Wil je graag weten wat een sleeplijn is en hoe je de hond er aan kunt laten wennen? Dan geeft dit artikel je precies de informatie waar dat je naar op zoek bent. We leggen je uit wat de sleeplijn voor honden is, hoe je het de hond aan kunt leren en wanneer je hem kunt gebruiken.

1. Wat is een sleeplijn?

Allereerst wat is een sleeplijn? Deze lijn is niets anders dan een lange lijn, waardoor de hond meer vrijheid heeft wat betreft het lopen. Hij kan een stuk verder bij zijn baas vandaan gaan, zonder dat er sprake is van hinderlijk trekken.

2. Hond los leren lopen dankzij sleeplijn

Een sleeplijn wordt gebruikt om de hond te leren speuren en te zwemmen. Je kunt jouw hond niet meteen de vrijheid geven als je hem leert speuren of zwemmen. Hij kan er zomaar vandoor gaan als hij iets ziet wat hem interessant genoeg lijkt om erachteraan te gaan. Er zijn mensen die deze lijn gebruiken om de hond uit te laten.

2.1 Jonge hond

Het is echter aan te raden om de jonge hond ook te leren om netjes te volgen, dus naast je te lopen. Met een sleeplijn krijgt hij veel vrijheid en jij minder controle op hem, gebruik de sleeplijn naast de “normale” lijn of zet hem vast op een bepaalde afstand als je wilt dat hij bij je blijft.

Deze lange hondenlijn heeft geen uitsteeksels en blijft nergens achter hangen. De lijn wordt vastgemaakt aan de halsband of het tuig.

2.2 Vertrouwen opbouwen

Soms wil je graag je jonge hond los leren lopen, in het begin is alles interessant en zal hij niet luisteren. Daarom kun jij ook de sleeplijn gebruiken. De hond kan dan toch een stukje van je af lopen en als je dan roept en hij komt direct kun je hem enthousiast belonen.

Op deze manier krijg je er beide vertrouwen in en kan de hond toch wat meer vrijheid krijgen en niet weglopen. Je moet er toch niet aan denken dat je hond ineens schrikt van vuurwerk en dan ineens wegloopt en vermist raakt? In tijden dat er meer vuurwerk is, kun je de keuze ook maken om de hond een stevig tuig aan te geven en een dubbele riem, zodat hij soms wat van je af kan snuffelen en de andere riem om hem dichterbij je te houden.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

2.3 Politie sleeplijn

Ken je de politie sleeplijn? Daarbij kan de hond ruimte krijgen als het kan (tot 3 meter) en je kunt hem ook korter maken als je de hond dichterbij je wilt laten lopen (1.5 meter). De namen sleeplijn en rollijn kunnen voor verwarring zorgen. De sleeplijn is om honden te leren los met je mee te lopen, bij een rollijn blijft de hond aangelijnd.

Zorg er altijd voor dat je hond gechipt en geregistreerd is vanaf dag één dat hij bij je.

3. Soorten sleeplijnen

Er zijn diverse soorten lange sleeplijnen en rollijnen in verschillende uitvoeringen en met diverse afmetingen Je kunt online kiezen uit verschillende uitvoeringen van de sleeplijn en de rollijn. Bekijk het aanbod en kies de lijn die je aanspreekt. Deze lijn kun je zien als een verlengde van jouw arm, waardoor de hond wat verder bij je vandaan kan lopen.

Erg handig als jij op de stoep wilt blijven en de hond de berm in gaat. Jij wordt niet mee de berm in getrokken en de hond kan heerlijk gaan snuffelen. Er is echter een nadeel van deze lange lijn. Dat is dat de hond plots de weg op kan rennen als jij even niet oplet. Laat er jonge kinderen niet mee gaan wandelen zonder toezicht van een volwassene.

4. Samen wandelen

Je laat jonge kinderen nooit alleen met de hond wandelen, ook niet met een gewone riem. Zij hebben geen overwicht op de hond. De hond heeft met een lange lijn meer trekkracht en kinderen vallen. Tip: let er op wat je zoekt een rollijn of een sleeplijn. Er zit verschil in. Ga je met de hond naar een cursus, vraag de begeleider advies wat voor jouw hond waarschijnlijk het beste gaat werken.   

4.1 Laten wennen aan sleeplijn

Zoals dat voor alle nieuwe dingen geldt moet de hond ook wennen aan een sleeplijn en een rollijn. Je laat hem er voor het gebruik aan snuffelen zodat het niet eng voor hem is. Gebruik voor een jonge hond geen sleeplijn of rollijn, dat kan te zwaar aanvoelen waardoor hij niet verder wil lopen.

Probeer de lijn eerst achter het huis uit, voordat je ermee de straat op gaat. Oefen het gebruik rustig in, ook voor jezelf. Iedereen zal zo zijn of haar methode hebben de lijn te gebruiken. Ga er consequent mee om, je hebt het snel onder de knie en dat voelt vertrouwd voor de hond.  

In de auto moet je de hond nooit aan de sleeplijn laten zitten. Daar heb je weer andere middelen voor om je hond veilig in de auto te vervoeren.

Klantenbeoordeling 8,9 (webwinkelkeur)

Specialist in trainingshalsband, GPS trackers en omheiningen

Weet waar je hond zich bevindt

 • Met GPS trackers kan je een of meerdere honden volgen
 • Hoog bereik mogelijk (tot 20 km!)
 • Geen abonnement kosten 
 • Mogelijk met app, kompas, waterdicht
 • Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
 • Kortingen tussen 12 en 36%

Bekijk honden GPS trackerskorting tot wel 36% 

 

logo online honden speciaalzaak

 

 

Voorkom dat je hond wegloopt!

 • Er zijn twee types onzichtbare honden omheiningen:
 • Bedraad: een antenne draad + halsband met ontvanger
 • Draadloos: een losse zender + halsband met ontvanger
 • Verschillende basispakketten en uitbreidingen
 • Draadloze bereik tot 64 meter
 • Waterdichte modellen beschikbaar
 • Geschikt voor kleine, middel-grote en grote honden
 • Diervriendelijk, correctie is pijnloos (geen stroomschokken!)
 • Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
 • Kortingen tussen 12 en 36%

Bekijk honden omheining systemenkorting tot wel 36% 

 

logo online honden speciaalzaak

 

 

Ongewenst gedrag afleren van je eigenwijze viervoeter?

 • Halsband bestaat uit zender en ontvanger
 • Werkt op basis van geluid, trillingen of statische simulatie
 • Bereik mogelijk tot maar liefst 1600 meter
 • Waterdichte modellen beschikbaar
 • Geschikt voor kleine, middel-grote en grote honden
 • Diervriendelijk, correctie is pijnloos (geen stroomschokken!)
 • Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
 • Kortingen tussen 12 en 36%

Bekijk trainingshalsbandenkorting tot wel 36% 

 

logo online honden speciaalzaak

 

 

Pin It on Pinterest

Share This