Honden soorten en rasgroepen

Er zijn 9 verschillende honden soorten.
Welk karaktereigenschap en/of uiterlijk kenmerken heeft jouw voorkeur?

Negen hondensoorten

Als je een hond zoekt, kan je kiezen uit meer dan 300 verschillenden hondenrassen! Om het zoeken makkelijk gemaakt hebben we ze ingedeeld in negen rasgroepen.

Honden soorten Herders

1) Herdershonden en veedrijvers

Deze hondensoorten zijn erg actief en houden van beweging. Hechten aan hun eigen gezin en zijn gericht op hun baas. Ze leren snel, houden van (na)jagen en ze zijn waaks.

Honden soorten Retriever

2) Retrievers en waterhonden

Deze honden vinden het heerlijk om te apporteren van geschoten wild. Ze werken graag samen met de baas en houden dat lang vol. O ja, ze zijn dol op water.

camerabewaking van PB Electronics

3) Terriers

Terriers worden ingezet op jacht van schadelijk wild en ongedierte zoals ratten en muizen. Ze hebben veel energie, zijn vasthoudend en moedig. Omdat ze waaks zijn, blaffen ze graag.

Honden soorten Herders

4) Pinchers, Schnauzers

Het zijn actieve en zelfstandiger honden met veel jachtinstinct, die gehecht zijn aan het gezin. Ze kunnen veel blaffen en wantrouwig zijn tegen over vreemden.

Honden soorten teckels

5) Dashonden ofwel Teckels

Hun kracht is dat ze kunnen jagen onder de grond (konijnen). Het zijn moedige honden en blaffen graag. Je ziet ze veel op hondenshows, maar door hun jachtinstinct werken ze graag.

Honden soorten keeshond

6) Spitsen en oertypen

Deze poolhonden werden gebruikt om te trekken, te waken en te jagen. De oertype bestaan al heel lang. Het zijn snellerende honden en gehecht aan het gezin waarin ze opgroeien.

Honden soorten voorstaande honden

7) Voorstaande honden

Het zijn jachthonden die vaak vogels opsporen bij de jacht. De bekendste is de Ierse Setter. De bewegende honden houden van beweging en werken graag met de baas.

Honden soorten teckels

8) Windhonden

Een voorbeeld is de fraaie Afgaanse windhond die vooral op zicht jagen en minder de neus gebruiken. Ze zijn zeer snel in het veld, maar thuis zijn ze rustig een aanhankelijk.

Honden soorten zweethonden

9) Lopende- en zweethonden

Deze sterke honden hebben een goede neus en zijn echte roedeldieren. Het zijn actieve honden met een eigen wil. Naar het gezin zijn er aanhankelijk en trouw.

Honden soorten volgens FCI

Een goede start is om je eerst te verdiepen in de verschillende honden soorten. De FCI helpt een handje en heeft de meer dan 300 honden rassen ingedeeld in totaal 10  rasgroepen.

In het bovenstaande overzicht hebben we een aantal globale kenmerken gegeven per rasgroep.

Let er wel op dat er veel individuele verschillen zijn tussen de rassen. Niet elk kenmerk heeft een hond in een rasgroepen evenveel.

 

Er zijn veel individuele verschillen zijn tussen de rassen

Zoek je meer details van elke hond? Op de website (nieuwe tab) van Raad van Beheer op Kynologisch gebied kan je een overzicht vinden van de rasgroepen en de rassen die hieronder vallen. Ook geven onze honden artikelen veel informatie over verschillende honden soorten.

Honden soorten retriever pup
Honden soorten zijn geweldig -2
Honden soorten retriever pup -2
Honden soorten Retriever -2

Waarom onze site bezoeken?

Artikelen logo

Honderden hondenfilmpjes

Door de jaren hebben heen we prachtige, soms ontroerende hondenfimpjes gepubliceerd.

Artikelen logo

Artikelen en Kennisbank

Wekelijkse worden waardevolle artikelen gepubliceerd. Via onze kennisbank makkelijk terug te vinden.

Scherpe prijzen

Scherpe prijzen

We mogen van onze partners hondenspullen aanbieden voor scherpe prijzen.

Pin It on Pinterest

Share This