Mijn hond eet te snel, wat nu? Voeding is voor iedere hond erg belangrijk. Een hond zal ook een bepaalde voorkeur hebben, daarom moet het eten een lekkere smaak hebben voor de hond. Maar het zal ook gezond moeten zijn en de juiste dosering is ook van belang. Je wil namelijk niet dat je hond overgewicht krijgt of ondergewicht.

1. Direct aanvallen

De soorten voeding en hoeveelheden moeten af worden gestemd op het ras, de leeftijd en wat een hond per dag doet. Een energieke hond zal iets meer nodig hebben dan een hond die ouder is en de hele dag slaapt.

Sommige honden staan direct bij de voerbak wanneer dat jij deze op de grond plaatst. Maar je hebt ook honden die de hele dag bij hun eten kunnen en gewoon pas eten als ze echt honger hebben. Daar zitten grote verschillen in, maar je hebt ook honden die als het ware direct ‘aanvallen’ en dus veel te snel eten.

Je hond eet te snel door ‘aanval’ gedrag

Voordat je je dan om kunt keren is de voerbak misschien al leeg. Het is echter niet goed als je hond te snel eet, dit kun jij als eigenaar voorkomen. Je kunt er dus wat aan doen om het te snel eten van de hond af te leren.

We geven je hier daarom graag wat meer informatie over en uiteraard tips wat jij er aan kunt doen als jij de volgende zin kunt bevestigen: ‘mijn hond eet te snel’.

2. Je hond eet te snel, hoe komt dit?

Als een hond te snel eet, dan kunnen we dat een naam geven, namelijk schrokken. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom dat je hond te snel eet:

  • Een hond kan in het verleden hebben moeten vechten voor zijn of haar eten. Je roept dan al snel mijn hond eet te snel, maar wat zou jij doen als je anders niets te eten had? De hond is niet anders gewend dan op de bak eten af te vliegen en het naar binnen te schrokken, want anders wordt het misschien door anderen opgegeten.  
  • Een andere oorzaak kan zijn dat je hond altijd in een asiel heeft gezeten en de hele dag weinig aandacht kreeg. Eten was dan het enige ‘leuke/positieve’ voor hem en daarom eet hij het snel op.

De meeste honden die te snel eten hebben daar een reden voor die te vinden is in het verleden. Maar gelukkig kun je er wel wat aan doen.

3. Gevolgen van hond eet te snel

Het is fijn om te weten waarom dat je hond te snel eet, maar het is nog belangrijker dat jij weet wat de gevolgen kunnen zijn. Je zal dan snel inzien dat jij er als eigenaar wat aan wenst te doen.

Het kan zijn dat je hond alles naar binnen schrokt, als je je hond dan brokken geeft dan zal hij er niet op kauwen, ze worden heel doorgeslikt. Als de hond dat iedere keer doet, dan kan dat na verloop van tijd zorgen voor buikpijn, maar ook pijn in de maag en spijsverteringsproblemen kunnen hierdoor ontstaan.

3.1 Te snel eten…

Doordat je hond snel eet, zal hij ook veel lucht binnen krijgen. De lucht die naar binnenkomt, moet ook weer naar buiten en dan kan de hond last krijgen van winderigheid. Een ander gevolg kan nog zijn dat je hond overgewicht gaat ontwikkelen of een maagtorsie krijgt.

Dit laatste wil zeggen dat de maag gaat kantelen en dan wordt de weg naar de maag geblokkeerd. Dit is erg gevaarlijk en dan moet de hond snel geopereerd worden. Je wil dus doen wat je kunt om dit te voorkomen en daarom wil je je hond graag rustig leren eten.

4. Tips voor mijn hond eet te snel…

Als iemand tegen je zegt mijn hond eet te snel, kun jij dan zeggen dat jouw hond dit ook doet? Dan is het tijd om er wat aan te doen en het liefst vandaag nog!

  • Tip 1: Een grotere voerbak kopen kan helpen om de hond rustiger te laten eten. Je kunt er dan nog een object in plaatsen (iets wat zwaar is) en dan kun je daar de brokken omheen strooien en dan kan de hond niet in één keer alles naar binnen werken.
  • Tip 2: Strooi het eten van de hond door de woning zodat je hond moet werken om zijn eten te krijgen en te zoeken.
  • Tip 3: Een anti-schrokbak kan ook helpen zodat de hond langzamer gaat eten. De voerbakken hebben speciale vakjes en obstakels zodat de hond niet snel kan eten. Hierdoor moet de hond wel langzamer eten en heb jij dus gewonnen!

5. Hond eet te snel, voorkomen kan dat?

Het is fijn als je hond niet te snel eet, maar gewoon de tijd neemt om zijn maaltijd naar binnen te werken. Er zijn ook een paar aspecten waar jij als eigenaar rekening mee kunt houden.

Om te beginnen is het van belang dat jij de hond op vaste tijden eten geeft, een hond heeft behoefte aan structuur. De hond weet wanneer dat hij eten krijgt en hoeft dus geen spanning of stress te ervaren of dat hij wel eten krijgt. De hond zal je vertrouwen als je iedere keer op een vast moment eten geeft aan je trouwe viervoeter.

5.1 Laat hond ongestoord eten

Plaats hoe dan ook de voerbak altijd op een rustige plaats in de woning waar de hond ongestoord kan eten. Geef kleine beetjes voer aan de hond, zodat hij er lekker van kan genieten en je hem eventueel vaker op een dag eten kunt geven. Zorg dat de hond in ieder geval altijd gezonde hondenvoeding binnenkrijgt!

Pin It on Pinterest

Share This