Flyball, daar zijn erg veel honden gek en hoe komt dat dan? Een balletje, je zou haast denken daar willen alle honden alles voor doen, maar dat is toch niet zo. Maar toch zijn er veel honden wel echt dol op flyball. We gaan je graag meer vertellen over wat de reden daarvan is. Misschien kom jij er dan ook wel achter dat het wat voor jou en je hond kan zijn.

1. Flyball voor jouw hond

Het is een feit, bijna alle honden zijn dol op flyball, maar wat is dat nu eigenlijk? Het is in elk geval plezier voor twee, zowel voor de hond als zijn baasje. Eigenlijk plezier voor veel meer baasjes en honden, want flyball is de enige teamsport bij honden.

De enorme focus die je ziet tijdens dit spel of noem het hondensport, is bijna niet voor te stellen zo goed. Observeer en geniet! Een hond die dol is op een bal kan flyball leren.

Een andere voorwaarde is dat hij goed is gesocialiseerd, dat hij de commando’s van zijn baasje opvolgt en niet tijdens een wedstrijd met andere honden gaat spelen of vechten.

2. Flyball en gezondheid hond

Je hond dient een goede gezondheid te hebben. De conditie dient ook goed te zijn, maar door de flyball zal deze alleen maar verbeteren.

Door de vier hindernissen zo snel mogelijk te nemen komt hij bij zijn doel, een apparaat waaruit hij een bal kan pakken.

2.1 Direct een beloning te pakken

Hij heeft dus meteen een beloning te pakken als hij zijn “werk” goed doet. Dat motiveert en stimuleert. Hij kan zijn energie hierin kwijt en ook dat heeft elke hond nodig.

Ook een enthousiaste baas bij de finish is belangrijk voor een snelle terugtocht. Dat zorgt voor goede resultaten. Als de eerste hond zijn bal heeft gehaald, volgt de volgende. Gun jij jouw hond sport en spel waarin hij zich helemaal kan uitleven, kies voor dan voor deze sport.

Flyball is een echte teamsport

3. Voor welk ras is flyball aan te raden?

Alle rassen mogen aan flyball deelnemen van de grote Duitse Herder tot en met de Jack Russel. De hoogte van de hindernissen wordt afgesteld op de kleinste hond uit de groep honden die samen een ploeg vormen.

Noemenswaardig: bij uitstek de Border Collie is erg goed in deze sport, zie hem of haar rennen, wat een snelheid, wat een focus! De Border Collie werkt graag voor zijn baasje en dat zie je terug in zijn inzet.

Flyball is een teamsport voor honden (vergelijk het met een estafette) en hun baasjes. Een Australische Herder is er ook zeker dol op! Ze rennen graag en werken graag met je samen.

Hieronder een fraaie video van een wedstrijd tussen een husky en border collie

4. Puppy en flyball? Wacht nog even

Heb je een puppy dan dien je nog even te wachten met deze training. De hond moet minstens 1 jaar oud zijn en volgroeid voordat jij met de hond flyball kunt beoefenen. Uiteraard zijn de wedstrijden dan nog ver weg. Je dient eerst heel veel te trainen voordat jouw hond mee gaat doen aan wedstrijden.

Het rennen en de snelheid om de hindernissen te nemen zal niet de moeilijkheid zijn, wel is het moeilijk om de hond te leren goed te draaien bij het apparaat waaruit het balletje komt.

Niet alleen voor de snelheid (al is die erg belangrijk bij flyball), maar vooral voor de belasting van de hond tijdens de draaibeweging. Honden die meedoen dienen geen enkele klacht te hebben aan hun gewrichten, denk aan heupen en knieën.

Tips flyball

Bekijk online meer filmpjes waarop je de honden bezig ziet of bezoek een wedstrijd. Word jij ook enthousiast? Meld je dan aan bij een kynologenclub om te gaan trainen.

Er wordt hier gesproken over wedstrijden, maar je kunt deze sport ook recreatief beoefenen. Training is in elk geval noodzakelijk in beide gevallen. 

Pin It on Pinterest

Share This