De gehoorzaamheidstraining honden is niet alleen een training voor de hond, maar zeer zeker ook voor zijn eigenaar/baasje. Zeker als jij voor het eerst een hond in huis neemt is alles wellicht nog nieuw.

Heb je nooit eerder een hond gehad dan zal een gehoorzaamheidstraining voor jou erg effectief zijn. En uiteraard ook voor de hond, want die ontmoet er soortgenoten en dat is heel belangrijk bij de opvoeding.

1. Gehoorzaamheidstraining honden, spelen en meer…

Spelen met andere honden, ze leren van elkaar en kunnen nergens beter hun energie kwijt dan door op het veld te stoeien met soortgenoten. Spelend leren dat is wat een puppy doet tijdens een gehoorzaamheidstraining.

Een goede cursus en begeleider zullen de hond nooit overvragen. In het begin is het allerbelangrijkste wat behaald dient te worden een goede band tussen hond en baasje, samen spelen, samen werken.

Jij leert de hond goed kennen en de hond leert wat jij van hem verwacht en zal daaraan graag gevolg geven.

1.1 Verhouding hond en baas

Er zal worden ingegaan op de houding van het baasje, want deze speelt een heel belangrijke rol. Een baasje moet uitstralen wat hij van de hond wil.

Rechtop staan, duidelijk aangeven als de puppy iets goed doet, complimentjes geven op de juiste toon en negeren als de puppy iets doet wat niet mag of corrigeren met je stem.

Dat gebeurt consequent en duidelijk met een lage stem. Het dient voor de hond duidelijk te zijn wanneer jij blij en vrolijk bent als hij iets goed doet en wanneer je bepaald gedrag niet accepteert.

2. Wat leer je op een gehoorzaamheidstraining honden?

Je leert er dat je met geduld, veel aandacht en de juiste aanpak veel kunt bereiken.

Je leert er wat er bij alle rassen en niet-rassen mogelijk is. Je leert dat de ene hond door zijn lichaamsbouw behendiger is dan de andere, waarmee je dan ook rekening moet houden en de juiste oefeningen moet kiezen.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

Je leert er dat gehoorzamen voor jou erg prettig is en dat de hond er de voordelen van heeft. Jij omdat je op de hond kunt vertrouwen.

Je weet dat hij terugkomt, niet tegen anderen opspringt, geen fietsers najaagt en dat allemaal door het volgen van een gehoorzaamheidscursus eventueel met vervolgcursussen (die je alleen kunt volgen als de hond de basisregels van gehoorzaamheid kent). Je leert ook dat de hond netjes mee moet wandelen en niet moet trekken aan de riem.

Kortom een gehoorzaamheidstraining honden maakt beide blij!

2.1 Opstapje andere cursus

Een gehoorzaamheidscursus is het opstapje naar andere cursussen zoals speuren, behendigheid en andere. Daarom is het een belangrijk basis.

2.2 Aandacht voor elkaar

Het is belangrijk dat je begint met de aandacht van de hond te krijgen en deze vast te houden. In het begin is het kort en vervolgens bouw je dit langzaam op.

Laat hem aan zijn naam wennen. Het lijkt zo vanzelfsprekend dat hij naar je toe komt als je zijn naam roept, maar ook dat moet worden aangeleerd.

Als het je lukt zijn aandacht te krijgen en vast te houden (de hond vindt jou interessanter dan zijn omgeving), dan kun je hem veel leren. Dus beloon hem uitbundig als hij je aankijkt. De wat oudere honden volgen hun baasjes in alles, ze kennen hun gewoontes.

Basis gehoorzaamheidstraining honden: je begint met de aandacht van de hond te krijgen en deze vast te houden.

2.3 Bij een pup is anders

Voor een puppy echter is alles nieuw en interessant, de afleiding om hem heen is groot. Houd er rekening mee dat de boog nog niet lang gespannen kan staan, de concentratie is beperkt, doseren is belangrijk.

Een goede cursusbegeleider zal ook nooit te lang doorgaan, maar hij of zij zal de puppy’s veel laten spelen.

Dankzij de gehoorzaamheidstraining honden ga je een goede band opbouwen samen en daar werk je dag in dag uit hard aan.

Schaam je nooit als de hond op het cursusterrein doof lijkt te zijn en geen enkele aandacht voor jou heeft, terwijl hij thuis de oefeningen perfect uitvoert. Er zijn daar zoveel meer prikkels dan thuis. Heb geduld, geef niet op, blijf oefenen.  

3. Wat is er zo prettig aan een gehoorzame hond?

We kunnen legio voordelen noemen van het hebben van een gehoorzame hond. Het zijn soms open deuren maar willen er enkele te noemen:

 • Hij is bijna overal welkom.
 • Het is een stuk veiliger als een baasje zijn hond onder controle heeft.
 • De hond heeft duidelijkheid, hij weet wat er van hem wordt verwacht bij aangeleerde commando’s. Denk aan: zit, volg, af, wacht, hier, deze kunnen zelfs zijn leven redden bijvoorbeeld als hij een drukke straat wil oversteken.
 • Maar ook commando’s als stil (stoppen met blaffen) en luid (als hij moet blaffen) kun je hem aanleren, niet alles tegelijkertijd uiteraard. Blijf alle commando’s herhalen.
 • Na de gehoorzaamheidscursus kun je met de hond verder gaan bijvoorbeeld een behendigheidscursus, leren apporteren, speuren. Een en ander hangt ervan af of jouw hond voor een bepaalde cursus geschikt is.  

Besteed samen veel aandacht aan de gehoorzaamheidstraining honden, aandacht voor elkaar en op weg naar een mooie toekomst samen.

4. Samen genieten

Het is genieten voor hond en baas als je samen een cursus volgt. Je gaat er samen heen, bent gericht bezig, aandacht voor elkaar en thuis oefenen, dus ook weer tijd samen doorbrengen.

Denk er wel altijd goed bij na wanneer je gaat spelen of werken met je hond. Merk je dat hij niet fit is of als het erg warm is, stel het even uit. Overvraag hem niet, want dan ga je geen stapje vooruit maar tien stappen terug.

Mocht je ook open staan voor online trainingen? Bekijk dan onze speciale pagina Hond Trekt Aan de Lijn online cursus. Al ruim 3000 keer gegeven, dus heeft zijn waarde al bewezen!

Pelsbarn premium hondenbed

Pak de extra korting van 10%!

De droom van elke hond: een eigen plek gezellig naast jou!

 • Bescherm thuis je meubels tegen haren en voorkomt vieze poten op de bank
 • Werkt rustgevend voor je hond door de verhoogde rand
 • Was machine-vriendelijk: snel schoon
 • Verbetert de slaapkwaliteit van je hond (elk ras en leeftijd)
 • Hoogwaardige materialen (vegan), uniek ontwerp en Scandinavisch design

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting 

 

Pelsbarn en trustpilot -300

 • Hoes is 100% veganistische Viscose vezels en voelt extreem zacht aan als zijde.
 • Geen gewrichtsproblemen dankzij verhoogd ontwerp
 • Honden krijgen geen huidproblemen of oververhitting door de gebruikte luchtige stoffen
 • Hoes kan door 2 ritssluitingen snel verwijderd worden en kan in de wasmachine
 • Bodem van het Pelsbarn bed is verstevigde Oxford stof. Beschermd je hond tegen oneffen en gladde oppervlakten

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting! 

 

Pelsbarn mand voorbeeld


Garanties

 • Houdt zijn vorm
 • Verwijderbare en wasbare hoezen
 • Hoogwaardige kwaliteit & bijtbestendig
 • Gemaakt van niet-toxische materialen
 • Ontwikkeld met Wakker Dier en per aankoop een gift aan het asiel

Acties:

 • Nu tijdelijk van €99 euro voor €74 euro!
 • Extra 10% korting als je besteld via onze site!

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting! 

 

 

Pelsbarn mand wasmachine vriendelijk

 

Pin It on Pinterest

Share This