Een veelvoorkomend probleem bij hondeneigenaren is dat de hond aan de riem trekt. Dit is erg vervelend en kan ook erg frustrerend zijn. Iedere keer als je lekker wilt gaan wandelen dan sta je weer voor hetzelfde dilemma, geef je er aan toe? Trek je terug? Wat is de beste optie om je hond te trainen om het trekken aan de riem af te leren? Middels dit artikel krijg je drie tips om het trekken aan de riem snel af te leren.

1. Hond trekt aan riem, wat nu?

Je hebt verschillende hondenrassen, je hebt grote en kleine honden en sterke en minder sterke honden. Als baasje wil je graag dat je hond netjes met je meewandelt en je niet meetrekt.

Je hond trekt aan riem. Helaas komt het toch vaak voor dat een hond je wel meesleurt over de weg en dat is niet prettig wandelen. Maar wat kun je er aan doen als je hond trekt aan de riem? Gelukkig kun jij met onze tips direct aan de slag in de praktijk om dit gedrag zo snel als mogelijk af te leren.

1.1 Waarom trekt een hond aan de lijn?

Een hond trekt aan riem is eigenlijk aangeleerd gedrag. Als je hond dit de eerste weken als hij bij je is mag, dan keur je het trekken aan de lijn goed. Maar als de hond ouder wordt en ook zwaarder, dan zal hij dit alsnog doen.

Maar het gevolg is dan wel dat jij wordt uitgelaten in plaats van de hond. De hond zal bepalen waar je heen gaat en normaal moet jij dat als eigenaar bepalen.

1.2 Belonend gedrag of toch angst?

De hond kan trekken aan de riem ook ervaren als belonend gedrag. Jij volgt je hond namelijk als de hond aan de lijn trekt. De hond komt hierdoor wel sneller op de plaats waar dat hij naartoe wenst te gaan.

Dit kan de hond als beloning zien. De hond zal dus iedere keer tijdens het wandelen trekken, want eigenlijk weet de hond niet beter dan dat het anders moet.

Hond trekt aan riem kan ervaren worden als beloning of angst

Het trekken aan de riem kan bij de hond ook uit angst zijn, als de hond weg wil bij andere mensen of honden, dat is het vluchtgedrag. We zien nogal eens vuurwerkangst bij honden, maar het kan ook om andere redenen. Daarom is goed socialiseren van de hond ook zo belangrijk, alleen kun je het helaas niet altijd voorkomen.

Een hond kan altijd schrikken, maar we hebben wel tips voor je om het trekken aan de riem snel af te leren.

2. Hond trekt aan riem, zo leer je het af!

Tip 1: Omdraaien

Als de hond aan de riem trekt, dan is het vaak een automatische reactie van de baas dat je aan de riem trekt en boos wordt op de hond. Maar werkt dit? Nee. De hond kan zelfs bang worden omdat je je stem verheft.

Het gevolg kan zijn dat het gedrag alleen maar erger wordt. Maar wat moet je dan wel doen? Je kunt een draai maken van 180 graden als je hond trekt. Je loopt dan dus de tegengestelde richting in van je eigen hond.

Als je dit vol blijft houden, dan zal de hond na verloop van tijd inzien dat trekken aan de riem niet gewenst is en zal zich aanpassen.

Tip 2: Volgen

Sommige honden hebben een lange adem en blijven het trekken aan de riem als een spelletje zien. Daarom moet je als hondeneigenaar nog een langere adem hebben en dan kun jij de volgende tip toepassen en dat is de volg oefening.

Als de hond aan de riem trekt, dan ga je je hond uitnodigen om naast jou te komen lopen. Je hebt dan alle aandacht van de hond nodig en een fantastische beloning.

Een lekker hondenkoekje kan dan helpen en zo kun jij de aandacht van de hond vasthouden. Als je hond met eten niet te belonen is, dan kun je dit ook met een leuk speeltje doen (wat hij alleen krijgt met deze oefening).

Maar stop, want dan ben je er nog niet. Je gaat iedere keer een stapje verder met deze oefening. Je laat de hond eerst een paar meter naast je lopen en dan tientallen meters en dan wil je dat de hond een groot deel van de wandeling netjes volgt.

Je kunt hier dan het commando volg aan vast koppelen en dan weet de hond wanneer hij moet ‘volgen’. Als hij dan even mag snuffelen e.d. dan kun je daar het commando ‘vrij’ voor geven en dan mag de hond even zijn eigen weg vervolgen.

Tip 3: Stilstaan

Als de hond aan de riem trekt, dan is er niets zo vervelend voor de hond dan dat jij als eigenaar gewoon stil gaat staan.

De hond wil graag naar zijn doel, maar als hij trekt ga jij stilstaan en komt hij dus geen stap (of in dit geval geen pootje) verder. Het vraagt wel veel tijd en aandacht van je, want volhouden is het enige wat bij deze oefening werkt als de hond trekt aan riem!

3. Hond trekt aan riem? Volhouden met oefenen!

Als de hond aan de riem trekt dan is dat erg vervelend. Het is niet ineens na twee of drie keer oefenen afgeleerd. Het is daarom van belang dat je vol blijft houden en bij ongewenst gedrag direct laat merken aan de hond dat jij er niet van bent gediend.

Spelenderwijs kun je het samen onder de knie krijgen en samen fijne wandelingen maken. Zo kan je hond veel trainen. Van een hond laten liggen op commando, tot get verminderen van het trekken aan de riem!

Pin It on Pinterest

Share This