Samen met je hond in de auto, dat kan wel eens erg leuk zijn. Maar hoe vervoer je je hond veilig? Heeft de hond zin om mee te gaan? Er is veel om aan te denken en daarom besteden we in dit artikel aandacht aan waar je op moet letten met je hond in de auto.
1. Laat de hond in de auto wennen
Om te beginnen dien jij jouw hond te laten wennen aan de auto. De meeste honden zijn er dol op als ze met de auto mee mogen. Er zijn uitzonderingen bijvoorbeeld een hond die telkens wagenziek wordt, een hond die een aanrijding meegemaakt heeft of een ander angstig voorval.
Bijvoorbeeld een honden rek dat omvalt omdat het niet goed is vastgezet en dat bestemd is om de hond in de achterbak te houden. Als een hond ergens enorm van schrikt duurt het een poosje voordat zijn angst verdwijnt en soms verdwijnt die niet. Om even terug te komen om het laten wennen aan de auto, dat doe je als de hond nog een puppy is.
2. De eerste keer met de hond in de auto
Vaak haal je hem met de auto bij de hondenfokker op. De fokker heeft wellicht de puppies ook al in de auto gedaan om entingen bij de dierenarts te halen bijvoorbeeld.
Dat gebeurt echter niet bij elke fokker, want de dierenarts kan entingen ook thuis bij de fokker regelen. Conclusie: in veel gevallen maak jij met de puppy het eerste autoritje. Waar denk je dan aan?
- Op de allereerste plaats denk je aan de veiligheid voor de hond en de andere inzittende(n).
- Je neemt een bakje en een handdoek mee, want de hond kan tijdens het rijden gaan spugen.
- Zorg dat je water meeneemt, als je een lange rit voor de boeg hebt.
- Een halsband met riem, zodat je hem goed kun vastpakken bij calamiteiten of wanneer je de auto onderweg even verlaat om hem te laten plassen. Maak de riem of halsband niet vast aan de auto, de hond krijgt een flinke ruk aan zijn hals/nek bij plotseling remmen. Zet hem liever in een hondenstoeltje, een vervoersmand of reiskennel. Ook een tuigje is niet veilig genoeg. Je krijgt de hond dan moeilijk los bij een ongeval.
- Je neemt iemand mee die de puppy op schoot neemt en hem geruststelt. En heel belangrijk zodat jij als bestuurder de aandacht op de weg kunt houden.
- Ga je de puppy alleen ophalen zorg dan dat hij een veilige plek in de auto heeft, niet voorin, liefst op de achterbank in een hondentas, waar hij niet zelf uit kan kruipen.
- Ga je een grote hond ophalen dan kan hij wellicht beter in een bench of reiskennel achterin of in een gordel.
Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber
Je vind er basiskennis over aanschaf, opvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!
3. Veiligheid hond in de auto
Alle maatregelen die je neemt bij een eerste rit kunnen vervolgens bij elke autorit gebruikt worden. Maatregelen voor ieders veiligheid en voor het gemak van de hond.
De hond moet zich prettig voelen in de auto, maar hij mag niet naar de bestuurder kunnen gaan of op de plek van de bijrijder zitten. In het buitenland word je daarvoor beboet.
Sommige mensen hebben de hond altijd vast in de auto met een speciale riem, andere mensen vinden het een fijner idee als zij de hond zo uit de auto kunnen halen mocht er wat zijn.
Maar het ligt ook vooral aan wat voor auto je hebt hoe dat je de hond kunt vervoeren en uiteraard aan hoe groot dat je hond is. Een pup kan eventueel onder op de grond voorin worden geplaatst. Deze kun je dan vastzetten en dan kun je de hond ook zien en geruststellen. Dit is bij een pup van groot belang omdat ze moeten wennen aan het meegaan in de auto.
3.1 Wat is meest praktisch met hond in de auto
Als je een station hebt dan kun je de hond ook helemaal achterin plaatsen en er dan een soort rek tussenplaatsen zodat de hond ook echt niet naar voren kan.
Maar je moet vooral kijken wat het meest praktisch is, hoe je hond reageert en wat er allemaal mogelijk is in jouw auto.
Er kan natuurlijk onderweg altijd wat gebeuren, wat je niet hoopt. Maar mocht je hond ergens van schrikken en ineens uit de auto gaan en wegrennen, dan is het wel van belang dat de chip van de hond goed geregistreerd staat.
Als de hond dan gevonden wordt dan kunnen zij direct contact met jou opnemen en dan heb je je hond weer snel terug. Je hoopt er niet op, maar het kan altijd gebeuren dus zorg dat alles in ieder geval in orde is.
4. Extra tips voor hond in de auto
- Tip 1: Let er bij het uitstappen op dat je de hond goed vastpakt, zodat hij niet de benen neemt als hij ergens van schrikt.
- Tip 2: voor de wat oudere hond die moeite heeft met instappen, kun je een loopplank gebruiken. Ook dat moet geoefend worden. Het liefst als de hond nog alles kan en nog jong is. Ook erg handig als je gewend was om de hond op te tillen en in de auto te zetten en jij dit niet meer kunt is dit de oplossing.
- Tip 3: begin met korte ritjes om de hond eraan te laten wennen. Laat hem met de auto kennis maken door hem in de stilstaande auto te plaatsen en jij zit uiteraard bij hem.
- Tip 4: als de hond autorijden leuk vindt zal hij er graag in zitten, fijn, maar laat hem nooit alleen in de auto. Je weet nooit wat er tijdens jouw afwezigheid gebeurt.
- Tip 5: kijk online welke mogelijkheden er zijn om de hond in de auto te vervoeren en welke voor jouw hond het meest geschikt is. Bestellen kan ook online en je kunt binnenkort met de hond in de auto veilig de weg op.
Klantenbeoordeling 8,9 (webwinkelkeur)
Specialist in trainingshalsband, GPS trackers en omheiningen
Weet waar je hond zich bevindt
- Met GPS trackers kan je een of meerdere honden volgen
- Hoog bereik mogelijk (tot 20 km!)
- Geen abonnement kosten
- Mogelijk met app, kompas, waterdicht
- Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
- Kortingen tussen 12 en 36%
Voorkom dat je hond wegloopt!
- Er zijn twee types onzichtbare honden omheiningen:
- Bedraad: een antenne draad + halsband met ontvanger
- Draadloos: een losse zender + halsband met ontvanger
- Verschillende basispakketten en uitbreidingen
- Draadloze bereik tot 64 meter
- Waterdichte modellen beschikbaar
- Geschikt voor kleine, middel-grote en grote honden
- Diervriendelijk, correctie is pijnloos (geen stroomschokken!)
- Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
- Kortingen tussen 12 en 36%
Ongewenst gedrag afleren van je eigenwijze viervoeter?
- Halsband bestaat uit zender en ontvanger
- Werkt op basis van geluid, trillingen of statische simulatie
- Bereik mogelijk tot maar liefst 1600 meter
- Waterdichte modellen beschikbaar
- Geschikt voor kleine, middel-grote en grote honden
- Diervriendelijk, correctie is pijnloos (geen stroomschokken!)
- Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
- Kortingen tussen 12 en 36%