Dierenliefhebbers zijn telkens blij als er weer een partij illegaal vuurwerk is onderschept. Die partij gaat in elk geval de lucht niet meer in. Ze zijn blij voor de dieren, hun eigen dieren, maar ook voor de dieren in de wei en de dieren die in de vrije natuur leven en niet begrijpen wat er gebeurt. Flitsen, gesis, geknal, soms lijken de geluiden op bommen die ontploffen.
1. Hond bang voor vuurwerk? Bescherm hem!
Hoe beschermen we onze dieren daartegen, tegen deze angst? Elk jaar opnieuw hopen dat Oud en Nieuw snel voorbij zijn……, echter het hele jaar wordt er vuurwerk afgestoken. Wennen de dieren er dan aan? Dieren die bang zijn wennen niet snel aan vuurwerk, wellicht wennen ze er nooit aan.
De oplossing is geen vuurwerk, alleen een siervuurwerkshow die een gemeente organiseert op één plek. Daar hoef je met de hond niet heen, dus heb je er geen last van en anderen kunnen ervan genieten zonder overlast voor alle dieren.
Mijn hond bang voor vuurwerk? Ja!
2. Bange hond, vervelend en wat doen?
Een hond die bang is voor vuurwerk is vaak ook bang voor andere knallen en flitsen, denk aan donderslagen en bliksemflitsen. Zeker de oudere hond die bang is zal bang blijven. Een puppy kun je proberen te laten wennen aan deze geluiden door hem overal mee naar toe te nemen, de kermis, de verlichte winkelstraat.
Echter wanneer de hond een keer enorm schrikt zal het moeilijk zijn deze angst te overwinnen.
2.1 Zoek een veilig plek
Wat je zeker wel moet doen in het belang van jouw hond of ander dier dat jij verzorgt en waarvoor jij de verantwoording draagt, is te zorgen voor een veilige plek tijdens het vuurwerk op Oudjaarsavond (op de onverwachte knallen en flitsen het hele jaar door kun je hem niet voorbereiden).
Laat hem binnen, blijf erbij, niet op het dier mopperen, maar laten weten dat je er bent en dat het oké is. Want hond bang voor vuurwerk heeft steun nodig.
Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber
Je vind er basiskennis over aanschaf, opvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!
2.2 Goede halsband
Als je gaat wandelen, dan moet je ervoor zorgen dat je hond voorzien is van een goede halsband en het liefst ook een tuig en dubbele lijn. Je moet voorkomen dat je hond vermist raakt.
Als je de mogelijkheid hebt kun je de hond met vuurwerk in de tuin laten plassen, maar sommige mensen moeten er helaas echt op uit met de hond. Ga als het kan dan met de hond in de auto een eindje verderop waar het vuurwerk minder is.
3. Binnen een angstige hond
Er zijn honden die ook al zijn ze bij je binnen en in jouw buurt enorm angstig zijn. Je vindt dat zielig en dat is ook zo. De hond begrijpt niet wat er aan de hand is. Hij kan raar gedrag gaan vertonen, wegkruipen op plekken waar bijna geen plaats voor hem is.
Voorbeeld: uit het leven gegrepen een hond die tussen de kachel en de muur probeert te kruipen, een hond die achter de toiletpot kruipt, de angst is groot! Een hond in paniek kan rare en gevaarlijke capriolen uithalen, dus houd hem in de gaten. Straal zelf rust uit.
3.1 Angst zit diep
Er zijn hondenbezitters die hun hond pillen of druppels geven tegen deze angst. Ze zouden dan rustiger worden…… . Ook uit ervaring: een angstige hond met een pilletje of druppels kan dan wel rustiger lijken, van binnen is hij dat niet.
Je ziet dat als op de plek waar de hond ligt een heleboel kwijl ligt. Een hond bang voor vuurwerk is vervelend en de angst zit diep en is niet bij iedere hond met een pilletje of druppeltjes weg te nemen.
4. Sluit alles goed af bij een bange hond!
Let op dat de deuren van je huis goed dicht zijn (desnoods met de sleutel sluiten) en ook de poort van de tuin. Is de omheining hoog genoeg, een hond in nood doet dingen die je niet van hem gewend bent. Op de klink springen en de deur vliegt open.
Hij loopt nooit uit de poort ook niet als die openstaat, maar wel als hij in paniek is. Je raakt hem daardoor kwijt en je weet niet waarheen hij zal gaan. Dierenasiels raken bomvol met weggelopen huisdieren.
En dan heb je eigenlijk geluk als ze daar worden opgevangen. Je kunt hem ook erg lang kwijt zijn. Wat maakt hij onderweg mee?
5. Samenvatting wat als je hond bang voor vuurwerk is
Wat kun je doen als je bij een hond bang voor vuurwerk? Een paar tips:
- Geef de hond een veilige plek in huis, indien mogelijk waar minder geluid en lichtflitsen doordringen.
- Laat hem niet alleen en ben zelf rustig.
- Als je medicatie geeft, dan alleen natuurlijke producten, die de dierenarts goedkeurt.
- Verdovende middelen nooit toedienen.
- Om angst proberen te voorkomen is de socialisatieperiode van groot belang, laat hem aan allerlei onverwachte geluiden wennen. Dit lukt niet bij elke hond, maar is wel het proberen waard.
- Een hond in paniek maakt rare sprongen en kan van huis weglopen. Zorg ervoor dat hij een chip heeft en een halsband met jouw telefoonnummer om heeft, zodat je hem snel weer veilig thuis krijgt als hij wordt gevonden.
- Laat de hond aangelijnd uit, dat is niet alleen veiliger bij vuurwerk maar in alle situaties. Ga niet om 24.00 uur naar buiten, laat hem vroeger uit.
- Probeer de flitsen en geluiden zoveel mogelijk buiten te houden, sluit gordijnen en ramen en zet de tv of de radio aan.
- Straf je hond niet als hij bang is, hij heeft jouw steun hard nodig en geen gemopper. Speel extra met hem en geef hem wat lekkers. Ervaring: een zeer angstige hond zal dat lekkers niet opeten.
- Controleer nog extra of de chip van de hond goed staat geregistreerd! Je wil voorkomen dat hij wegloopt, maar een angstige hond kan anders reageren dan normaal.
Is je hond bang voor vuurwerk? Blijf dan altijd bij je hond en laat hem niet alleen!
Klantenbeoordeling 9/10
De specialist in diergeneesmiddelen
- Deskundigheid van een dierenarts voor een online prijs
- Geschikt voor puppy’s en volwassen honden
- Meer dan 700 soorten medicijnen voor jouw hond voor:
- Blaas, lever, nieren en hart
- Gebit, huid en vachtverzorging
- Gedrag, angst en luchtwegen
- Gewrichten, ogen, oren, maag en darm
- Nieuw: hondenvoer en snacks
- 96% van de klanten beveelt hun aan
