Het trekken aan de lijn afleren bij je hond? Veel mensen zijn benieuwd wat zij daarvoor moeten doen, maar het kan echt. Je hebt veel geduld en doorzettingsvermogen nodig, maar de aanhouder wint!
Inhoudsopgave
- 1.Laat de hond nooit trekken!
- 2. Maar nu hij groter en sterker is trekt hij toch……
- 3. Waarom trekt een hond aan de lijn?
- 4. Waarom laat je hem dan niet los loslopen?
- 5. Wat heb je nodig om de hond netjes zonder te trekken aan de lijn te laten lopen?
- 6. Wat heb je verder nodig om de hond te leren netjes aan de lijn te lopen zonder te trekken?
- 7. Straffen of belonen bij trekken aan de lijn afleren?
- 7.1 Belonen werkt beter bij trekken aan de lijn afleren
- 7.2 Andere manier trekken aan de lijn afleren
- 7.3 Omgeving in de gaten houden
- 7.4 Nog een tip
- 7.5 Wanneer gebruik je een halster en wat is het?
- 8. Nog een paar tips voor trekken aan de lijn afleren
1.Laat de hond nooit trekken!
Het meest praktische is dat jouw hond nooit trekt aan de riem, dan hoef je het hem ook niet af te leren.
Dus probeer de puppy al heel jong aan te leren dat hij niet met een strakke lijn mag lopen. Maar uiteraard hebben we tips als je hond wat ouder is en jij denkt aan het trekken aan de lijn afleren. Ga je mee?
1.1 Op tijd corrigeren
Corrigeer op tijd, geef nooit op, hij zal het lang proberen en denkt wellicht “de aanhouder wint”.
Laat in deze de aanhouder echter nooit winnen, wees consequent en blijf je hond corrigeren.
1.2 Aandacht vasthouden
Het beste is dat je de aandacht van hem kunt vasthouden dan zal hij niet trekken, want dan is zijn kopje op jou gericht.
Probeer interessant te zijn voor jouw hond, interessanter dan de omgeving en dat is moeilijk hoor!
1.3 Belonen bij trekken aan de lijn afleren
Zorg dat je altijd beloningkoekjes in je zak hebt, die je geeft als hij je aankijkt. In het begin zal je dat veel koekjes kosten, maar voor de meeste honden werkt het wel om op deze manier beloond te worden.
Ook een lievelingsspeeltje met een piepje kan goed werken om de aandacht te krijgen of vast te houden, dan hoef je niet telkens een koekje te geven, zeker als je op zijn gewicht moet letten is dit ook een goede beloning.
Tip: wissel de beloningen af.
2. Maar nu hij groter en sterker is trekt hij toch……
De puppy heeft keurig geleerd om aan de riem te lopen. Toch komt er een tijd dat het lijkt alsof hij alles wat hij ooit heeft geleerd is vergeten, hij is aan het puberen (ja, een hond pubert ook en dat zul je merken!).
Blijf vrolijk en vooral consequent, het gaat echt voorbij.
En er zullen meer leuke momenten zijn dan vervelende ook bij een puberende hond. Hij daagt je uit, hij probeert tot hoever hij kan gaan. Sta stevig in je schoenen en geniet!
3. Waarom trekt een hond aan de lijn?
Er zijn best wel een aantal redenen waarom je hond aan de lijn trekt. Het is goed om te weten, zodat je het kan begrijpen, maar ook gerichter er iets aan kan doen:
- Je hond is het simpelweg gewend.
- Hij heeft geen aandacht voor jou als begeleider, stimuleer dit en pak zijn aandacht. Probeer interessanter te zijn/worden dan de omgeving.
- Een hond heeft een ander tempo als hij loopt dan een mens, dus het wordt al snel gezien dat de hond trekt als jij een stuk langzamer loopt.
- Hij wil naar een andere hond of iets anders dat zijn aandacht trekt.
- Je hond heeft een lekkere geur in zijn neus, van wild of van een loops teefje.
- Hij kan zijn energie anders niet kwijt, je hebt een erg drukke of ongeduldige hond.
- Hoge nood: hij moet dringend poepen en wil naar de plek waar hij dat altijd doet.
4. Waarom laat je hem dan niet los loslopen?
Een voor de hand liggende oplossing is om je hond dan maar los te lopen. Maar ja, dat kan niet altijd, want:
- Het mag op de meeste plaatsen niet.
- Niet iedereen houdt ervan dat er een hond op hem/haar af komt stormen, sommigen zijn zelfs heel erg bang voor honden.
- Het is gevaarlijk voor andere weggebruikers.
- Je hond kan op wild gaan jagen en broedende dieren verstoren, zeker als je een Labarador Retriever hebt, of een andere jachthond
- Hij loopt weg, komt veel gevaren onderweg tegen en je kunt hem gaan zoeken.
Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber
Je vind er basiskennis over aanschaf, opvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!
5. Wat heb je nodig om de hond netjes zonder te trekken aan de lijn te laten lopen?
Trekken aan de lijn afleren begint bij punten die je zelf niet vaak benoemen, maar ze zijn essentieel. Ik bedoel heb doorzettingsvermogen en werk als een team, waarvan jij de trainer bent. Jij maakt aan de hond duidelijk wat je van hem wilt, veel en vaak oefenen, niet te lang aan één stuk, maar vaker kort trainen.
Daarnaast verzamel kennis over het hondenras, het ene ras zal eerder keurig aan de lijn lopen dan het andere.
Een jachthond zal namelijk graag zijn neus achterna gaan, houd daarmee rekening. Als je zoekende bent, bekijken dan onze pagina met hondenboeken; het zijn handboeken van de meeste populaire honden in Nederland.
6. Wat heb je verder nodig om de hond te leren netjes aan de lijn te lopen zonder te trekken?
Naast bovengenoemde doorzettingsvermogen en kennis van het hondenras, heb je ook honden spullen nodig:
- Een goed passende halsband en riem of een borsttuig. Overweeg een trainingshalsband.
- De halsband mag niet te groot en niet te klein zijn. Heb je een puppy van een groot ras dan zal je diverse maten halsbanden nodig hebben, voordat hij volwassen is.
- Beloningskoekjes in een tasje of in je zak, zodat jij je handen vrij hebt.
- Een rustige plek om te trainen, eerst achter het huis later buiten de poort waar hij meer prikkels krijgt. Het lijkt wellicht alsof je helemaal opnieuw moet gaan beginnen met trainen als je voor de eerste keer buiten het eigen terrein oefent.
Het gaat er om dat je hond altijd goed luistert en netjes wandelen is daar een begin van.
Je moet voorkomen dat de hond ineens de weg op trekt, want anders kunnen er wel eens nare situaties ontstaan. Je wil toch ook vermijden dat je hond naar de dierenarts moet?
7. Straffen of belonen bij trekken aan de lijn afleren?
Deze vraag zal vaak terugkomen bij het opvoeden en het trainen van je hond.
Doe steeds wat goed voelt voor jou en houd rekening met de gevoeligheid van jouw hond.
7.1 Belonen werkt beter bij trekken aan de lijn afleren
Je zult jezelf een stuk beter voelen als je kunt belonen in plaats van straffen. Doe dat dan ook! Je bereikt er op de langere termijn veel meer mee. Maak er vooral geen machtspelletje van als de hond je aan de lijn vooruittrekt.
De hond trekt, jij trekt hem terug, hij gaat nog harder trekken. Effect nul, dat wordt geen gezellige wandeling voor allebei niet.
7.2 Andere manier trekken aan de lijn afleren
Probeer het op een andere manier. Je gaat met de hond lopen, zodra de lijn los hangt meteen belonen. Hij zal dit gedrag “losse lijn” vaker laten zien als de beloning voor de hond de moeite waard is.
Als je bij een stoep komt kun je de hond ook aanleren te zitten of om af te gaan. De hond leren liggen kan snel geleerd worden.
Praat tegen de hond, vraag zijn aandacht en beloon als zijn kopje naar jou is gericht. Ga op je hurken zitten en doe alsof je iets hebt gevonden de hond zal stoppen met trekken en naar jou toekomen, meteen belonen.
Zeg “let op” en verander van richting, hij zal op die manier leren op jou te letten.
Praat tegen de hond, vraag zijn aandacht en beloon als zijn kopje naar jou is gericht.
7.3 Omgeving in de gaten houden
Scan voortdurend de omgeving, zodat je weet wat er komen gaat. Zorg er altijd voor dat de hond aangename associaties heeft met een training.
Beloon uitbundig en bouw dit af als de hond begrijpt wat er van hem wordt verwacht. Je merkt dat als je hond zekerder wordt tijdens de training of oefening.
En weet dat gedrag afleren moeilijker is dan aanleren. Heb je een hond uit het asiel dan heeft hij al bepaalde gewoontes, houd daar rekening mee.
7.4 Nog een tip
Een hondencursus geeft je inzicht in jouw handelen. Het is moeilijk met de hond bezig te zijn en daarbij te zien wat jij anders zou moeten doen. Een trainer kan je tips en adviezen geven. Je krijgt ook tips over trekken aan de lijn afleren.
Wil je meer ondersteuning? Overweeg dan online hondentraining ‘Hond trekt aan de lijn‘ die ontwikkeld en gegeven wordt twee honden kenners.
7.5 Wanneer gebruik je een halster en wat is het?
Een halster is een hulpmiddel dat je kunt gebruiken om met de hond te trainen als hij agressie vertoont of zich erg sterk opstelt, zodat hij moeilijk te corrigeren is. Het is een snuitriem en zeker geen muilkorf.
Het riempje dat over de snuit gaat mag niet voor zijn ogen hangen. De hond heeft met een halster meer bewegingsvrijheid met zijn kaken.
Hij kan er gewoon mee eten en drinken en met de tong uit de bek hijgen. Zonder veel kracht kun jij de hond de juiste richting in sturen.
Je hebt invloed op wat hij kan zien, omdat zijn kop wordt gestuurd door jou. Met een halster ontlast je de gevoelige halsstreek van de hond. Als de hond een halster draagt is het eenvoudiger hem te corrigeren. Het is een hulpmiddel dat de hond geen pijn doet.
Hij zal het wat onwennig vinden, laat hem er rustig aan wennen, voordat je ermee gaat trainen. Je wil namelijk het trekken aan de lijn afleren dus beter voorkomen dan genezen!
8. Nog een paar tips voor trekken aan de lijn afleren
Nog enkele tips voor een ontspannen wandeling met de hond aan de lijn en dus het trekken aan de lijn afleren:
- Bouw elke oefening langzaam op, ook lopen aan de riem. Laat hem eerst aan de halsband wennen, vervolgens aan de riem.
- Verwacht niet dat de hond na vijf keer oefenen het rustig lopen aan de riem onder de knie heeft.
- Overvraag de hond niet, werk niet met hem bij hitte en extreme kou of als hij niet fit is.
- Train op verschillende plaatsen en tijden en ook met andere personen uit het huishouden waartoe hij behoort. Hanteer allemaal dezelfde regels en commando’s.
Genoeg informatie dus om te beginnen met trekken aan de lijn afleren. Het is belangrijk dat je vol blijft houden en geduld hebt. De aanhouder wint en het trekken aan de lijn afleren zal positief beloond worden!
Klantenbeoordeling 8,9 (webwinkelkeur)
Specialist in trainingshalsband, GPS trackers en omheiningen
Weet waar je hond zich bevindt
- Met GPS trackers kan je een of meerdere honden volgen
- Hoog bereik mogelijk (tot 20 km!)
- Geen abonnement kosten
- Mogelijk met app, kompas, waterdicht
- Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
- Kortingen tussen 12 en 36%
Voorkom dat je hond wegloopt!
- Er zijn twee types onzichtbare honden omheiningen:
- Bedraad: een antenne draad + halsband met ontvanger
- Draadloos: een losse zender + halsband met ontvanger
- Verschillende basispakketten en uitbreidingen
- Draadloze bereik tot 64 meter
- Waterdichte modellen beschikbaar
- Geschikt voor kleine, middel-grote en grote honden
- Diervriendelijk, correctie is pijnloos (geen stroomschokken!)
- Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
- Kortingen tussen 12 en 36%
Ongewenst gedrag afleren van je eigenwijze viervoeter?
- Halsband bestaat uit zender en ontvanger
- Werkt op basis van geluid, trillingen of statische simulatie
- Bereik mogelijk tot maar liefst 1600 meter
- Waterdichte modellen beschikbaar
- Geschikt voor kleine, middel-grote en grote honden
- Diervriendelijk, correctie is pijnloos (geen stroomschokken!)
- Betrouwbaar, veilig, comfortabel voor je hond, gebruikersvriendelijk
- Kortingen tussen 12 en 36%