Katten en honden kunnen prima samen, maar….. . Er is een maar, de voorwaarde is dat beide goed gesocialiseerd zijn. Je zult zeker weleens een afbeelding hebben gezien waarbij de kat heerlijk tegen een hond aan is gekropen en waar ze samen slapen. Maar is dat altijd de praktijk? En wat moet je doen als je katten en honden wilt laten samenleven?

1. Katten en honden met goed gesocialiseerd zijn

Nou zal dat niet in alle gevallen gebeuren ook niet wanneer er sprake is van goede socialisatie. Het verschilt van dier tot dier hoe zij zich tot elkaar verhouden.

Soms tolereren ze gewoon elkaars gezelschap of ze laten elkaar links liggen en is er van samen niets te merken. Ze weten van elkaar dat ze in hetzelfde huis wonen en er een plekje hebben.

Een vreemde kat in de tuin kan beide aanzetten tot agressie, het is een indringer.

katten en honden kunnen best samen leven

2. Katten en honden, uitvallen onderweg

Ook onderweg kan jouw hond uithalen naar een vreemde kat, of de kat naar jouw hond. Houd daarmee steeds rekening als je onderweg bent. Hond en kat kunnen prima samen, maar het geeft geen garantie dat ze vreemde honden en katten ook zonder problemen kunnen ontmoeten.

Je kunt veel plezier beleven als ze elkaar als speelkameraadje hebben gevonden. Jij zorgt voor een veilig thuis en leuke ervaringen voor kat en hond samen. Jij geeft beide voldoende aandacht en zorgt voor een plek als een van de dieren behoefte heeft aan rust, zoals in de bench voor honden.

2.1 Jij bepaalt de regels

Jij bepaalt de regels en let goed op als het etenstijd is, dat kan hond en kat namelijk veranderen in een dier dat zijn voedsel bewaakt en geen ander dier in de buurt van de voerbak accepteert.

Al kun je daar veel invloed op uitoefenen en trainen zodat eventuele baknijd (verdedigen van voer), zoals dat wordt genoemd voorkomen dan wel afgeleerd wordt. 

Sommige honden leren snel zoals de Duitse Herder, geef altijd vanaf het begin af aan duidelijk wat voor gedrag je wel accepteert en wat niet!

3. Eerst de hond en dan de kat in huis nemen of andersom?

Hier kun je geen antwoord op geven. Het fijnste en waarschijnlijk ook het meest succesvol is dat beide dieren, hond en kat, samen opgroeien.

Als puppy en kitten zijn beide erg speels en kunnen het samen erg leuk hebben. Je kunt dit sturen en in de buurt blijven, maar in het algemeen regelen ze dat samen.

3.1 Geef de katten en honden hun eigen plek in huis

Zorg dat beide een plek hebben waar ze zich kunnen terugtrekken. Soms blijft de ene maar door spelen terwijl de ander geen zin meer heeft. Zie je dat beide te moe worden  dan kun je ingrijpen door ze tot rusten te “dwingen” en elk naar hun eigen slaapplek brengen.

Dit voorkomt problemen. Als ze zijn uitgerust kunnen ze weer heerlijk verder spelen. Geef beide huisgenoten evenveel aandacht. Let er goed op dat je de dieren altijd goed aan elkaar laat wennen want je wil voorkomen dat ze elkaar aanvallen en je naar de dierenarts moet.

Zorg dat je katten en honden een plek hebben waar ze zich kunnen terugtrekken.

4. Vechten als kat en hond

Misschien dat er in jouw gezin broertjes en zusjes vechten als kat en hond, dat is erg vervelend, maar tussen de dieren komt dat echt niet zo vaak voor. Ze gaan elkaar gewoon uit de weg als ze elkaar niet leuk vinden. Het is daarom jouw taak dat ze ook een veilige plek kunnen vinden als ze ruzie zouden krijgen.

Het hoeft dan niet tot een gevecht te komen, want daar wordt niemand blij van.

4.1 Voorkomen is beter

Voorkomen is beter dan genezen en dat geldt ook hier. Voldoende ruimte is daarom ook van belang, binnen en buiten. Weet wel dat als een kat flink uithaalt naar de hond de gevolgen heel ernstig kunnen zijn en andersom ook. Een kat is echter veel behendiger en flexibeler en zal goed kunnen ontsnappen en een veilige plek opzoeken.

Een kat kan de hoogte in gaan, bovenop een kast gaan zitten bijvoorbeeld. Haal je een hond of kat of beide uit het asiel, vraag of men ermee is bekend of de kat en de hond gewend zijn aan elkaar. Helaas is dat echter niet altijd bekend. Het is wat, maar ik spreek uit ervaring: katten en honden zijn geweldige dieren!

Pelsbarn premium hondenbed

Pak de extra korting van 10%!

De droom van elke hond: een eigen plek gezellig naast jou!

 • Bescherm thuis je meubels tegen haren en voorkomt vieze poten op de bank
 • Werkt rustgevend voor je hond door de verhoogde rand
 • Was machine-vriendelijk: snel schoon
 • Verbetert de slaapkwaliteit van je hond (elk ras en leeftijd)
 • Hoogwaardige materialen (vegan), uniek ontwerp en Scandinavisch design

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting 

 

Pelsbarn en trustpilot -300

 • Hoes is 100% veganistische Viscose vezels en voelt extreem zacht aan als zijde.
 • Geen gewrichtsproblemen dankzij verhoogd ontwerp
 • Honden krijgen geen huidproblemen of oververhitting door de gebruikte luchtige stoffen
 • Hoes kan door 2 ritssluitingen snel verwijderd worden en kan in de wasmachine
 • Bodem van het Pelsbarn bed is verstevigde Oxford stof. Beschermd je hond tegen oneffen en gladde oppervlakten

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting! 

 

Pelsbarn mand voorbeeld


Garanties

 • Houdt zijn vorm
 • Verwijderbare en wasbare hoezen
 • Hoogwaardige kwaliteit & bijtbestendig
 • Gemaakt van niet-toxische materialen
 • Ontwikkeld met Wakker Dier en per aankoop een gift aan het asiel

Acties:

 • Nu tijdelijk van €99 euro voor €74 euro!
 • Extra 10% korting als je besteld via onze site!

Ik wil een echte Pelsbarn kopenMet 10% korting! 

 

 

Pelsbarn mand wasmachine vriendelijk

 

Pin It on Pinterest

Share This