Lekker op wintersport met hond, als baasje kijk je daar vast en zeker naar uit. Maar waar moet je dan aan denken als je met de hond richting de kou gaat? Sommige honden kunnen er misschien goed tegen, maar lang niet allemaal. Hoe bescherm je dan de hond tegen de kou tijdens de wintersport met hond? Een Duitse Herder is vaak een echte werkhond en wil graag wat voor je doen. De kans is groot dat hij het heerlijk zal vinden om met je mee te mogen, maar toch moet je maatregelen nemen om de hond tegen de kou te beschermen.

1. Bescherm de pootjes tijdens de wintersport met hond

Wist je dat er hondenschoenen te koop zijn? Ook jouw hond heeft bescherming nodig in de winter. Vooral de zooltjes van zijn voeten zijn erg kwetsbaar als er ijs, pekel, sneeuw ligt.

Als je thuis bent met je hond en je af en toe naar buiten gaat als er sneeuw of pekel ligt kun je volstaan met het insmeren van de zooltjes met vaseline of een ander product dat de zooltjes beschermt.

1.1 Teentjes hond controleren

Kijk ook altijd tussen de teentjes van de hond bij sneeuw en ijs. Er kunnen zich eenvoudig ijsklontjes vormen. Je merkt het als hij mank gaat lopen. Controleer telkens en voorkom dat de huid tussen de tenen geïrriteerd raakt.

Ga je op wintersport met je hond dan zullen genoemde maatregelen niet voldoende zijn, omdat de hond dan veel langer en vaker met sneeuw en ijs in aanraking komt. Is dat een reden om hem niet mee te nemen? Wellicht als je een oudere hond hebt, deze kan namelijk iets breken als hij uitglijdt.

1.2 Jonge hond en sneeuw

Echter een jonge hond heeft veel plezier in de sneeuw. Jij als zijn verzorger let op de problemen die kunnen ontstaan en probeert die te  voorkomen. Wat is er zoal online te koop bijvoorbeeld bij de dierenspeciaalzaak als je met de hond naar een wintersportgebied gaat?

Het is goed om je even goed voor te bereiden want plezier is belangrijk maar veiligheid voor wintersport met hond ook! Een Berner Sennenhond heeft een dikke vacht, maar kan de hond dan ook gewoon tegen de kou? Qua vacht wellicht wel, maar de voetzooltjes niet!

In het buitenland gelden soms andere regels voor jouw huisdier dan in je eigen land

2. Regels buitenland

Eerst even een belangrijk weetje: in het buitenland gelden soms andere regels voor jouw huisdier dan in je eigen land. Een voorbeeld is het vervoeren van de hond in de auto.

En ook….. zorg dat de hond de juiste entingen heeft gehad en neem zijn paspoort mee. Let er op goed op welke accommodatie je boekt. Op veel plaatsen is de hond welkom, ook in hotels, maar niet overal.

3. Wintersport met hond welke artikelen nodig?

Welke wintersportartikelen voor de hond zijn handig om aan te schaffen en mee te nemen:

  • Hondenschoenen, hondensokken, niet alleen bij extreem weer maar ook te gebruiken als pootbescherming bij wondjes. Let er op dat je de schoentjes of sokken eenvoudig aan kunt trekken bij de hond. Een hond zal vaak ongeduldig zijn en niet lang stil blijven staan. Ben zelf geduldig, het is voor de hond heel onwennig. Beloon hem uitbundig!   
  • Hondenjas heb je nodig tijdens de wintersportvakantie. Thuis alleen als de hond wat ouder is, een dunne vacht heeft, ziek is, veel rilt. Een wind- en waterdichte jas of dek zal hem beschermen tegen extreme kou en vocht. Hij kan zich met deze jas aan vrij bewegen al zal het, zoals bij de schoenen en sokken aandoen, wel even wennen zijn.
  • Speciale droogdoek, deze droogt de hond goed af en de doek zelf is weer snel droog na gebruik, ideaal.
  • Neem een extra riem en/of halsband mee, deze gaan altijd op een verkeerd moment stuk.

4. Nog een paar tips

Je kunt maar beter goed voorbereid op wintersport met hond. Dus daarom nog een paar extra tips.

Even doornemen en dan kijken wat jij al hebt gedaan qua maatregelen en anders nog even de tijd voor nemen om dat allemaal in orde te maken:

  1. Is de hond nat geworden laat hem niet in de vrieskou, bij een natte hond isoleert de vacht niet tegen de kou.
  2. Laat hem geen sneeuw eten, een klein beetje is niet zo erg, teveel geeft klachten aan onder andere de darmen. Als hij sneeuw eet na het ravotten kan het zijn dat hij dorst heeft, geef hem water.
  3. Laat hem aan het vakantieverblijf wennen, voordat je hem daar alleen laat. Geef hem zijn eigen mat, mand, matras of iets waaraan hij gewend is. Dan kan hij best even alleen gelaten worden als hij het verblijf heeft “onderzocht”.
  4. Zorg ervoor dat je een adres en telefoonnummer van een dierenarts bij de hand hebt in geval van bevriezingsverschijnselen of onderkoeling. Er moet dan namelijk snel gehandeld worden. In de meeste vakantieaccommodaties zullen deze gegevens aanwezig zijn. Check het!
  5. Maak tijdens de wintersport wandelingen met de hond eventueel met gids.

Als je twee honden hebt is het leuk als ze samen even mogen spelen. Vooral de Labrador Retriever is erg speels, maar denk er dan ook aan dat je de pootjes controleert en op tijd blijft behandelen.

Neem sowieso het paspoort van de hond mee en zorg dat je ook voor noodgevallen daar het nummer van de dierenarts e.d. bij de hand hebt! En het kan nuttig om een honden verzekering af te sluiten want een wintersport met hond kan soms leiden tot onverwachte gebeurtenissen.

Klantenbeoordeling 8,4

De beste en goedkoopste hondenverzekering

  • Alle hondenrassen welkom
  • 4 pakketten met oplopende vergoeding en dekking
  • Basispakket: consult, diagnostiek, operaties, bijzonderlijk behandelingen, medicijnen
  • Identificatiechip plaatsen inbegrepen
  • Aanvullende verzekeringen mogelijk (chemo, reisverzekering)
  • Direct online afsluitbaar, 14 dagen bedenktijd
  • 92% van de klanten beveelt hun aan
logo online honden speciaalzaak

Pin It on Pinterest

Share This