Honden zwemmen meestal graag, maar is het altijd gezond om de hond overal te laten zwemmen? Nee, want sommige honden kunnen er niet tegen en hebben al snel jeuk. Je moet sowieso goed kijken waar je je hond laat zwemmen want er kan sprake zijn van blauwalg. Daar mag je hond dan niet zwemmen dus zorg dat je dit kunt herkennen.

1. Honden zwemmen moet je niet overal toelaten!

Jammer dat op bepaalde snikhete dagen honden (en ook mensen) in bepaalde wateren niet mogen zwemmen door blauwalg. Toch is het belangrijk dit serieus te nemen.

Onderschat de gevaren van deze bacteriën niet. Mens en dier kunnen behoorlijk ziek worden als ze ermee in aanraking zijn gekomen door te zwemmen in door blauwalg besmet water.

En als je hond wilt laten afkoelen door de hitte, lees dan ons artikelen 5 tips om de hond temperatuur in de gaten te houden.

1.1 Hond zwemmen mag niet overal

Als het bekend is dat bepaald water besmet is wordt ervoor gewaarschuwd in de media en ook met waarschuwingsborden die Waterschappen bij besmette wateren plaatsen.

Wellicht ken je ook de berichten dat er honden dood zijn gegaan door blauwalg. Neem geen enkel risico en vermijd besmet water, het kan levensgevaarlijk zijn.

Dit geldt voor alle rassen, Duitse herders leren wel snel, maar zorg dat ze NERGENS zwemmen met blauwalg, dit is voor alle honden gevaarlijk.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

2. Hond zwemmen in de blauwalg wat nu?

Belangrijk om te weten: de symptomen als een hond in aanraking is geweest met blauwalg. Als je hond heeft gezwommen in een sloot of een meertje wat besmet is, dan kan je de volgende verschijnselen waarnemen:

  • Schuimbekken;
  • Sloomheid;
  • Epileptische aanval;
  • Wankelen;
  • Diarree;
  • Overgeven;
  • Kwijlen;
  • Ademhalingsproblemen;
  • Overlijden.

Wanneer jij bij jouw hond een besmetting vermoedt, twijfel niet, maak een afspraak met de dierenarts en vertel waarvoor jij bang bent. Je kunt dan snel naar de praktijk komen.

2.1 Waarschuw andere hondenbezitters

Waarschuw ook andere hondenbezitters die er hun hond laten zwemmen als de blauwalg wordt bevestigd. En geef het door aan het Waterschap, ook bij een vermoeden. Zij neemt dan monsters en plaatst borden als is gebleken dat er daadwerkelijk blauwalg aanwezig is. Stop in ieder geval met honden zwemmen

Honden zwemmen graag maar let altijd op!

Als de hond niet fit is en dat voelt dan kan de hond zelf in paniek raken en weglopen, daarom is een GPS altijd een aanrader voor de hond. Honden zwemmen graag, maar het kan ook wel eens mis gaan dus blijf altijd alert!

3. Wanneer is er kans op blauwalg?

Als het erg lang warm is zonder dat het regent is de kans op blauwalg aanwezig. Het hoort van nature thuis in het oppervlaktewater en zijn geen wieren of algen, maar het zijn bacteriën. Ze leven van licht, koolstofdioxide en voedingsstoffen in het water.

3.1 Welke type water is gevoelig?

Natuurwater dat (meer dan) 20 graden wordt en niet stroomt is gevoelig voor blauwalg. Blauwalg lijkt op een blauwgroene dunne olieachtige driflaag aan de oppervlakte van het water.

Blauwalg is niet altijd zichtbaar. Meestal wordt het gezien als er grote hoeveelheden algen zijn en dan aan de waterkant en in het riet.  Het hoopt zich op aan de oevers, op stranden of in jachthavens.

3.2 Klachten bij mensen

Zwemmers en watersporters kunnen ziek worden als ze in aanraking komen met deze bacterie en krijgen last van irritaties aan de ogen of huid. Andere bekende klachten zijn hoofdpijn, misselijkheid, maag- en darmklachten. In sommige gevallen kunnen zelfs grotere gezondheidsproblemen optreden.

Zoals gezegd, honden zwemmen graag, mensen ook, zeker als het warm is. Maar let op waar je je hond in het water laat springen!

Klantenbeoordeling 9/10

De specialist in diergeneesmiddelen

  • Deskundigheid van een dierenarts voor een online prijs
  • Geschikt voor puppy’s en volwassen honden
  • Meer dan 700 soorten medicijnen voor jouw hond voor:
    • Blaas, lever, nieren en hart
    • Gebit, huid en vachtverzorging
    • Gedrag, angst en luchtwegen
    • Gewrichten, ogen, oren, maag en darm
  • Nieuw: hondenvoer en snacks
  • 96% van de klanten beveelt hun aan
dierenapotheek - vertical

Pin It on Pinterest

Share This