Mijn hond is onrustig, hoe kan dat? Er kan van alles gaande zijn en daarom is het goed dat je je hier goed over in gaat lezen. Een hond is onrustig omdat hij pijn heeft, of omdat hij te moe is of bang is, allemaal redenen die mogelijk zijn en dat is voor iedere hond anders. Lees hieronder de uitleg zodat jij weet wat er gaande kan zijn en je hier op in kunt spelen.

1. Hond is onrustig, wat nu?  

Elke hond is anders. De ene zit of ligt nooit en is altijd actief met zijn baas in de weer. De andere is liever lui dan moe, maar ook dat is aangeleerd gedrag. Een hond die weinig wordt uitgedaagd, elke dag alleen is, zal weinig initiatief tonen.

Een hond die van alles mag en kan uitspoken (lekker ondeugend zijn zoals graven in de tuin), zal dat ook zeker doen. Het ligt dus aan de baas hoe een puppy zich ontwikkelt, wordt het een bankhanger of een actieve hond die de veger voor je haalt?

Is een hond echter altijd onrustig, ongeacht zijn actieve leven dan kan zijn jachtinstinct daarvoor de reden zijn.

1.1 Hond is onrustig door zijn natuur

Heb je een reu dan kan jouw hond ook onrustig zijn als er een loopse teef in de buurt is. Allemaal heel natuurlijke gedragingen. Anders is het als de hond onrustig is omdat hij niet fit is, bezoek dan de dierenarts. En wist je dat wanneer een hond een onrustige baas heeft dat ook van invloed op hem kan zijn?

Een hond die te weinig slaapt kan overdag ook erg onrustig zijn hij is oververmoeid. Dat laatste moet je voorkomen dan wel oplossen door hem meer en op tijd rust te geven (zelfs wanneer hij niet wil).

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

2. Hoeveel uren slaap heeft een hond nodig?

Je moet onderscheid maken in een puppy, een volwassen en een oudere hond bij het aantal uren slaap dat ze nodig hebben.

 • Een puppy heeft veel slaap nodig, denk aan 18 tot 20 uren. Let erop zeker als ook kinderen in het gezin aanwezig zijn dat de puppy deze rust ook krijgt. Kinderen en honden zijn erg leuk met elkaar, maar kinderen kunnen te ver gaan en de hond overvragen wat betreft de speeltijd. Een puppy zal niet in alle gevallen zelf zijn rust nemen. In dat geval dien jij daar voor te zorgen. Leg hem in zijn bench voor honden en negeer hem, hij valt snel in slaap. Er zijn ook puppy’s die tijdens het spelen zomaar ergens neerploffen en in slaap vallen. Een puppy zal nog niet meteen een hele nacht doorslapen. Laat hem om 24.00 uur nog een keer plassen en sta dan om ongeveer 6.00 uur voor hem op. De nachten worden naarmate de puppy ouder wordt langer. Leer een jonge hond ook rustig alleen zijn.
 • Een volwassen hond heeft ook zijn rust nodig, denk aan 12 tot 14 uren. En ook bij deze honden dien je dit te regelen als ze dat niet zelf doen. Stop met aandacht geven, hij heeft die rust nodig om straks weer heerlijk actief te kunnen zijn. Regel een goed dag- en nachtritme. Een volwassen hond zal dan de hele nacht doorslapen.
 • De oudere hond, senior heeft 16 tot 18 uur rust/slaap nodig, maar hij zal dit zeer waarschijnlijk zelf regelen door gedurende de dag zijn rustmomentjes te nemen.  

Ofwel, je hond is onrustig? Zorg dat je ontdekt wat er gaande is en speel hier op in zodat je de hond weer in balans kunt brengen.

Mijn hond is onrustig en uit balans.

3. Geef de hond een vaste slaapplek

Het is voor jezelf een geruststellende gedachte als de hond een bench als vaste slaapplek heeft. Je kunt dan zelf even bij hem uit het zicht zonder dat er zich ongelukjes kunnen voordoen. Ook voor de hond is het een fijne plek. Is hij er aan gewend dan zal het heel vertrouwd voor hem zijn.

Laat af en toe het deurtje open als je toezicht kunt houden en leg er iets lekkers in zodat hij er graag in zal gaan. Gebruik een bench NOOIT als strafplek. In de bench vindt hij een knuffel, een dekentje, een bak water en soms wat lekkers. Beloon hem met een kauwstaafje als hij uit zichzelf de bench instapt.

3.1 Laat hem wennen aan de honden bench

De eerste keren zul je hem zelf in de bench moeten zetten, doe het rustig en laat hem wennen. Nog een groot voordeel van een bench is dat je deze ook in de auto kunt meenemen en ermee op vakantie kunt gaan. Liever geen bench in huis? Er zijn zoveel andere mogelijkheden om een fijne slaapplek te creëren: een matras, een hondenmand, een hondenbank, een mat of een kleed (met antislip).

Let op het materiaal en de vulling, een puppy en een hond die zich verveelt kan gaan kauwen op zijn mat, matras. Heeft hij iets van de vulling binnengekregen, neem het materiaal mee naar de dierenarts en hij of zij zal zeggen wat er moet gebeuren.

4. Slaapplek oudere hond (senior)

Zoals mensen kunnen ook honden last krijgen van hun gewrichten. Jij kunt voor verlichting zorgen door een orthopedisch matras aan te schaffen. Dit matras zal hem goed doen. Hij kan er bijvoorbeeld beter door opstaan.

Ook een consult bij en behandeling door de fysiotherapeut zal de klachten verminderen dan wel verlichten. Begin er wel op tijd mee, dan is er de meeste winst voor de oudere hond te behalen.  

4.1 Je hond is onrustig door verschillende redenen

Zoals je kunt zien is iedere hond anders. Een hond is onrustig en dat kan allerlei redenen hebben en daar kunnen ook veel factoren invloed op hebben. Daarom is het goed dat je hier goed naar kijkt, let ook op de leeftijd van je hond, wat de hond de afgelopen dagen heeft gedaan en heeft meegemaakt.

Als je hond namelijk teveel prikkels heeft gehad, of in een andere omgeving is geweest (of een lange dag is mee geweest) dan kan dat allemaal invloed hebben op hoe je hond zich voelt en of dat hij moe is of niet.

4.2 Jonge en oudere honden slapen veel

Een pup heeft nog veel slaap nodig, ze moeten alle indrukken om zich heen verwerken, de hele dag door en zijn volop aan het groeien. Maar ook oudere honden slapen veel.

Jonge honden zijn erg actief en slapen minder, maar let hier goed op dat zij toch op tijd hun rust hebben want ze hebben het nodig om alles even te verwerken, in balans te blijven en nieuwe energie te ontwikkelen.

Pelsbarn premium hondenbed

Pak de extra korting van 10% (gebruik couponcode!)

De droom van elke hond: een eigen plek gezellig naast jou!

 • Bescherm thuis je meubels tegen haren en voorkomt vieze poten op de bank
 • Werkt rustgevend voor je hond door de verhoogde rand
 • Was machine-vriendelijk: snel schoon
 • Verbetert de slaapkwaliteit van je hond (elk ras en leeftijd)
 • Hoogwaardige materialen (vegan), uniek ontwerp en Scandinavisch design

Ik wil een echte Pelsbarn kopengebruik couponcode ‘HZG-2022’ 

 

Pelsbarn en trustpilot -300

 • Hoes is 100% veganistische Viscose vezels en voelt extreem zacht aan als zijde.
 • Geen gewrichtsproblemen dankzij verhoogd ontwerp
 • Honden krijgen geen huidproblemen of oververhitting door de gebruikte luchtige stoffen
 • Hoes kan door 2 ritssluitingen snel verwijderd worden en kan in de wasmachine
 • Bodem van het Pelsbarn bed is verstevigde Oxford stof. Beschermd je hond tegen oneffen en gladde oppervlakten

Ik wil een echte Pelsbarn kopengebruik couponcode ‘HZG-2022’ 

 

Pelsbarn mand voorbeeld


Garanties

 • Houdt zijn vorm
 • Verwijderbare en wasbare hoezen
 • Hoogwaardige kwaliteit & bijtbestendig
 • Gemaakt van niet-toxische materialen
 • Ontwikkeld met Wakker Dier en per aankoop een gift aan het asiel

Acties:

 • Nu tijdelijk van €99 euro voor €74 euro!
 • Extra 10% korting als je gebruik maakt van couponcode: HZG-2022

Ik wil een echte Pelsbarn kopengebruik couponcode ‘HZG-2022’ 

 

 

Pelsbarn mand wasmachine vriendelijk

 

Pin It on Pinterest

Share This