekijk sport & trainingRecreatief, sport, training 

logo K9 shop

Spetter, spieter, spater, jouw hond lekker in het water.

 • Robuuste en sterke honden zwembaden
 • Speelgoed voor in het water
 • Watersproeiers (voor op vakantie!)
 • Luchtbedden speciaal voor honden
 • Betrouwbaar, altijd veilig, comfortabel voor je hond

Bekijk waterspeelgoed Groot assortiment 

logo K9 shop

Speelgoed voor je hond of puppy maakt hem dolblij

 • Trainingsmateriaal voor apporteren
 • Speelgoedbotten, bijtringen
 • Knuffels en werpstokken
 • Ballen, met en zonder piepjes
 • Flos- en tennisballen (fetch launches)
 • Keuze uit 200+ producten, ook voor puppy’s
 • Hoge kwaliteit, altijd veilig, comfortabel voor je hond

Bekijk hondenspeelgoed Keuze uit 200+ producten 

logo K9 shop

Hond gaat mee, maar wel veilig

 • Veilig in de auto: gordels, hoezen, netten
 • Comfort: water- en voederbakken, dekens, draagtassen, reismanden
 • Fiets: karren, manden, joggersets
 • Ballen, met en zonder piepjes
 • Hondenbuggy’s
 • Poepzakjes en houders
 • Keuze uit 200+ producten, ook voor puppy’s
 • Hoge kwaliteit, altijd veilig, comfortabel voor je hond

Bekijk vervoer & op reisKeuze uit 200+ producten 

logo K9 shop

Hondentuig is fysiek fijner en geeft meer controle

 • Y- en H-hondentuigen
 • Borst- en instaptuigen
 • Zwemtuigen en intensief sporten
 • Tuigen voor blindengeleidehonden
 • Accessoires zoals zijtassen, tussenstukjes, labels
 • Keuze uit 200+ producten, ook voor puppy’s
 • Hoge kwaliteit, voor kleine en grote honden

Bekijk hondentuigenKeuze uit 200+ producten 

logo K9 shop

Pin It on Pinterest

Share This