Er is niet één beste manier van opvoeden. Een hond opvoeden is maatwerk. Er zijn wel punten waarop je kunt letten of die in jouw situatie werken.

1. Hond opvoeden vereist geduld

Voor het opvoeden van een hond heb je op eerste plaats heel veel geduld nodig en kennis van het hondenras. Welke eigenschappen horen bij de hond? Maak van die eigenschappen dankbaar gebruik. Het opvoeden zal daardoor een stuk eenvoudiger worden. Je dient tevens consequent te zijn in de aanpak van het opvoeden van een puppy of volwassen hond.

Je kunt gebruik maken van de kennis van instructeurs die veel met honden “werken” en trainen door een cursus te gaan volgen. Er wordt vooral gekeken naar hoe jij de zaken aanpakt, wat er beter en eventueel anders moet voor het beste resultaat. Zorg ervoor dat alle huisgenoten wat betreft de hond dezelfde lijn trekken.

1.1 Jij bent het allerbelangrijkste

Wanneer een hond van de ene op bank mag en van de andere niet dan is dat voor hem onduidelijk. Hij wordt wellicht gestraft en snapt er helemaal niets van. Stel voor de hond en alle huisgenoten huisregels op en zorg dat iedereen er zich aan houdt voor het welzijn van de hond.

Ook is het erg belangrijk dat de hond 100% aandacht voor je heeft wanneer je hem iets wilt leren. Dit wordt vaak onderschat, maar zonder aandacht leer je hem niets en volgt slechts frustratie. Probeer voor de hond het allerbelangrijkste te zijn wat er op het moment van trainen rondom hem gebeurt. En dat is erg moeilijk, want er zijn zoveel prikkels! 

2. De aanpak van het opvoeden van de hond

Vind jij het ook leuker om de hond te belonen in plaats van hem te straffen? Heel fijn, dan kies je voor een positieve aanpak van de opvoeding. Begin meteen met het opvoeden van een hond zodra hij in huis komt.

Natuurlijk op een rustige manier, want hij moet ook aan de nieuwe situatie wennen. Echter wat hij straks niet mag, laat je ook nu niet toe. Voorbeeld: je wilt niet dat hij op de bank gaat, ook de eerste dagen bij je in huis laat je dat niet toe.

2.1 Een hond opvoeden is afleren en aanleren

Afleren is namelijk een stuk ingewikkelder dan meteen het juiste aanleren. Leg hem steeds wanneer hij op de bank wil gaan op zijn eigen plek, kussen, matras, mand, bench. Doe dit consequent (en niet boos maar op een rustige manier) en houd het vol, de hond kan het langdurig blijven proberen, maar jij hebt de langste adem.

Laat zijn eigen plek een aangename plek worden, geef hem een beloning zodra hij daar gaat liggen en benoem de actie: “plaats”. Je kunt door dit woord uit te spreken ervoor zorgen dat hij op zijn eigen plek gaat liggen, bijvoorbeeld als hij kleddernat binnenkomt of als er visite komt.

Bij elk commando dat je hem geeft dien jij je een paar dingen af te vragen als het commando niet wordt opgevolgd:

 • kent hij het commando goed genoeg of ben je er nog mee aan het oefenen;
 • heeft hij het commando gehoord;
 • waren er misschien andere prikkels of geluiden die harder binnenkwamen of zijn aandacht trokken?

Jij voedt zelf de hond op, alleen dan zal hij je gaan zien als de baas en gaat hij graag voor je “werken”. Gebruik alleen die tips die jou en de hond verder brengen. En volg alleen die tips op waar jij achter staat.

een honden opvoeden is geweldig

3. De hond in huis

Goed om te weten voordat de hond in huis komt:

 • Bereid de komst van de hond goed voor door zoveel mogelijk over het ras dat je in huis haalt te lezen. Uiteraard ben jij je van alle voordelen en nadelen van een hond in huis zeer bewust voordat de beslissing valt.
 • Zoals je tegenwoordig alles moet inplannen, dien je ook tijd voor de hond te nemen en dat consequent vol te houden. Heel veel spelen met hem en samen naar buiten gaan. Ook als het nieuwe van een puppy in huis eraf is. Dat zal geen enkele moeite kosten, want als je een echte hondenliefhebber bent gaat dat automatisch en zorgt de omgang met jouw hond voor ontspanning. Tevens is een hond in huis goed voor je gezondheid, je komt meer in de buitenlucht en beweegt meer. Een hond vermindert stress.
 • Bereid de huisgenoten voor en zorg dat jullie op één lijn zitten wat betreft de opvoeding van de hond. Dat is beter voor de sfeer onderling en in huis, maar belangrijker nog het is belangrijk voor de hond dat er duidelijkheid is over wat er van hem wordt verwacht. Maak duidelijke afspraken!

Sommige honden hebben veel beweging nodig, zoals een Border Collie. Zorg dat je daar ook aan kunt voldoen zodat je hond binnen rustiger is en zich niet gaat vervelen. Een Kooikerhondje zal sneller tevreden zijn en minder beweging nodig hebben.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

4. Opvoedkundige tips voor een hond opvoeden

Iets nieuws aanleren gebeurt bij een hond opvoeden in kleine stapjes. Herhaling is belangrijk. Heeft de hond totaal geen aandacht, stop en ga even later verder. Misschien moet hij plassen of poepen, is hij moe of zijn er teveel prikkels. Ook kan de hond iets saai vinden als je te lang doorgaat. Het is effectiever om 3 keer per dag een kwartier te oefenen dan 1 keer in het weekend uren achterelkaar.

Train en oefen zelf alles wat je hem wilt leren, zodat hij jou als leider/baasje ziet. Neemt een instructeur het over dan zal de hond aan hem of haar gehoorzamen.

4.1 Gevoelig voor de stem

Veel honden zijn gevoelig voor de stem van zijn baasje, gebruik die dan ook bijvoorbeeld om blijheid te uiten.

Is de aandacht van de hond niet bij jou dan is het moeilijk trainen. Eerst moet er aandacht zijn en pas dan kun je verder. Een leuke oefening als de hond niet op jou let:

 • Je roept de hond, hij kijkt niet en reageert niet
 • Ga op je hurken zitten
 • Doe alsof je iets op de grond ziet liggen
 • De hond wordt nieuwsgierig en rent op je af. Want wist je dat de hond jou toch wel in de gaten houdt ook al merk je dat niet? Ook fluisteren maakt hem nieuwsgierig. Schreeuwen werkt averechts, hij kan bang van je worden.

5. Commando’s en hond opvoeden

Bekende commando’s blijf je herhalen. Hij zal ze graag opvolgen, want uiteraard volgt er een beloning: iets lekkers, zijn favoriete speeltje, ravotten met de baas.

Reinheid, rust en regelmaat zijn ook bij een hond opvoeden van belang en jij kunt daarvoor zorgen. Hieronder een leuke hond opvoeden video met 10 tips om een hond terug leren komen.

5.1 Rust

Train nooit met de hond als hij moe of ziek is, gun hem rust. En ook bij een fitte hond let je erop dat inspanning en ontspanning worden afgewisseld. Zorg dat hij zijn rust neemt, sommige honden blijven doorgaan en moet je “dwingen” rust te nemen door ze geen aandacht meer te geven. Zorg voor een fijne slaapplek.

Basis voor hond opvoeden: train nooit met de hond als hij moe of ziek is

5.2 Reinheid:

De slaapplek van de hond moet schoon zijn. Kies voor materiaal dat je eenvoudig kunt reinigen. Doet de hond zijn behoefte in de tuin, ruim elke dag de poep op, zodat je geen last van insecten krijgt. Ververs regelmatig zijn waterbak en was zijn etensbak na elke maaltijd goed af, zodat er geen etensresten in achterblijven. Onderweg neem je een poep opruimzakje mee. Houd de oren en ogen van de hond in de gaten. Zijn deze vies bezoek de dierenarts. Ook zijn anus bekijk je regelmatig, er kunnen poepresten aan hangen bij dunne ontlasting. Borstel de hond en bekijk dan meteen de vacht. Ook tijdens het betasten kun je voelen of er iets onregelmatigs op de huid zit. Gebruik anti teken en vlooienmiddel en koop enkele keren per jaar een ontwormingskuur bij de dierenarts. Hij of zij zal je vertellen hoe vaak je dit middel moet toedienen.

5.3 Regelmaat:

Geef de hond op vaste tijden eten en laat hem op vaste tijden poepen en plassen. Zorg dat je in de buurt iemand hebt die het indien nodig een keer van je kan overnemen.

Train met de hond regelmatig, maar niet meteen na het eten. Houd tevens rekening met de weersomstandigheden. Is het heet (zonnesteek als je in de volle zon blijft) of erg koud (bevriezingsverschijnselen) dan kan de hond daarvan last ondervinden.

Houd rekening met de korte spanningsboog van een puppy. Deze moet heel veel spelen en ook dan leert hij al erg veel. 

Lees een goed hondenboek over het ras dat jij in huis hebt. Ook online staat erg veel over het opvoeden van een hond. Wij hebben een speciale pagina over hondenboeken en doe er je voordeel mee bij je hond opvoeden. Weet echter dat het maatwerk is. Een hond opvoeden is soms best pittig, maar zie er vooral ook het leuke van in als jullie samen weer wat hebben bereikt.

Het Grote PuppyBoek

Wil jij van je pup een lieve gehoorzame hond maken?

Jouw puppy krijgt een goede opvoeding met dit handboek!

 • Complete handleiding om jouw gewenste puppy aan te schaffen
 • Krijg een geweldige band met je viervoeter
 • Inzicht in de groeifasen en bijbehorend (on)gewenst gedrag
 • Ontdek hoe je je huis voorbereidt op de komst van je pup
 • Leer de snelste methode om je pup volledig zindelijk te maken.

Ik wil nu het eBook kopenDirect toegang 

Het grote puppy boek

 • Zo ziet de pup de wereld
 • Van puppy tot volwassen hond
 • Je pup zindelijk maken
 • Krachtige socialisatie tips
 • Dagelijkse verzorging en aanraken
 • Belangrijke commando’s en goede manieren aanleren
 • Leren alleen zijn zonder blaffen e/o knagen
 • Puppy’s laten leren op 2 fraaie manieren

Ik wil het eBook kopenDirect toegang 

 

 • Ervaren auteur met 25 jaar ervaring met opvoeden en trainen van (jonge) honden
 • Boek kost geen €37 euro, maar (tijdelijk) €27 euro
 • Gratis 3 bonussen (waarde: €29,97)
 • Bonus1: Zo Denkt Een Hond
 • Bonus2: Mijn Hond is Ziek!
 • Bonus3: Levenslange updates
 • Tientallen positieve recensies, ook van fokkers
 • 60 dagen niet goed geld terug garantie

Ik wil het eBook kopenDirect toegang 

 

Pin It on Pinterest

Share This