Een puppy opvoeding is essentieel. Want krijg of hebt je een puppy in huis, wat leuk! Maar jouw nieuwe familie aanwinst moet wel goed opgevoed worden. In dit artikel vind je handige en 7 praktische tips hiervoor.

Onze 7 tips voor de puppy opvoeding

Je wilt een hond aanschaffen. Je bent niet de enige geweest, want er zijn 1,7 miljoen honden in Nederland. Maar een hond aanschaffen is niet vrijblijvend. Wil je een geweldig hond, dan moet je eerst investeren in de nieuwe viervoeter.

De volgende 7 tips gaan je gegarandeerd helpen met de opvoeding van je nieuwe puppy. Sommige tips klinken misschien logisch echter worden ze daarom nogal eens onderschat door nieuwe honden eigenaren.

Doe er je voordeel mee!

1. Neem je pup niet te vroeg in huis

Veel mensen kijken ontzettend uit naar het moment dat ze hun nieuwe pup eindelijk mogen ophalen. Je hebt natuurlijk je pup liever gister dan vandaag in huis. En omdat sommigen er ook veel nestjes zijn bij niet-fokkers willen deze mensen ook graag zo spoedig mogelijk dat alle pups een nieuw thuis hebben gevonden.

1.1 En daar gaat het soms mis.

Want regelmatig worden pups opgehaald rond de 6 weken. En dat is eenmaal te vroeg: een pup moet minstens 8 weken bij de moederhond blijven.

Haal je de pup eerder weg bij de moederhond dan kan dit tot gedragsproblemen leiden (ik spreek uit ervaring).

2. Contact maken tijdens de puppy opvoeding

Veel contact maanden is key in de eerste periode van de puppy opvoeding. Creëer een band door oogcontact, kijk met zachte, ontspannen ogen en knipper. Ga niet met harde ogen lang staren naar je puppy

Dit klinkt misschien wat vaag en onbenullig, maar tijdens deze oogcontacten wordt bij mens en dier het liefdeshormoon oxytocine geactiveerd en aangemaakt. Dit hormoon zorgt voor een hechte en liefdevolle band.

Zeker de eerste werken moet je het aaien en borstelen niet gaan forceren. De ene hond heeft er meteen behoefte aan en de ander nu eenmaal wat later. Je voelt het snel aan wat je puppy fijn vindt.

Veel contact de eerste maanden is key

Het lekker samen spelen en stoeien is ook een uitstekende manier om een band op te bouwen. Ook hier moet je er op letten wat de hond aangeeft.

Als je pup een signaal van jou niet meteen begrijpt, geen ramp, doe er dan nog even niets mee. Net als bij kinderen, alles op zijn tijd, de hond heeft genoeg te verwerken in zijn puppy opvoeding.

3. Zorg voor een goede honden bench

De bench moet een vertrouwde, eigen plek voor je hond zijn. Zorg er dus voor dat je deze vanaf dag 1 in huis hebt zodat je hier gelijk je pup aan kan laten wennen.

Maak je pup vertrouwd met deze plek en oefen hier regelmatig mee. Doe je dat niet dan kan het gebeuren dat je hond zich opgesloten voelt in de bench.

4. Zorg dat je huis puppy proof is

We kennen de uitdrukking hufterproof. Als je een pup in huis haalt is het belangrijk om je huis puppy proof te maken. Want puppy’s bruisen van energie!

Dit betekent het weghalen van spullen die je pup mogelijk kan slopen of zelfs gevaarlijk zijn voor je viervoeter.

5. Zorg dat je jouw pup goed laat socialiseren

Socialisatie is enorm belangrijk voor jonge honden. Besteed je hier (te) weinig aandacht aan dan kan dit voor nare situaties gaan zorgen in de toekomst.

Denk aan een (extreem) angstige of zelfs agressieve hond. Dat wil je koste wat het kost voorkomen.

Laat langzaam maar zeker je hond dus wennen aan allerlei situaties en geluiden. En laat ook merken dat je als baasje de controle hebt en blijf zelf rustig. Beloon je pup bij goed gedrag met wat lekkers.

Denk hierbij aan:

  • Het wennen aan verschillende omgevingen (thuis, de tuin, op straat, openbare plekken)
  • Verschillende soorten mensen: volwassenen, (drukke) kinderen en grotere groepen
  • Geluiden zoals kliko’s, auto’s, feestjes en meer

6. Investeer in een goede puppy cursus

Een goede puppycursus is goud waard. Je leert hier om gedragsproblemen te voorkomen of af te leren. Daarnaast bouw je hier een geweldige band met je hond op door samen allerlei oefeningen te doen.

Je pup haalt hier veel plezier uit en krijgt veel vertrouwen in jou als baasje.

7. Geef de juiste voeding

Je hond heeft in verschillende levensfases verschillende soorten voeding nodig. Zeker voor puppy’s is het belangrijk dat ze de juiste voeding krijgen met de ingrediënten die ze in hun eerste maanden hard nodig hebben om te volgroeien tot een ‘echte hond’.

Geef zeker geen ‘menseneten’ en houdt het bij brokken en andere voeding speciaal voor puppy’s.

Tenslotte: Maak een feest van de puppy opvoeding!

Er komt veel kijken bij de puppy opvoeding. Met bovenstaande 7 tips kan je een vlotte start maken.

Zorg er in ieder geval voor dat je veel geduld opbrengt en je pup de nodige tijd geeft om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Het is behoorlijk overweldigend voor je hond en het zal daarom ook even duren voordat hij zich helemaal thuis voelt.

Veel succes met het opvoeden van jouw nieuwe gezinslid én vooral veel plezier. Want na goede puppy opvoeding heb je een geweldige hond waar je jarenlang plezier van hebt!

Pin It on Pinterest

Share This