Kerstster giftig voor honden? Ja helaas wel! Daarom moet je goed weten waar je op moet letten als je kerst gaat vieren en je hebt huisdieren. We informeren je er graag over hoe je het kunt herkennen als je hond toch aan de kerstster geeft gezeten en wat je dan moet doen. Lees het op je gemak door zodat je samen toch een leuke kerst kunt vieren.

1. Kerstster giftig voor honden? Ja!

Je hebt ze al gezien of je gaat ze snel in de winkel tegenkomen, de kerstster met haar meestal fraaie witte of rode bladeren die er uitzien als de bloemen van de plant.

Prachtig zijn ze, maar ook giftig voor jouw hond, voor andere huisdieren en ook voor jou en je huisgenoten. Het witte sap dat je ziet als je een blad kneust is giftig als je het binnen krijgt of als het op de huid terecht komt.

1.1 Branderig gevoel

Komt het sap op de huid dan kan dat een branderig gevoel geven. Een deel van de plant eten zorgt voor braken en/of diarree. Trek handschoenen aan als je met de kerstster aan de slag gaat, als je hem in een andere pot wilt zetten bijvoorbeeld.

Let op dat kinderen er geen hap van nemen, want de witte en vooral de rode bladeren (ook andere kleuren zijn mogelijk) trekken de aandacht.

Het is erg vervelend maar kerstster giftig voor honden is een feit dus voorkomen is beter dan genezen!

2. Symptomen kerstster giftig voor honden

Je wil natuurlijk voorkomen dat je hond aan de kerstster zit en nog beter is dat je hem dan gewoon niet in huis haalt of je plaatst hem op een plek waar de hond niet bij kan.

Veel mensen vinden het wel gezellig om met kerst een bepaalde sfeer binnen te halen. Doe hier daarom ook wat mee, als je er wel een wil hoog wegzetten, zet er wat voor en zet hem weg uit de woonkamer als je hond leren alleen nog volop in ontwikkeling is.

Maar wat doe je als je hond er toch aan heeft gezeten? Lees hier de kerstster giftig voor honden die je moet herkennen:

  • Beven
  • Diarree
  • Braken
  • Afwezig zijn

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

3. Weten is herkennen!

Wellicht zal jouw hond niet zo snel van de plant eten, maar toch….. goed om te weten wat de symptomen van een vergiftiging kunnen zijn.

Om problemen met planten te voorkomen haal je geen giftige planten in huis. Online vind je een lijst van giftige planten. Vermoed je een vergiftiging door de kerstster of andere giftige plant, kijk of er van de plant is gesnoept en neem in dat geval een deel van de plant mee naar de dierenarts.

Deze zal je vertellen of hij/zij moet ingrijpen met medicatie (verlichting voor de hond) of dat het probleem snel voorbij zal zijn.

4. Toch een kerstster in huis halen?

Tip: wil je perse een kerstster in huis zetten in de maand december (en zij staat veel langer dan de kerstdagen te pronken), plaats hem zodanig dat de hond er niet bij kan.

Voor een kat ligt dat moeilijker die kan namelijk overal bij. Misschien voor jou niet de ideale oplossing, maar een kunst (een neppe) kerstster kan ook en je loopt geen enkel risico, geen risico voor kleine kinderen en geen risico voor de kat en/of de hond.

Deze nepplant zorgt ervoor dat je tijdens het gezellige samenzijn met kerst in elk geval niet voor een vergiftiging naar de dierenarts of huisarts moet.

Een kerstster giftig voor honden, zet hem daarom buiten bereik

5. Kerstster giftig voor honden, wat nog meer?

Nog enkele planten die vaak in huis staan (kamerplanten), maar toch echt wel giftig zijn, helemaal of een deel ervan: klimop, dieffenbachia, kamerpalm, gatenplant, drakenplant, palmlelie.

Let op, dit is een kleine selectie, er zijn er veel meer. Raadpleeg internet als je een nieuwe plant hebt gekocht  of deze giftig is. Beter nog is het om van tevoren te kijken en nooit giftige planten te kopen.

Vaak staat het op het etiket dat bij de kamerplant is gestoken of zij al dan niet giftig is.

5.1 Vermijd giftige planten

Vermijd deze planten. Er zijn genoeg andere niet giftige planten, die ook heel mooi zijn en waarmee je geen enkel risico loopt. En wist je dat ook buitenshuis in jouw tuin of daarbuiten giftige planten staan.

Enkele voorbeelden: het krokusje, helleborus, akelei, monnikskap, vingerhoedskruid en vele andere. Let op, dit lijstje is niet compleet. Meer info over giftige buitenplanten staan op internet en zoals eerder gezegd staat het vaak op het etiket van de plant, die je in het tuincentrum koopt. 

Zorg in ieder geval dat je met de feestdagen veel gaat wandelen met je hond, dan is de verleiding binnen ook kleiner om wat te doen. De hond zal dan moe en voldaan zijn en zich netjes gedragen.

6. Nog een laatste tip!

Tijdens de opvoeding van jouw hond leer je hem dat alle planten aanraken verboden is met een duidelijk commando “foei”. Dat lijkt eenvoudig, maar soms zoeken honden planten, bijvoorbeeld campanula, als ze buikpijn hebben en eten ervan. Genoemde plant zou niet giftig zijn, toch kan een bepaald stofje in de plant irritatie veroorzaken aan de slokdarm. Voor katten zou campanula wel giftig zijn.

De meningen verschillen. Vandaar ook dat het belangrijk is (zelfs van levensbelang) om jouw huisdieren te leren geen enkele plant aan te raken en er nooit van te eten. Blijf van alle planten af, foei!

Wordt jouw hond ziek (diarree, overgeven, huidproblemen) en heb je een vermoeden dat hij een plant heeft gegeten of ermee in aanraking is geweest en weet je wellicht welke plant dat is geweest, neem er een deel van mee naar de dierenarts. Wat voor de hond geldt, geldt tevens voor alle huisdieren denk aan kat, cavia, konijn.

Klantenbeoordeling 9/10

De specialist in diergeneesmiddelen

  • Deskundigheid van een dierenarts voor een online prijs
  • Geschikt voor puppy’s en volwassen honden
  • Meer dan 700 soorten medicijnen voor jouw hond voor:
    • Blaas, lever, nieren en hart
    • Gebit, huid en vachtverzorging
    • Gedrag, angst en luchtwegen
    • Gewrichten, ogen, oren, maag en darm
  • Nieuw: hondenvoer en snacks
  • 96% van de klanten beveelt hun aan
dierenapotheek - vertical

Pin It on Pinterest

Share This