Een gehoorzame hond in huis en rondom de woning is erg prettig. Je hebt daar de hele dag profijt van. Een hond die niet alleen thuis maar ook buiten zijn eigen terrein gehoorzaamt is nog prettiger. Je kunt met hem gaan en staan waar je wilt zonder dat dit problemen geeft.

Een gehoorzame hond heb je aan jezelf te danken. Jij bent het die hem de gehoorzaamheid aanleert en met hem blijft trainen en de gehoorzaamheidsoefeningen blijft herhalen.

Dat is essentieel voor het beste en blijvend resultaat. Mensen zullen het fijn vinden dat jij jouw hond onder controle hebt als ze jou met de hond tegenkomen of als je bij iemand met de hond op bezoek gaat. Een goed opgevoede hond is overal welkom, nou ja, bijna overal.

1. Controle met gehoorzame hond

Een gehoorzame hond geeft jou de controle over elke situatie. Je kent jouw hond en weet hoe en of hij reageert op bepaalde zaken. Door op tijd de hond uit een situatie te halen, door hem af te leiden of door hem aan te spreken (een commando te geven) waarop hij prima reageert, kun jij overal met jouw hond terecht.

Als je weet dat hij graag achter vogels of fietsers aanrent, leer je hem de rust te bewaren en keurig aan je voeten te gaan zitten. Dat herhaal je telkens als er voor een hond een reden is om te gaan rennen.

Uiteraard beloon je hem uitbundig. Na veel oefenen en blijvend de oefening te herhalen zal hij voortaan uit zichzelf de situatie inschatten en onderdanig aan jouw voeten gaan zitten. Natuurlijk wachtend op zijn beloningskoekje.

2. Fijne huisgenoot

Een hond die zijn plaats in een huishouden kent, letterlijk en figuurlijk, is een fijne huisgenoot. Begin met de gehoorzaamheidsoefeningen al op zeer jonge leeftijd, spelenderwijs uiteraard.

Niets forceren, je merkt het of de puppy de training aan kan, zo niet maak het eenvoudiger. Alle oefeningen dienen spel te zijn voor de puppy en later de volwassen hond. De band tussen jullie zal erdoor steeds hechter worden. 

Je wordt niet gehinderd in het bezoeken van wat dan ook als jouw hond gehoorzaam is. De hond hoeft alleen maar oog voor jou te hebben en zijn omgeving met rust te laten. Dat betekent dat jij een stuk interessanter voor hem moet zijn dan de plek waar jullie je bevinden. Dat klinkt logisch en eenvoudig, maar is dat zeker niet.

Zorg dat je altijd iets in je zak hebt waar hij dol op is en wat zijn aandacht trekt. Dat kan een beloningskoekje zijn maar ook zijn lievelingsspeeltje is prima (een frisbee, een balletje). Belonen kan ook door even met hem te spelen of te stoeien. Verras hem ook op momenten dat hij het niet verwacht. Ook dat zorgt ervoor dat hij op je blijft letten. Hond en baasje, het dient een samenspel te zijn met jou als leider.

2.1 Veilig als je hond goed luistert

Jij bepaalt wanneer er gespeeld wordt en wanneer dat stopt. Naast het feit dat een gehoorzame hond, een hond die je onder controle hebt, prettig is om in jouw buurt te hebben is het ook nog eens veilig wanneer een hond goed luistert. Veilig voor zijn omgeving en voor de hond zelf. Bijvoorbeeld: de hond loopt de poort uit, jij ziet het en roept hem. Hij komt keurig terug.

En zo zijn er vele voorbeelden te bedenken waardoor de hond door goed te luisteren niets overkomt en ook andere weggebruikers zijn veilig voor hem.        

Je hoeft niet alles zelf uit te vinden om jouw hond te leren gehoorzamen. Veel info vind je online en in boeken over de opvoeding van honden. Het is wel van belang dat je zelf de hond leert gehoorzamen zodat jij zijn baasje bent.

Degene die het meeste met de hond onderneemt, hem eten geeft en veel aandacht en liefde zal hij graag als zijn baasje zien en erop reageren door aan hem of haar te gehoorzamen.

Bekijk onze begrippenlijst voor de hondenliefhebber

Ga naar de begrippenlijst

Je vind er basiskennis over aanschafopvoeding, ziektes, ras kenmerken en nog veel meer over onze viervoeters. De op alfabetische gesorteerde lijst – meer dan 100 termen en begrippen – wordt regelmatig bijgewerkt en blijft daarmee actueel!

3. Positief je hond trainen

Een gehoorzame hond in huis dat is wat je nastreeft. Maar hoe bereik je dat? Het antwoord is door de hond op een positieve manier te trainen. Leuk voor de hond en zeker ook voor jou. Op een heel ontspannen doch consequente manier trainen met de hond is veel leuker dan de hond negatief benaderen. Dit laatste kan behoorlijk uit de hand lopen.

Pak jij de hond te hard aan dan kan hij zich tegen je keren. Afhankelijk van het ras gebeuren er dan vreselijke ongelukken, de hond kan zijn baasje bijten en zelfs serieus aanvallen. Uiteraard wil jij geen harde aanpak, je bereikt er niets mee. Je creëert afstand tot de hond en het vertrouwen (als dat er al was) verdwijnt.

De hond moet zich veilig bij je voelen en daar past agressie van jouw kant niet bij. Er zijn zoveel manieren de hond op een positieve wijze op te voeden en allerlei leuke oefeningen met hem te doen. 

3.1 Wees consequent om een gehoorzame hond te krijgen

Geen harde aanpak, dat is in de meeste gevallen niet nodig, wel een consequente. Je bouwt door de juiste aanpak aan een fijne relatie met wederzijds respect en vertrouwen. Positieve aandacht is ook veel leuker om te geven.

Je voelt je daar prettig bij. Een hond schoppen en slaan of constant aan zijn riem rukken laat zien dat je gestrest bent, de controle over jezelf verliest of een uitlaatklep nodig hebt. Laat de hond nooit die uitlaatklep zijn, hij vergeet het nooit! Er zijn veel positieve ervaringen nodig om zijn vertrouwen terug te winnen en soms lukt dat niet.

Laat de hond nooit die uitlaatklep zijn, hij vergeet het nooit!

4. Gehoorzame hond en positieve training

Mooie woorden zul je denken en als hondenliefhebber zul je het ermee eens zijn.

Maar hoe zorg je voor een positieve training? We zetten een aantal tips onder elkaar:

 • Houd voor ogen dat trainen voor een hond spelen en werken met de baas is, je doet het samen. Het moet voor beide partijen leuk zijn. Kost het je teveel moeite, heb je nooit zin of tijd, waarom heb je dan een hond aangeschaft?
 • Trainen….. , daarop dient de hond enthousiast te reageren als hij merkt dat het weer zover is. Wil hij niet, probeer erachter te komen waarom dat zo is.
 • Is de hond niet fit, train dan niet.
 • Zoek een plek waar jij overzicht hebt. In het begin is het belangrijk dat de hond geen andere afleiding heeft dan zijn baasje. Naarmate hij meer leert, kun je het trainen op andere plekken doen. Je zult merken dat dit een stuk moeilijker is. Probeer zijn aandacht vast te houden neem er de tijd voor, wees geduldig en beloon wat er goed gaat.
 • Begin eenvoudig en blijf eerdere oefeningen herhalen, zodat je de hond vaak kunt belonen.
 • Ook een hond kan een mindere dag hebben, stop de training en forceer het niet.
 • Door goed te observeren weet je wat hij leuk vindt, dat kun je “uitbuiten”.
 • Ben zelf rustig en ga niet even vlug wat oefeningen doen zonder dat je er tijd voor hebt, hij voelt die stress.
 • Eindig altijd positief, zodat de hond een fijne herinnering aan de training overhoudt.

4.1 Lezen en kijken

Er zijn veel interessante hondenboeken te koop en er zijn veel filmpjes online te bekijken hoe je met de hond positief kunt trainen. Weet echter dat jouw hond niet de hond uit dat boek of van dat hondenvideo is.

Elke hond heeft zijn eigen kwaliteiten. Ook de lichaamsbouw van de hond speelt een grote rol. Verwacht van een grote lobbes niet de behendigheid die een Border Collie heeft.  Maak gebruik van die eigenschappen waar de hond goed in is, dat zal voor de ene hond het bewaken zijn zoals de Mechelse herder of de Duitse Herder.

Voor de andere gehoorzame hond is het speuren (Basset hound!) en weer een andere apporteert zoals de Labrador Retriever of de Australische herder weer als de beste.

4.2 Alle honden ruiken zeer scherp

Maak zeker ook gebruik van de neus van de hond, bijna alle honden ruiken zeer scherp. Het is voor honden belangrijk dat ze dit zintuig ook vaak kunnen gebruiken tijdens het trainen.

Je doet de hond er een groot plezier mee en daardoor geniet je zelf ook. Als het goed is heb jij je ingelezen voordat je voor een bepaald ras kiest en weet je waar de hond van nature goed in is, dit kun jij door training verder uitbreiden. Bezoek onze pagina met hondenboeken van een aantal populaire hondenrassen die je helpen een gehoorzame hond te ontwikkelen.

5. Samen trainen voor een gehoorzame hond

Trainen in groepsverband is erg belangrijk. Jouw hond leert om te gaan met andere honden. De puppycursus is een prima start voor zowel de hond als het baasje. De trainer geeft je veel nuttige en praktische tips, die je vervolgens thuis verder in praktijk brengt door veel te oefenen.

Kies een hondenclub waarvan jij de aanpak oké vindt. Ga een paar keer kijken tijdens een training voordat jij je inschrijft.

Benodigdheden tijdens het trainen:

 • een halsband, niet te groot, niet te klein, een riem (eventueel reservespullen);
 • een manier om de hond veilig te vervoeren naar de hondenclub, in een mand of fietskar als je dat per fiets doet en ook in de auto dien je een veilige plek te hebben, een bench bijvoorbeeld;
 • water, dat dien je altijd mee te nemen als je op pad gaat met de hond, voor hem en voor jezelf;
 • beloningskoekjes;
 • een favoriet speeltje;
 • een handdoek om de hond af te drogen bij slecht weer, laarzen en andere regenkleding voor jezelf;
 • en uiteraard een positieve instelling en voldoende tijd, zodat je zonder stress aan de training begint.

Lekker met de hond op vakantie kan ook, zie hier leuke wintersport tips met de hond!

In de coronatijd is ook een online hondentraining ‘hond trekt aan de lijn’ ontwikkeld, die je helemaal thuis en op eigen gelegenheid kan volgen. De corona pandemie is gelukkig voorbij, maar deze training helpt je een gehoorzame hond te krijgen is nog steeds verkrijgbaar!

Gehoorzame hond op het strand

6. Leuke dingen doen met je hond

Om een gezellige en tevreden hond in huis te hebben dient hij zijn energie kwijt te kunnen. Hij moet kunnen ravotten en de volwassen hond wil graag “werken” voor zijn baas. Ga er met hem opuit. Waaraan heeft jouw hond behoefte? Kijk naar de eigenschappen van het ras, de bewaker, de verdediger, de gezelschapshond, de jachthond, de geleide speurhond, de speurneus, de niet te stoppen rakker…… en vele andere en maak daar gebruik van tijdens een training en het spelen met je hond.

Om leuke dingen te doen met je hond heb je niet veel nodig. Het belangrijkste zijn positieve aandacht en voldoende tijd. Ken daarnaast zijn favoriete bezigheid en speeltje en maak daarvan gebruik.

Houdt jouw hond van apporteren dan kan hij daar veel energie in kwijt. Speurt hij graag, rent hij graag achter een bal aan, je kunt met die kennis een cursus uitzoeken. Er is veel mogelijk op dit gebied, bekijk de opties (waaronder flyball, speuren) en kies de training die bij jou en vooral bij de hond past.

6.1 Een gehoorzame hond voer graag commando’s uit

Leuke dingen doen met je hond is voor de hond al snel ingevuld. Hij is graag bij zijn baasje in de buurt, speelt graag met hem en als hij een gehoorzaamheidstraining heeft gevolgd zal hij graag allerlei commando’s opvolgen.

Je kunt hem veel leren, denk aan het brengen van de post (zonder deze kapot te scheuren), het dragen van de handveger als je samen buiten aan het werk bent. Maar ook het graven van een kuil voor de planten (ook aanleren dat hij op commando moet stoppen), het oprapen van iets dat is gevallen en zo maak je van jouw hond een hulphond, lekker handig toch?

Je kunt ook met speeltjes waar zeker een gehoorzame hond dol op is gezellige spelletjes doen. Een bal, een frisbee, een tunnel waar hij doorheen kruipt of loopt, bedenk zelf een spel of haal inspiratie uit de vele hondenboeken met ideeën.

Spellen voor binnen en voor buiten, spellen waarvan hij fysiek en/of mentaal moe wordt. Bij alles wat je met de hond gaat doen is het van belang dat hij de (basis)commando’s kent en opvolgt: zit, wacht, volg, af, blijf, luid en stil. Blijf deze herhalen en blijf hem belonen.      

7. Prettig wandelen met een gehoorzame hond

Van een strandwandeling, een wandeling door de bossen of het zwemmen in veilig water wordt de hond gelukkig. Hij kan zijn energie kwijt. Terwijl je samen loopt kun je onderweg allerlei spelletjes bedenken. Een wandeling wordt dan nooit saai en de hond blijft op je letten “wat voor leuks gaan we nu doen?”.

Je gebruikt wat je tegenkomt en maakt daar een circuit van (lopen over een liggende boomstam, over een smalle brug) of je zet zelf (kan ook thuis) een circuit uit, slalommen met pionnen, door een tunnel kruipen, over een balk lopen, spullen zoeken, uit de waterbak ballen halen.

Kijk voor meer inspiratie in boeken en op internet en ga naar de dierenspeciaalzaak waar allerlei leuke speeltjes en spellen te koop zijn.

7.1 Wanneer gaan we weer?

Een hondenleven en dat van jou kan een groot avontuur worden als je er iets meer moeite voor doet dan alleen het rondje door het park. Je komt thuis met een heel tevreden hond. En met een schuine kop zal hij je vragen “wanneer gaan we weer?”. Waar alle honden van houden en wat ze van nature allemaal doen is snuffelen. Hoe leuk is het om een snuffelkleed online te kopen of bij de dierenspeciaalzaak?

En weet je dat je zo’n kleed ook eenvoudig zelf kunt maken van oude lappen stof? Gebruik stevig materiaal denk daarbij aan denim bijvoorbeeld. Je kunt op een stevige lap allerlei zakjes naaien waarin of waaronder jij iets lekkers kunt verstoppen. De hond gaat ernaar op zoek. Kijk hem eens “werken” en hij beloont zichzelf met een koekje als hij er een heeft gevonden. Je zult hem hierbij zeer waarschijnlijk niet hoeven aan te moedigen. Zijn neus weet wat hij moet doen.   

Hoe meer je met de hond speelt en werkt des te dichter jullie naar elkaar toe groeien. Samen spelen en werken, het zorgt voor beweging die voor jullie allebei belangrijk is om fit te blijven. Jij houdt de hond in beweging en de hond houdt jou in beweging. Is de hond wat ouder, pas dan de activiteiten aan, maar stop er niet helemaal mee. Rust roest, dat geldt ook voor een gehoorzame hond..   

Pin It on Pinterest

Share This