Wat zijn leuke dingen om te doen met je hond? Een hond is een roedeldier. Dat wil zeggen dat hij niet graag alleen is. Het ene ras heeft meer behoefte aan gezelschap dan het andere, houd daarmee rekening bij de keuze welke viervoeter je in huis haalt.

1. Hond kan je veel leren

De meeste honden zijn het liefste de hele dag bij en rondom het baasje. Natuurlijk kan dat niet altijd, dus je zult hem moeten leren dat alleen thuis blijven niet eng is. Begin daarmee als de hond nog jong is, laat hem heel even alleen en kom weer terug, maak de tijd dat je weg bent telkens wat langer. De hond zal door deze ervaringen weten dat je ook weer terugkomt en rustig slapen totdat je er weer bent.

Ben je in de gelegenheid om de hele dag bij hem te zijn, dan is dat heel prettig. Toch is het aan te raden om ook in dat geval de hond te leren alleen te blijven.

1.1 Leuke dingen om te doen met je hond is natuurlijk spelen

De omstandigheden kunnen veranderen, waardoor je wel vaker weg moet gaan. Maar ben je thuis……, geniet dan van elkaars gezelschap. Dat kan gewoon door er te zijn, maar ook de afwisseling door te eropuit te gaan, te spelen en te stoeien zorgt voor een goede band. En weet je dat trainen voor de hond ook spelen is, met elkaar bezig zijn?

Spelen met de hond is plezier voor beide partijen en voor een goede vertrouwensband. Lees hier meer leuke dingen om te doen met jouw hond!

Leuke dingen om te doen met je hond is hem laten spelen

1. Spelen met de hond(en)

Je bent op zoek naar leuke dingen om te doen met je hond. Spelen is hier een mooi voorbeeld van! Veel met elkaar bezig zijn zorgt ervoor dat jij de hond leert kennen. Je ervaart hoe hij op bepaalde zaken reageert en de hond leert jou kennen. Hij weet straks precies wat je van hem wilt als jij duidelijk bent en consequent.

Door regelmaat in de dag weet de hond (ook door de ervaring) wat er gaat gebeuren. Bijvoorbeeld je pakt je jas, trekt je schoenen aan en loopt naar de riem, jullie gaan samen wandelen. De hond weet al voordat je de riem pakt dat er iets leuks gaat gebeuren. Je loopt naar de kast met hondenspeeltjes, jullie gaan spelen.

1.1 Binnen- en buiten laten spelen

Je kunt zowel binnenshuis als buiten met hem spelen. Je hebt er niet veel voor nodig. Toch is het ook leuk om spellen speciaal voor honden aan te schaffen. Het aanbod is gevarieerd en groot, kijk wat bij hem past. Let daarbij op de moeilijkheidsgraad en het ras. Voor een klein ras koop je geen grote zware bal. Je begint een spel uiteraard eenvoudig en bouwt dit op. Je kijkt ook naar de grootte van het ras.

Het aanbod is gevarieerd en groot

Een spel waarbij de neus het werk moet doen, dien je op maat van de hond te kopen. Een grote neus kan niet in een klein spel snuffelen om zijn beloning te zoeken. De hond raakt gefrustreerd en zal het spel omgooien. Dat is niet de bedoeling dus let erop dat de neus in de openingen van het spel of de puzzel past.

2. Welk spel heeft altijd succes?

Spelen met het baasje is een feest voor de hond. Tijd voor elkaar, leg die telefoon even weg. Een spel met een bal, spelen met een frisbee, een zoekspel, apporteren, allemaal spellen die de hond graag doet. Je maakt gebruik van zijn natuurlijke talenten.

Een trektouw kan tevens een goede keuze zijn, als jij ten minste niet te fanatiek gaat trekken, denk aan het gebit van de hond. Als je spullen voor de hond gaat kopen, let er dan op dat ze niet kapot kunnen gaan.

Koop degelijk speelgoed. Let op de veiligheid van het materiaal en laat de hond er niet alleen mee spelen, want het zijn slopers. Zowel voor binnen als buiten is er leuk materiaal in de dierenspeciaalzaak en online. Neem er een kijkje, ook voor inspiratie of een cadeautje voor iemand die onlangs een hond in huis heeft genomen, bijvoorbeeld een hondendagboek.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

3. Wanneer en waar speel je veilig met de hond?

Speel op die momenten dat de hond fit en uitgeslapen is, dan zal hij er het meeste plezier van hebben. Laat een minder fitte hond eerst herstellen, spelen als je niet fit bent zorgt voor een onprettige ervaring.

Put de hond niet uit, let daar bij een puppy heel erg goed op, hij blijft namelijk doorgaan en dat is niet goed voor zijn mentale en fysieke gezondheid. Speel op een veilige plek, niet op het trottoir waar hij de weg op kan lopen. Het meest veilige is spelen in jouw omheinde achtertuin en uiteraard binnen.

Laat kinderen niet zonder toezicht met de hond spelen. Je zoekt inspiratie voor leuke dingen om te doen met je hond, maar dan zijn er nogal wat mogelijk.

3.1 Houd beweging en rust in balans

Wat versta jij onder leuke dingen om te doen met je hond? Binnen of buiten spelen? Wandelen, met de auto weggaan? Iedereen kan een andere definitie hebben van leuke dingen om te doen met je hond. Het ligt ook aan de hond wat hij of zij leuk vindt en hoe oud de hond is. Pas daarom onze tips van leuke dingen om te doen met je hond altijd aan, aan je eigen hond.

Tip: houd beweging en rust in balans. Voorbeelden van activiteiten waardoor de hond rustiger wordt: kauwen, speuren, joggen, zwemmen en een massage.

Voorbeelden van activiteiten waardoor de hond drukker wordt en zich opwindt: zoekspellen, trekspellen, agility, achter een bal of frisbee aan rennen. Zo heb je weer wat inspiratie voor leuke dingen om te doen met je hond, maar let altijd goed op!

4. Voorwaarden om te gaan spelen met de hond

Een paar voorwaarden voor leuke dingen om te doen met jouw hond:

 • Ga niet met een drukke hond spelen, laat hem eerst rustig worden.
 • Je dient ook zelf rust uit te stralen, neem de tijd voor een spel en uiteraard voor de hond. Hij voelt het als jij gestrest bent en de aandacht er niet bij hebt.
 • Jij bepaalt wanneer er gespeeld wordt, jij pakt het speeltje en begint het spel.
 • Jij bepaalt ook wanneer jullie stoppen met spelen door het speeltje weg te leggen. Overprikkel de hond niet, stop op tijd!
 • Stop wanneer de hond zich te zeer opwindt en daardoor niet naar je luistert.
 • Speel liever enkele keren per dag kort dan één keer langere tijd.
 • Wanneer de hond agressie laat zien, stop je ook meteen.  

Sommige honden houden er ook van om met de auto mee te mogen, ook dat kun je samen doen! Veel honden zijn er dol op, dus ook dat hoort dan bij de leuke dingen om te doen met je hond!

Aan de fiets met de hond kan ook, maar let dan op het weer, het ras en de leeftijd van de hond. Het hoort wel bij leuke dingen om te doen met je hond, maar niet iedere hond kan dit aan.

Labrador hondenboeken

Eindelijk een praktisch handboek

De Labrador Retriever is een van de populairste hondenrassen. Hij is enthousiast, luistert goed, heeft veel energie dus graag beweegt en van uitdaging houdt. Een duidelijke opvoeding is wel essentieel. Wij hebben een (digitaal) handboek gevonden die ontzettend veel praktisch informatie en tips geeft hoe je er een geweldige hond van kan maken!
Er zijn al meer dan 2000 exemplaren van verkocht. Na aanschaf kan je het direct kan downloaden en ontvang je veel bonus materiaal!

Meer informatie

5. Leuke dingen om te doen met je hond voor binnen

Slecht weer nodigt niet uit om met de hond buiten te spelen. En bij vrieskou en sneeuw kan de hond problemen krijgen door ijsklonten, sneeuwresten tussen zijn tenen en uitglijden op gladde wegen. Ook een hond kan iets breken, houd daar rekening mee. Binnen spelen is in dat geval een prima alternatief.

Enkele keren per dag binnen een spel doen zal jullie prima bevallen. Er is voldoende aanbod waaruit je een keuze kunt maken. Je kunt ook zelf spellen maken. Kwaliteit en veiligheid staan bij je keuze voorop. Voorbeelden van spellen voor gebruik in huis:

 • Een snuffelkleed, eenvoudig zelf te maken van stevige denim. Maak zakken op een grote lap waarin jij iets lekkers kunt verstoppen. Met dit spel wordt de neus van de hond flink uitgedaagd. Wanneer jij het kleed opruimt kijk je goed of al het lekkers is gevonden, het kan gaan schimmelen als de hond het niet heeft gevonden en jij het kleed langdurig niet gebruikt.
 • Een grote doos of mand waarin je van alles hebt gestopt (veilig uiteraard) en waar de hond in kan snuffelen en eruit halen wat hij interessant of lekker vindt.
 • Zijn favoriete speeltje in huis verstoppen.
 • Je kunt in huis de basiscommando’s aanleren en/of herhalen. In huis zijn wellicht minder prikkels dan buiten. De oefeningen zijn voor de hond ook een leuke bezigheid samen met jou. Spel of training, het maakt hem niet uit hoe je het noemt. Hij is samen met zijn baasje en jullie doen samen leuke dingen. Zorg dat een spel of training altijd positief eindigt, zodat je de hond kunt belonen.
 • Als je zelf spellen wilt maken kun je afvalbakjes, doosjes en dergelijke gebruiken. Let ook daarbij op veiligheid. Een plastic bakje kan behoorlijk scherp zijn en de hond verwonden.
 • Zoek je hersenspellen (puzzels) om de hond mentaal te activeren, ook daarvan is het aanbod groot. De moeilijkheidsgraad ervan varieert. Leuk om te ontdekken hoe de hond zich hierdoor ontwikkelt.
 • Er zijn interessante boeken op de markt die je volop inspireren om de hond mentaal uit te dagen. Dus ook als je meer binnen verblijft met de hond hoeven jullie je niet te vervelen.

Er zijn dus genoeg leuke dingen om te doen met jouw hond als het slecht weer is bijvoorbeeld. Je kunt genoeg puzzelen met de hond en dingen verstoppen. Je weet dus welke leuke dingen om te doen met je hond nu voor binnen geschikt zijn. Dan gaan we nu voor met leuke dingen om te doen met je hond voor buiten.

6. Spellen voor buiten

Als het mooi weer is dan kies je leuke dingen om te doen met jouw hond voor buiten. Je buiten met de hond vermaken, thuis en in de vakantie, daarvoor heb je niet veel nodig. Een bal en een frisbee, een trektouw, een tunnel, een circuit, een hindernisbaan die je uitzet in de tuin, behendigheidsspellen en/of spullen om te verstoppen of te apporteren.

Je kunt het allemaal gebruiken en het is elke keer opnieuw een feestje voor jullie allebei. Kijk voor meer inspiratie online en in de dierenspeciaalzaak. Er is volop keuze. Heb je veel speeltjes?

6.1 Overdaad schaadt

Geef ze nooit allemaal tegelijk, doseer, overdaad schaadt. Je kunt de speeltjes in een grote mand, bak of doos opruimen. Je kunt ook de hond leren om de spullen op te ruimen. Een hond apporteert graag en brengt speelgoed terug naar het baasje. Zet een bak, doos of mand vlakbij voor je neer.

Laat de hond een speeltje beetpakken, een bal bijvoorbeeld (dit gebeurt spelenderwijs) en hij zal het naar jou brengen. Omdat de doos voor jou staat zal hij het speeltje daarin gooien of laten vallen. Je kunt hem ook het commando “los” leren. Het speeltje valt in de opbergmand/doos/bak. Beloon hem uitbundig met wat lekkers en je stem.

6.2 Buitenspelen is geweldig

Er zijn interessante hondenboeken ook voor buitenspelen met je hond. Zo’n boek inspireert en je zult er veel tips uithalen, waardoor het je nooit zal ontbreken aan ideetjes om samen met jouw hond te spelen. Ook onderweg kun je met de hond van alles ondernemen, zodat een wandeling blijft uitdagen.

Je gebruikt wat je tegenkomt, slalommen bij een rij bomen, springen over omgevallen bomen, lopen over een smalle brug en dergelijke. In contact met andere hondenbezitters kun je elkaar tips geven, spellen en boeken uitwisselen. Zo zie je maar dat er veel leuke dingen om te doen met je hond zijn!

7. Waterspelletjes voor de hond   

Nog meer leuke dingen om te doen met je hond, namelijk spelen met water. Veel honden zijn dol op water. Ga met hem zwemmen in veilig water. Echter is er geen gelegenheid bij je in de buurt dan kun je ook thuis waterspelletjes met de hond doen. Speel je met de hond als het erg heet is?

Zorg voor een plek in de schaduw. Is die er niet hang een schaduwdoek of plaats een parasol. Bij een hittegolf is het voor het welzijn van de hond beter om binnen te blijven en pas nadat het enigszins is afgekoeld naar buiten te gaan.

Weetje: een hond heeft eerder last van de warmte dan de mens.

Veel honden houden van waterspelletjes, zo ook een Beagle en Border Collie.

7.1 Voorbeelden waterspellen

Feest voor de hond zijn waterspellen. Een ballen bak, waarbij ballen in het water drijven, die hij moet proberen eruit te halen. Een zwembad voor de hond, een bad waar hij eenvoudig in- en uit kan en dat een bodem heeft waarop hij niet kan uitglijden.

Kies voor een zwembad met een antisliplaag. Laat de hond een flacon uit het water halen en naar het baasje brengen. Neem lege bakjes die blijven drijven en leg er iets lekkers in dat de hond eruit mag pakken.

Laat een tuinslang druppelen zodat de hond eronderdoor kan lopen. Op die rustige manier kan hij kennismaken met water als hij het allemaal wat eng vindt. Of gewoon samen in het zwembad spelen. Een zwembad zorgt voor verkoeling in de zomer.

Echter een hond kan zich ook erg druk maken als hij het water in mag gaan, ook hierbij zorg je voor de juiste balans. Zet een parasol boven het bad als het heet is. Laat het water niet te lang staan, zonder het bad af te dekken. Er komen insecten op af. Gelukkig zijn er deksels bij een zwembad te koop of een afdekzeil.

7.2 Geen chloor!

Gebruik altijd alleen schoon water en doe nooit chloor in het water. Je zult begrijpen waarom dat is. De hond krijgt namelijk tijdens het spelen in het badje of de teil water binnen. Houd de hond tijdens het spelen in de gaten, zodat hij niet oververhit raakt. Wil de hond niet in het water, forceer het niet.

Geef hem een koelmat waarop hij lekker kan ontspannen, dat kan zowel binnen als buiten verkoeling geven. Tip: in plaats van een zwembad kun je een teil gebruiken of het deksel van de plastic zandbak van de kinderen. Kijk even of deze bodem niet te glad is. De ene hond is namelijk wilder in het water dan de andere. Het is tevens afhankelijk van wat je ermee gaat doen, springt hij erin of loopt hij er in om een speeltje te halen? Veiligheid boven alles.      

Let op: veiligheid boven alles!

8. Signalen van oververhitting, negeer ze niet, grijp in

Signalen van oververhitting vragen om actie en wel meteen. Maar welke signalen krijg je dan? De hond verliest zijn bewustzijn, hij lijkt totaal uitgeput en wordt steeds slomer, hij eet niet, de slijmvliezen veranderen van kleur (ze worden bleek), hij braakt, kwijlt en hijgt enorm. Oudere honden, puppy’s en honden met een korte snuit (bijvoorbeeld de Franse Bulldog en de Boxer) lopen het meeste risico, maar ook andere rassen kunnen oververhit raken of zonnesteek krijgen.

Bij ernstige klachten of twijfel ga je meteen naar de dienstdoende dierenarts in de buurt of je vraagt hem om raad. De dierenarts zal je adviseren om meteen te beginnen met koelen. Neem het serieus, oververhitting en zonnesteek kunnen dodelijk zijn voor de hond.       

Heb je nu genoeg leuke dingen om te doen met je hond? Je kunt het artikel altijd opzoeken en je laten inspireren met onze leuke dingen om te doen met je hond. Je vermaakt je samen prima en het is leuk om met je hond bezig te zijn. Of bezoek de webshop van onze partner (zie onder) en laat je inspireren. Want leuke dingen om te doen met je hond is geweldig!

Klantenbeoordeling 9,2 (Trustpilot)

Sinds 2004 de webshop  voor tuigen en lijnen, (reis)benches en trainingsmaterialen, tot de verzorging van vacht, huid en gebit

Honden benches voor elke situatie.

 • Opbouwbare benches voor op reis
 • Metalen benches met scheidingspaneel
 • Nachthokken van grenen hout en kunstof
 • Kennelreiniging materiaal
 • Losse (gaas)deurtjes voor benches
 • Hoge kwaliteit, altijd veilig, comfortabel voor je hond

Bekijk benches mogelijkheden Veilig en comfortabel 

logo K9 shop

Elke hond heeft training nodig

 • Apporteerblokken, clickers en fluitjes
 • Bijtrollen, bijtmouwen en kussens
 • Veldmateriaal en slipkettingen
 • Baldroppers, magneetballen
 • Trainingsbanden en supplementen
 • Keuze uit 200+ producten, ook voor puppy’s
 • Materiaal voor gehoorzaamheid, agility, jachthondensport enz

Bekijk sport & trainingRecreatief, sport, training 

logo K9 shop

Spetter, spieter, spater, jouw hond lekker in het water.

 • Robuuste en sterke honden zwembaden
 • Speelgoed voor in het water
 • Watersproeiers (voor op vakantie!)
 • Luchtbedden speciaal voor honden
 • Betrouwbaar, altijd veilig, comfortabel voor je hond

Bekijk waterspeelgoed Groot assortiment 

logo K9 shop

Speelgoed voor je hond of puppy maakt hem dolblij

 • Trainingsmateriaal voor apporteren
 • Speelgoedbotten, bijtringen
 • Knuffels en werpstokken
 • Ballen, met en zonder piepjes
 • Flos- en tennisballen (fetch launches)
 • Keuze uit 200+ producten, ook voor puppy’s
 • Hoge kwaliteit, altijd veilig, comfortabel voor je hond

Bekijk hondenspeelgoed Keuze uit 200+ producten 

logo K9 shop

Hond gaat mee, maar wel veilig

 • Veilig in de auto: gordels, hoezen, netten
 • Comfort: water- en voederbakken, dekens, draagtassen, reismanden
 • Fiets: karren, manden, joggersets
 • Ballen, met en zonder piepjes
 • Hondenbuggy’s
 • Poepzakjes en houders
 • Keuze uit 200+ producten, ook voor puppy’s
 • Hoge kwaliteit, altijd veilig, comfortabel voor je hond

Bekijk vervoer & op reisKeuze uit 200+ producten 

logo K9 shop

Hondentuig is fysiek fijner en geeft meer controle

 • Y- en H-hondentuigen
 • Borst- en instaptuigen
 • Zwemtuigen en intensief sporten
 • Tuigen voor blindengeleidehonden
 • Accessoires zoals zijtassen, tussenstukjes, labels
 • Keuze uit 200+ producten, ook voor puppy’s
 • Hoge kwaliteit, voor kleine en grote honden

Bekijk hondentuigenKeuze uit 200+ producten 

logo K9 shop

Pin It on Pinterest

Share This